Adrian Popescu

Sfatul lui Daniel Morar pentru viitorul sef DNA Politicienii trebuie tinuti departe de anchetele procurorilor anticoruptie

Daniel Morar a organizat miercuri o conferinta de presa in care si-a prezentat bilantul activitatii in cei sapte ani cat a condus DNA. Rezultatele sunt impresionante: 4.700 de persoane trimise in judecata si 1.500 de condamnari la inchisoare pentru coruptie, printre care se gasesc ministri, parlamentari, politisti, vamesi, judecatori, directori de companii si regii autonome, primari si presedinti de consilii judetene. Semnificativ este faptul ca doar in 10% din dosarele trimise in instante judecatorii i-au achitat pe inculpati, procent comparabil cu state evoluate din Occident.

Daniel Morar l-a avertizat pe urmasul sau la DNA ca trebuie sa tina la distanta institutia de politicieni, daca doreste ca lupta anticoruptie sa fie un proces ireversibil.

„Ramane de vazut daca acest proces este unul ireversibil sau nu, iar acesta depinde in primul rand de doi factori. In primul rand de factorul politic, care este chemat sa asigure stabilitatea legislativa sau cadrul legislativ necesar desfasurarii activitatii judiciare in combaterea coruptiei si sa asigure suportul material si resursele necesare si, in al doilea rand, depinde de noul management al DNA, respectiv de noul procuror sef al Directiei si echipa pe care o va forma. Daca viitorul procuror sef al Directiei va intelege sa tina institutia departe de oamenii politici, sa refuze implicarea acestora in ceea ce inseamna anchetele de zi cu zi, lucrurile vor merge cum trebuie si aceste rezultate vor putea fi consolidate”, a spus Daniel Morar.

Bilantul DNA in cifre – Trimiteri in judecata

– in perioada august 2006 – octombrie 2012, DNA a trimis in judecata pentru coruptie peste 4.700 de persoane, dintre care aproximativ jumatate detineau pozitii importante de decizie si control la nivel central si local.

– printre cei deferiti justitiei se afla 23 de membri ai Parlamentului (17 deputati si 6 senatori), 15 ministri si secretari de stat (un premier- Adrian Nastase, 9 ministri si 5 secretari de stat), 8 prefecti/subprefecti si toti atatia presedinti de consilii judetene, precum si 9 directori de agentii nationale cu rang de stat, 40 de sefi de companii nationale si regii, dar si 25 de directori de institutii publice.

– acestora li se adauga peste 100 de primari, 53 de magistrati (23 judecatori si 30 procurori), 69 de avocati, 500 de ofiteri de politie, 104 jandarmi, 134 vamesi, 90 inspectori fiscali, 13 notari si 3 executori judecatoresti.

– referitor la infractiunile de fraudare a fondurilor europene, au fost trimise in judecata aproape 400 de persoane, prejudiciul stabilit in aceste cauze fiind de peste 36 milioane euro.

Condamnari

– aproximativ 1.500 de persoane au fost condamnate definitiv, in perioada august 2005 – 1 octombrie 2012, pentru fapte de coruptie, asociere, asimilate sau in legatura cu faptele de coruptie in dosarele instrumentate de procurorii DNA, iar rata de achitare in instante a fost de doar 9,75%.

– printre condamnati se afla un prim-ministru (Adrian Nastase), un ministru (Ioan Avram Muresan), doi senatori, 6 deputati si un secretar de stat,

– alte condamnari: 26 de primari, viceprimari si subprefecti, sase membri de consilii judetene, 24 de magistrati, 32 de avocati, 164 de ofiteri de politie, 50 de directori de companii nationale si institutii publice, 60 de persoane din cadrul institutiilor cu atributii de control (Garda Financiara, ANAF, AVAS, ITM),

– pe domenii de activitate au fost 15 condamnari pe achizitii publice, 11 pe privatizari, 4 pe restituiti/retrocedari, 7 pe Educatie.

– una din probleme este ca in ultimii doi ani doar 33% sunt decizii de condamnare cu executare, restul fiind cu suspendare, insa acest domeniu tine mai mult de politica judecatorilor.

– pe tipologia infractiunilor, ministrii si secretarii de stat au fost condamnati pentru ca si-au insusit fonduri din institutiile pe care le conduceau sau au angajat ilegal diverse persoane in functii publice, iar parlamentarii au primit pedepse deoarece au intervenit la institutii publice (ministere, justitie, politie) pentru a rezolva ilegal diverse probleme.

– primarii au fraudat licitatii publice si fonduri europene si au restituti ilegal imobile, in timp ce magistratii au primit mita pentru a da solutii favorabile.

– vamesii au primit mita si au facut trafic cu produse (tigari, alcool), iar inspectorii de la Farda Financiara au falsificat rezultatele unor controale si s-au lasat corupti.

– directorii de companii nationale si regii autonome au fraudat licitatii, au efectuat plati ilegale catre companii „prietene” si au folosit informatii confidentiale in avantaj propriu.

– dinamica condamnarilor este una buna. In primele noua luni ale lui 2012, instantele au condamnat definitiv un numar aproape dublu de persoane fata de anul precedent (552), situatie ce o repeta pe cea inregistrata in 2011 (298 persoane condamnate) comparativ cu anul 2010 (154 persoane condamnate).

Voi ce sfaturi ii dati viitorului sef al DNA?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Sfatul lui Daniel Morar pentru viitorul sef DNA Politicienii trebuie tinuti departe de anchetele procurorilor anticoruptie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *