Dollores Benezic

Si daca eram beat, trebuia sa ma bata?

„Emil Baboi a fost încătuşat şi legat de calorifer. I s-a luat şi telefonul mobil care nu i-a mai fost înapoiat. Apoi, timp de câteva ore, poliţiştii l-au lovit cu pumnii şi picioarele cu scurte pauze “între reprize”. Baboi nu ştie câţi poliţişti l-au bătut pentru că din poziţia în care fusese imobilizat, nu vedea decât picioare. Bărbatul crede că loviturile au încetat pe la 5.00 – 5.30. Când s-a trezit pe la ora 8.00, era aşezat pe un scaun, i se scoseseră cătuşele, îl dezbrăcaseră de haină şi cămaşă şi îl stropiseră cu apă. Era plin de sânge pe faţă şi pe pantaloni. Pe la 8.30-9.00 poliţiştii l-au dus la parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 2 pentru a obţine, probabil, ordonanţă de reţinere. Numai că procurorul de serviciu l-a trimis pe Baboi la spital şi apoi acasă şi i-a recomandat să îşi scoată certificat medico-legal iar pe poliţişti i-a invitat să părăsească biroul.”

E un fragment din raportul făcut de APADOR-CH, pentru cazul Emil Baboi versus poliţiștii de la Secţia 9 București, care l-au bătut într-o noapte pe motiv că era beat. Omul e taximetrist și pentru că băuse și-a chemat concubina să-l ia cu mașină cu tot de la cârciumă. Cazul Baboi, ca și cazul Marinescu, deși nu conţin aceeași cantitate de alcool ingerată, pun o întrebare legitimă: dacă ai băut, chiar și câteva beri cum a fost cazul Marinescu, ţi-ai pierdut drepturile cetăţenești în faţa poliţiei? „Şi dacă eram beat, presupunem prin absurd, cum zic ei, trebuia să mă bată?” se întreabă Şerban Marinescu.

Problema vine din faptul că aceste drepturi și garanţii cetăţenești nu sunt stipulate exact în legile poliţiei și jandarmeriei. Dacă ești „condus” la secţie pentru identificare, legea nu spune că poliţistul trebuie să-ţi citească drepturile, sau că trebuie să-și acorde asistenţă medicală sau că trebuie să te lase să-ţi suni rudele. Spune doar că poliţistul nu are voie să te bată. Şi ce dacă? Mai ales că și dacă bat, poliţiștii nu recunosc după. Cazul Baboi, ca și Marinescu, se află de ani de zile pe rolurile instanţelor.

Soluţia stă în modificarea legii. Ca să vedeţi cum ar trebui modificate legile și dacă susţineţi ideea, mergeţi aici.
Până atunci, luaţi aminte, când te întâlnești cu braţul legii e bine să nu emani mai multe grade decât are poliţistul!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *