Mihai Goțiu

Și Ponta rezistă, rezistă, rezistă…

Pentru Victor Ponta rămânerea la șefia Guvernului o fi un fel de bătălie de la Mărășești, Mărăști, Oituz, deși nu e foarte clar ce apără premierul (”atacatorii” sunt cât de cât cunoscuți sau cel puțin inventați). La fel cum nu e foarte limpede de ce PSD continuă să-l apere. E drept, nu e nici pe departe acea coeziune internă din urmă doar cu un an (mai țineți minte cum și-a sărbătorit Ponta anul trecut ziua de naștere, pe Arena Națională? că n-a mai rămas nimic din fastul de atunci, doar niște telefoane și mesaje de complezență), dar încrâncenarea cu care partidul păstrează în fruntea guvernului un olog (din punct de vedere politic) ridică niște semne de întrebare.

O primă explicație scoasă de la sertar (să-I spunem explicația ”oficială”) e cea conform căreia Ponta e păstrat în funcție datorită meritelor (?) în redresarea economică a României după criză, ceea ce, la nivelul electoratului ar contrabalansa efectele imaginii de premier judecat într-un dosar penal. Dar la fel de bine, același efect l-ar obține și un alt lider PSD. Să nu mai aibă PSD chiar niciun lider fără niscaiva schelete în dulap? Asta da, ar putea explica de ce Liviu Dragnea nu se grăbește spre Victoria, că procesul lui este ceva mai avansat decât al lui Ponta, și după premiera unui prim-ministru judecat în timpul exercitării mandatului să te trezești cu premiera unui prim-ministru condamnat definitiv în timpul exercitării mandatului nu ar fi cea mai inteligentă mișcare politică.

Dar, dincolo de asta, mai e ceva – nu că ar fi existat (sau există) vreo mare prietenie între Ponta și Oprea (n-au trecut chiar așa mulți ani de când Oprea spunea despre Ponta că ”nu are niciun Dumnezeu”), dar Dragnea și Oprea au evoluat mai mereu pe același culoar al eminențelor cenușii și nu e exclus să se fi călcat de mai multe ori pe picioare între ei ca până acum. Unde mai pui că pentru Oprea și partidulețul lui de umplutură, situația unui premier slab, ocupat mai mult cu plimbatul între spital și DNA, îi este mai mult decât convenabilă. Drept dovadă cu câtă ușurință a obținut (chiar dacă pentru mai puțin de un an) accesul la resursele Capitalei. E greu de crezut că în varianta cu Dragnea (sau alt lider PSD) premier, Oprea ar avea parte de atâtea interimate ca număr unu la Victoria câte are de facto acum. Altfel spus, Oprea nu ar avea într-un alt guvern condus de PSD aceeași forță pe care o are în Guvernul Ponta, așadar nu ar avea o aceeași motivație să susțină un astfel de guvern.

O altă explicație pentru înverșunarea cu care Ponta se agață de scaun e asigurarea viitorului pentru clanul pe care îl conduce (rude și apropiații fideli). Modul în care Ilie Sârbu a fost numit vice-președinte la Curtea de Conturi este revoltător. De pe urma deciziilor răspopitului ajuns ministru al Agriculturii, România a tras și va mai trage ponoase ani la rând, fie că vorbim de negocierile lamentabile ale agriculturii în procesul de pre-aderare la UE, fie de înstrăinarea contra unor beneficii infime a unor mari suprafețe, ferme agricole și institute de cercetare din domeniu, fie de păstorirea celebrului deja contract cu Schweighofer-Holzindustrie. Nimic din toate acestea și cu atât mai puțin studiile economice la una dintre cele mai jalnice universități din România (între timp ajunsă în faza desființării) nu-l recomandau pe Sârbu pentru o astfel de funcție care să-i asigure ”tihna” la vârsta pensionării. Dar dacă Ilie Sârbu e cazul cel mai vizibil și iritant, nu e chiar așa de greu să ne așteptăm și la alte situații, mai puțin mediatizate, în care Ponta încă mai are nevoie de statutul de premier pentru a-și plăti datoriile către o parte a familiei, finanțatorilor din campania electorală, celor din urmă fideli.

Dintre explicațiile ”rezistenței” lui Ponta nu pot exclude nici frica de DNA. Mai exact frica de alte dosare. În cel actual, el e prins pe la a treia mână. Vizați direct sunt șefii de la unitățile energetice din Oltenia. Ei reprezentau interesele statului în dosarul în discuție, în timp ce Șova și Ponta sunt profitorii privați, prin casa de avocatură a celui dintâi. Asta nu înseamnă că în lucru nu există dosare mult mai grele care îl vizează pe (încă) actualul premier. Apartamentele deținute de el și familia lui în ansamblul imobiliar de lux construit din șpaga de la Microsoft sunt doar un indiciu că Ponta are motive temeinice să-și prelungească sejurul de la Victoria, doar, doar, prin cine știe ce combinații, să mai șteargă din urmele care duc către el.

Astea ar putea fi trei dintre explicațiile înverșunării cu care Ponta se agață de scaun: 1) că Oprea ar susține doar alianța de guvernare în care el e, de fapt, primadona, dar nu e nicio certitudine că ar mai susține-o în varianta altui premier de la PSD; 2) îndestularea familiei și plata ”datoriilor” față de clientelă și sponsori; 3) amânarea deznodământului în alte dosare și, eventual, mușamalizarea ori dispariția probelor. Pentru orice om care mai are un rest de coloană vertebrală, situația în care se află acum Ponta ar impune demisia. Ca să accepți să rămâi în prim-planul atenției publice într-un asemenea moment ai nevoie de niște motive (și nu justificări) serioase. Oricare din aceste motivele enumerate mai sus (sau toate la un loc) sunt suficiente ca Ponta să nu facă pasul demisiei. Cu toate efectele care decurg de aici. Modul în care Ungaria își permite să dea peste nas diplomației românești, într-o situație în care Ungaria se află mai mult decât în culpă, e doar unul dintre aceste efecte. Mai grav e efectul demoralizator asupra societății autohtone, pusă în situația de a vedea că, în continuare, nu există nicio regulă care să guverneze guvernarea. Și niciun mijloc de control democratic asupra acesteia. Situația nu e mult diferită de cea din toamna anului trecut (când toate regulile unei campanii electorale au fost călcate în picioare de Ponta & Co), doar că atunci sancțiunea politică a fost mult mai la îndemână. Alegerile din 2016 sunt, totuși, încă departe, mai ales că la cele locale alegerea primarului dintr-un singur tur de scrutin nu prea lasă loc de competiție (exceptând orașele în care primarii aleși în 2012 nu sunt puși în imposibilitatea de a candida de justiție), iar pentru cele parlamentare, PSD-ul nu simte vreo presiune la modul în care evoluează PNL.

Game over pentru societatea civilă? Eu zic că nu, rămân în continuare optimist. Și Ponta, și PSD vor plăti pentru aceste încălcări ale regulilor. Acumularea de iritare civică încă n-a ajuns pe punctul de a exploda. Dar nici nu e departe.

jos ponta cluj 6 jos ponta cluj 4 jos ponta cluj 2 jos ponta cluj 1 jos ponta cluj 5


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Și Ponta rezistă, rezistă, rezistă…

 1. Valerian Alexandru

  „Game over pentru societatea civilă? Eu zic că nu, rămân în continuare optimist. Și Ponta, și PSD vor plăti pentru aceste încălcări ale regulilor. Acumularea de iritare civică încă n-a ajuns pe punctul de a exploda. Dar nici nu e departe.”

  Sunteti debusolat ca oamenii nu au mai iesit in strada impotriva lui Ponta?! Ar fi o intrebare foarte buna iar raspunsul se poate gasi in faptul ca organizatiile civice au un alt traseu decat problemele si frustarile populatiei la ora actuala. Oamenii incep sa fie ingrijorati de prevederile noului cod fiscal spre exemplu care incepe sa faca valuri de ingrijorare pentru impozitele si darile ce vor veni anul viitor, ori acest lucru spre exemplu nu se afla pe agenda societatii civile;
  reducerea tva la mancare incepe sa-si arate coltii iar reducerile de preturi nu se mai vad;
  lumea vede o batalie pe ciolan in care viitorul prim ministru ca se numeste Catalin Predoiu sau Gabriel Oprea nu reprezinta o alternativa reala la Victor Ponta ba dimpotriva arata chiar mai rau decat situatia actuala, lumea a vazut cum toti la un loc au votata cu inima deschisa pentru majorarea taxelor impotriva oamenilor simpli!
  Pentru ce sa se revolte populatia daca viitorul este deja garantat ca fiind cel putin la fel de rau precum prezentul?!
  Societatea civila incepe sa fie defazata fata de ingrijorarile si problemele pe care le are populatia, din cauza asta si lipsa de raspuns pentru problemele lansate de organizatiile civice. Nu poti sa separi PSD-ul de PNL (PDL) cand vine vorba de nenorocirea abatuta asupra Romaniei in ultimii 25 de ani. Oamenii nu mai vor pe nimeni dintre acestia!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Valerian Alexandru: oamenii au ieșit în stradă și pentru demiterea lui Ponta – la Cluj au fost câteva mii în vară; societatea civilă nu sunt doar ong-urile, ci toți cetățenii activi – faptul că nu a fost o explozie civică nu are legătură cu lipsa de alternative politice (că nu se iese în stradă pentru X sau Y), e vorba, pur și simplu, de perioade de acumulare a iritării publice, după care, în momentul în care se atinge masa critică mai e nevoie doar de o scânteie – nimic din acest proces nu are legătură cu calculele politice

   Reply
   • Valerian Alexandru

    Am fost unul dintre ultimii trei purtatori de pancarte anti Ponta la ultimul protest de acest gen tinut in Piata Universitatii. Eram circa 15 oameni din ceea ce voi numiti societatea civila plus inca 20-30 de oameni veniti organizat. Prietenii si vecinii ma intreaba daca-l dam jos pe Ponta nu o sa mai fie furati ca in codru la factura de curent electric, sau la cea de apa unde pretul s-a dublat in stil mafiot in ultimii trei ani, sau o sa aiba impozite mai mici pe salarii, sau monopolurile in cadrul carora lucreaza o sa le mareasca salariul macar la o cincime din cat platesc in occident pentru ca tot fac profituri mai mari ca acolo, sau o sa poata sa-si faca o afacere proprie fara sa fie falimentati a doua zi de sistemul birocratic, impozitele uriase si hartuirea mafiota a ANAF-ului. Acum ca noutate absoluta vine si problema noului cod fiscal care incepe sa inebuneasca toata lumea, chiar si pe mine a inceput sa ma faca sa tremur, toata lumea intreaba speriata cat o sa fie marit impozitul pe casa, cum plateste noile impozite daca are un PFA, de unde plateste cei 800 de lei obligatorii daca oricum traieste de pe o zi pe alta pentru ca nu mai are nici somaj iar sanatatea e la pamant sau daca lucreaza in strainatate si are acolo platite asigurarile de sanatate.
    NU, nici una din aceste probleme nu o sa le fie rezolvate, asta e singurul raspuns pe care pot sa-l dau fara sa-i mint, pai si atunci „de ce sa ma mai agit politic impotriva lui cutare sau cutare daca oricum suntem furati fara mila oricine vine la putere?” vine si intrebarea la care sincer nu mai am nici un raspuns.
    Sunt probleme reale si cu adevarat importante pentru oameni, cu mult mai importante si decat padurile si decat parcurile si decat scolile, pentru ca ele sunt baza pe care se sustine societatea si abia apoi vin toate celelalte probleme. Baza problemelor nu a fost niciodata o tinta a organizatiilor civice!

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Valerian Alexandru: nu există ”probleme mai importante decât alte probleme”, fiecare problemă în parte e importantă (”mai importantă”) pentru cei care se implică în rezolvarea ei; societatea civilă nu sunt doar ong-urile, ci toți oamenii care se implică într-un mod sau altul într-un domeniu sau cauză, în problema pe care fiecare o consideră mai importantă pentru el – niciun ong sau grup civic informal nu e responsabil și nu se poate implica în toate domeniile și cauzele (nu e guvern și nici nu are resurse, nici umane, nici financiare pentru așa ceva); faptul că unele cauze au mai multă vizibilitate și mai mulți susținători depinde de modul în care cei care s-au implicat au făcut-o; ultimii care sunt însă ”de vină” pentru că situația nu se schimbă sunt cei care se implică

     Reply
  • ion

   Citatul e foarte aproximativ. Primul ministru trebuie trimis in judecata pentru fapte din timpul mandatului de premier. Pentru astfel de fapte. DNA a cerut inceperea urmaririi penale, parlamentul nu a aprobat. In concluzie, Ponta e judecat pentru fapte care nu au legatura cu manadatul de premier, iar Iohanis nu are ce face.

   Stam si asteptam.

   Si la obiect:
   – Ponta nu renunta pentru ca vin vremuri grele si e mai bine sa le intampine ca prim-ministru, nu ca simplu membru de partid.
   – PSD nu insista pentru ca ii da „mana” lui Iohannis la propunerea de premier. Fara o negociere clara cu Iohannis, Ponta nu isi da demisia, PSD risca sa intre pe un drum pe care nu il controleaza si sa piarda guvernarea.
   – Iohannis si PNL asteapta. Ei chiar nu mai vor sa intre la guvernare acum si cu distributia parlamentara actuala. In mintea lor se prevad procente uriase la anul (40%??) la parlamentare, deci locuri fara numar, fara numar in parlament. Gandurile astea ii fac sa aiba rabdare.

   Reply
   • Adelin

    Citatul aproximativ era de pe pagina biziday si am modificat doar aranjarea in fraza nu si sensul.
    Dar acum am cautat articolul din constitutie.
    „Art. 109 – Răspunderea membrilor Guvernului
    (1) Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia.
    (2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
    (3) Cazurile de răspundere şi pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministerială.”

    Deci dvs ziceti ca „DNA a cerut inceperea urmaririi penale, parlamentul nu a aprobat”, pentru fapte comise in timpul mandatului?
    Daca da, presedintele poate dispune suspendarea din functie, in constitutie zice ca „dacă s-a cerut urmărirea penală”, nu se pune conditia ca cererea sa fie aprobata.
    Va rog sa ma corectati in caz de gresala.

    Reply
   • Adelin

    P.S. Copiez citatul inca odata
    „Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie.”
    deci daca era trimis in judecata pt fapte din timpul mandatului era suspendat fara alte proceduri si fara sa-si dea demisia cum zicea.

    Am revazut articolul de pe biziday
    citat exact
    „Preşedintele poate da o altă interpretare articolului 109 din Constituţie în care se spune negru pe alb că trimiterea în judecată a unui membru al guvernului atrage suspendarea sa din funcţie.”
    ….
    „Mie mi se pare că preşedintele nu are motive să mai aştepte. Ar trebui să rişte o contestaţie la Curtea Constituţională. Și dacă această instanţă spune că un premier poate rămâne pe funcţie şi dacă a devenit inculpat, atunci chiar nimic nu mă va mai mira vreodată.”

    deci da, citatul are alt sens decit aveam impresia initial.. adica presedintele poate sa riste si sa dea o alta interpretare articolului, pt faptele dinaintea mandatului.

    Reply
  • Stanila Ion

   Art. 109 spune ca-l poate suspenda pentru fapte comise in timpul detinerii functiei, nu anterioare, cazul in speta.

   Reply
 2. gabriel

  Ponta încă de la venirea lui iohanis a fost rugat să se retragă de la guvernare , el știe ce va urma și atunci se ține cu toată puterea de funcția care îi prelungește libertatea , acum el își aranjează blaturile pentru viitorul apropiat , întru un fel sau altul psd ul intră în colaps . în cel mult 2 ani vor fi mari surprize pe la noi . surprizele încep odată cu plecarea lui ponta și vor continuă încă 1 an după alegeri , vă fi distracție mare , frumos . politicul se va clătina bine , temelia nu se poate strica pentru că este așezată pe bani , iar la noi dictează banul . nu am fost de acord cu întreținerea unei case regale , dar dacă se va continuă cu furatul nu se întrevede alt viitor .

  Reply
 3. Mircea M. Cociu

  Subscriu la analiza domnului Gotiu. Cu completarea ca, indiferent de culoarea (ca optiune ar fi prea mult) politica, scandalul doctoratelor lui Ponta, Oprea et al uneste: profesori de liceu, cadre universitare, procurori si judecatori, politisti, jandarmi, ofiteri superiori si generali din armata, deputati si senatori, in genere pe toti cei care, mai ales in institutiile bugetate din bani publici, au urcat, urca si vor urca pe „spinarea” unui titlu stiintific obtinut in mod fraudulos. Pentru a face front comun cu „liderul” lor din fruntea guvernului. Guvern care, alaturi de parlament, garanteaza, deocamdata, imposture!

  Reply
 4. simion

  Este vorba de Premierul Victor Ponta anchetat de DNA, nu de PSD. De ce PSD nu propune alta persoana ca Premier sa-l inlocuiasca pe Victor Ponta? Urmeaza ca Presedintele tarii sa-l aprobe, sau nu.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *