Romania Curată

Sfârșitul sistemului judiciar independent din Polonia. Guvernul încalcă Constituția și preia controlul asupra tuturor instanțelor juridice

Partidul Lege și Justiție (PiS) a condus Polonia aproape doi ani, alegerile din noiembrie 2015 dându-i o majoritate constantă în parlament. Cu toate acestea, a fost nevoie de o singură zi pentru a răsturna ordinea democratică din țară. Începând cu 12 iulie 2017, toate instanțele de judecată din Polonia riscă să ajungă să fie controlate de către partidul de guvernământ.

Cu două proiecte de lege aprobate de Camera Deputaţilor, iar a treia aşteptând votul final, principiul separației puterilor în stat și-a pierdut validitatea în Polonia.

De acum înainte, puterea legislativă, executivă și judiciară va fi concentrată în mâinile unei singure instituții: guvernul Lege şi Justiţie al Poloniei. Mai precis, în mâinile ministrului justiției, Zbigniew Ziobro.

Noile acte legislative îi conferă dreptul de a numi și elibera din funcţie toți judecătorii, inclusiv pe cei de la Curtea Supremă. Noua lege merge atât de departe încât, în anumite cazuri, îi permite să aleagă judecătorii.

Este mai mult decât evident că aceste schimbări sunt în contradicție cu Constituția Poloniei.  La fel ca în cazul Tribunalului Constituțional.

Curtea Supremă de Justiție din Polonia. Sursa foto: Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski via REUTERS

 

Societatea civilă nu se dă bătută

Noua legislație a provocat indignare în întreaga țară și a fost puternic contestată de opoziţie (atât din interiorul cât şi din exteriorul parlamentului), organizații neguvernamentale, precum și de comunitățile juridice.

 

Declarația oficială a Federației Helsinki pentru Drepturile Omului:

Proiectul de lege privind modificarea Hotărârii Curții Supreme, propus în Parlament de către majoritatea guvernantă este o încercare de a introduce o modificare neconstituțională a sistemului de guvernare al Republicii Polone și contravine principiului separării puterilor (articolul 10 din Constituţie).

Încetarea mandatului tuturor judecătorilor Curții și acordarea Ministrului Justiţiei capacitatea de a decide unilateral care judecători îşi vor păstra funcţia în cea mai importantă instanţă din Polonia echivalează cu revocarea independenţei Curţii Supreme. O astfel de soluție este aplicată doar de guvernele statelor autoritare.

O Curte Supremă de Justiţie joacă un rol cheie într-un stat democratic condus de lege. Nu doar asigură supravegherea instanțelor de justiţie în ceea ce privește deciziile judecătoreşti, ci se și pronunță asupra validităţii alegerilor parlamentare și prezidențiale.

Proiectul de lege privind Curtea Supremă aprofundează criza constituțională poloneză, începută în noiembrie 2015. La o zi după modificarea legii privind Consiliul Național al Magistraturii, majoritatea guvernantă a crescut influența politică asupra administrației justiției în Polonia. Aceasta, prin urmare, va duce la situația în care dreptul fundamental la un proces echitabil devine iluzoriu.

 

Declarația oficială a Asociației Baroului din Varșovia din 13 iulie 2017:

Ieri, la orele târzii ale nopţii, o propunere legislativă de modificare a Legii Curții Supreme (proiectul de lege nr. 1727) a fost depusă la Sejm („proiectul de lege”). În aceeași zi, proiectul de lege a avansat / fost citit pentru prima oară.

Articolul 87 sec. 1 din proiectul de lege prevede: „În ziua următoare datei intrării în vigoare a prezentei legi, tuturor judecătorilor Curții Supreme desemnați în conformitate cu prevederile actuale obligatorii ale legii, cu excepția judecătorilor selectați de ministrul justiției, li se va asigura pensionarea (stan spoczynku). De la data intrării în vigoare a acestui proiect de lege, ministrul justiției, în notificarea sa în Jurnalul Oficial al Ministrului Justiției (obwieszczenie w dzienniku urzędowym Ministra Sprawiedliwości), desemnează judecătorii Curții Supreme care rămân activi , ţinând seama de necesitatea introducerii unor modificări organizaționale care rezultă din schimbarea sistemului și menținerea continuității lucrărilor Curții Supreme „.

Potrivit articolului 88 din proiectul de lege „Dacă, în temeiul articolului 87 sec. 1, un judecător al Curții Supreme a fost pensionat, atribuțiile și competențele primului președinte al Curții Supreme sunt îndeplinite de către judecătorul Curții Supreme, ales de ministrul justiției „. În conformitate cu articolul 108 al proiectului de lege, dispozițiile acestuia intră în vigoare în termen de 14 zile de la data publicării lor oficiale.

Propunerea legislativă de mai sus este o chestiune de maximă preocupare. Proiectul de prevederi conferă Ministrului Justiției – un reprezentant al puterii executive, un politician activ și Procuror General, superior tuturor procurorilor- o putere nelimitată de a numi atât judecătorii Curții Supreme, cât și Primul Președinte al Curţii Supreme. Modificarea planificată a legii trebuie evaluată ca o încălcare clară a principiului independenței judiciare, a principiului separării puterilor și a statului de drept democratic.

Baroul din Varșovia solicită Sejm să pună capăt imediat viitoarelor iniţiative  privind proiectul de lege și autorilor proiectului de lege să se retragă din orice alte acţiuni legislative.

Proiectul de lege urmărește să priveze toţi cetățenii de dreptul la o justiție independentă și imparțială garantată prin articolul 45 din Constituția Republicii Polone și prin  articolul 6 din Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale.

O justiție imparțială și independentă este întotdeauna garanția protecției eficiente a tuturor drepturilor și libertăților fiecărui individ.

Articol preluat de pe Oko.press


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Sfârșitul sistemului judiciar independent din Polonia. Guvernul încalcă Constituția și preia controlul asupra tuturor instanțelor juridice

 1. Daniel Brudar

  Polonia ?
  Bine le face ca sa puna caoat anarhiei judecatorilor.
  Am vazut si la noi „ispravile” Justitieei.

  Reply
  • cozma ioan mangaliaCozma

   nu vor reusi din cauza inchizitiei de la brusseles !acu vad ei ca au cazut ca si noi din lac in put! egalitate dar nu pentru catei! v25 iulie

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *