Romania Curată

Senatul a respins cererea de reexaminare făcută de președinte în cazul legii plagiatelor

Senatul a respins luni cererea preşedintelui de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi ”pentru”, în timp ce ”împotrivă” au votat doar 12 aleşi, iar şase s-au abţinut, scrie Mediafax.

”Ministerul Educaţiei şi Guvernul României susţin forma iniţială a Ordonanţei de Urgenţă 4/2016, susţin argumentele din cererea de reexaminare a preşedintelui şi consideră că după finalizarea evaluării externe a şcolilor doctorale şi a fiecărei instituţii organizatoare de doctorat, care va începe în această toamnă, se poate relua cu succes şi cu folos discuţia dacă este posibilă şi oportună trecerea exclusivă a responsabilităţii doctoratelor din România la nivelul universităţilor”, a spus în plenul Senatului, Laurenţiu Vlad, secretar de stat la Ministerul Educaţiei.

Preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, a precizat că raportul comisiei este de respingere a reexaminării.

”Aş vrea să subliniez cât se poate de limpede că, pentru calitatea unei teze de doctorat, principalul răspunzător trebuie să rămână şcoala doctorală. Acolo se decide dacă o teză de doctorat se ridică şi îndeplineşte standardele sau nu. Potrivit acestei legi, creşte responsabilitatea universităţii şi a şcolii doctorale şi trebuie să spunem la fel de sincer că nicăieri în lume nu există o instituţie deaspura universităţii care să acorde diplome. O diplomă e acordată de universitatea unde tânărul, fie licenţiat, fie doctorand, şi-a elaborat studiile respective, a urmat studiile respective, lucru ce responsabilizează instituţia”, a susţinut Ecaterina Andronescu.

Ea a afirmat că legea pentru care şeful statului a cerut reexaminarea nu desfiinţează Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Certificatelor şi Diplomelor Universitare imediat.

”CNATDCU rămâne instanţa de recurs pentru toatre tezele care au fost elaborate şi pentru care s-a obţinut titlul de doctor prin ordin de ministru. Nu se poate retrage decât tot prin ordin de ministru. Deci Consiliul Naţional de Atestare rămâne forul decizional pentru cazurile de derapaj în care oricine ar fi putut ajunge. Din momentul în care titlul se acordă de universitate, universitatea e obligată să-şi stabilească filtre suplimentare pentru a întări exigenţa şi pentru a nu mai permite asemenea derapaje. Vă asigur că prin intervenţia Comisiei de învăţământ sancţiunile s-au înăsprit. Exigenţa a crescut. Sancţiunile pe care le poate da fie universitatea, prin comisia de etică, fie CNATDCU merg până la desfacerea contractului de muncă a conducătorului de doctorat, până retragerea titlului şi până la sancţiunea de a nu mai putea participa la concursuri care să-l valideze într-o poziţie de cercetare sau de învăţământ. Noi am judecat cu echilibru şi înţelepciune şi cred că această lege face un pas în faţă pentru responsabilizarea universităţii pentru titlurile pe care le acordă”, a mai spus preşedintele Comisie de învăţământ din Senat.

Reprezentantul liberalilor, Dumitru Oprea, a spus că senatorii PNL nu au votat raportul comisiei de specialitate.

Membrii Comisiei de învăţământ au hotărât, miercuri, cu majoritate de voturi, menţinerea legii în forma adoptată iniţial şi respingerea observaţiilor formulate de şeful statului asupra proiectului adoptat în luna mai de Senat în calitate de cameră decizională care modifică prevederile privind doctoratele.

Plenul Senatului a adoptat în data de 9 mai legea prin care Ordonanţa de urgenţă privind doctoratele a fost modificată substanţial, astfel încât universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, abrogând totodată articolul care prevedea că „certificatele şi diplomele de licenţă, de master şi/sau de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a acestora”.

”Nu voi promulga această lege (legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, n.r.), o voi retrimite Parlamentului pentru că prin modificările pe care le aduce nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, în primul rând vorbim aici evident de plagiat”, a anunţat şeful statului într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni la finalul lunii mai.

În cererea de reexaminare, Iohannis subliniase că proiectul de lege nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a candidaţilor care au susţinut teza, însă nu li s-a acordat încă titlul prin ordin al ministrului educaţiei.

„În ceea ce priveşte renunţarea voluntară la titlul de doctor, nu este clarificat statutul lucrării de doctorat, odată cu renunţarea autorului acesteia la titlul de doctor şi nici efectele ce se vor produce în planul raporturilor de muncă. Totodată, norma poate afecta activitatea structurilor abilitate să analizeze suspiciunile de plagiat şi poate duce la imposibilitatea aplicării legii prin simpla renunţare la titlu, structurile care pot dispune sancţiuni mult mai grave ca retragerea titlului nemaiavând baza legală pentru a acţiona”, mai argumenta Preşedinţia.

Proiectul trimis de Parlament la promulgare poate creşte riscul ca unele şcoli doctorale neperformante sau care înregistrează evaluări individuale scăzute să îşi continue activitatea şi nu prevede modalitatea de organizare şi funcţionare a Colegiu Naţional al Instituţiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (CNIOSUD), mai considera Iohannis.

Legea merge la promulgare, mai scrie Mediafax.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *