Romania Curată

Senatorul USR Mihai Goțiu: TVR nu ar trebui să promoveze persoane publice care au antecedente de violență verbală sau fizică

Senatorul USR Mihai Goțiu a refuzat să participe alături de Mirel Palada la o dezbatere pe tema violenței, inițiată de Claudiu Lucaci la TVR. Televiziunea publică nu ar trebui să promoveze persoane publice care au antecedente de violență verbală sau fizică.

La inițiativa lui Claudiu Lucaci, fost purtător de cuvânt al premierului Adrian Năstase, TVR a intenționat să organizeze o dezbatere care să-l aibă ca invitat pe Mirel Palada. După cum a recunoscut chiar Claudiu Lucaci, ideea i-a venit după ce Palada a transmis public că își dorește astfel de dezbateri televizate, la care să fie invitat și senatorul USR Mihai Goțiu, victima agresiunii fizice din 13 septembrie 2017, din pauza publicitară a unei emisiuni de la B1 TV.

”Când am fost sunat și am fost invitat la emisiune, primele mele reacții au fost de stupoare și revoltă. Cum să inviți un agresor într-o dezbatere televizată, și încă la televiziunea publică? E ca și cum l-ai premia pentru gestul făcut. Dacă s-ar întâmpla așa ceva, mulți dintre telespectatori ar fi tentați să recurgă la violență pentru a deveni vedete mediatice, iar agresorul, în loc să fie sancționat, s-ar bucura de creșteri de notorietate și popularitate. Eventual, o asemenea invitație poate să vină după condamnare, în cadrul unui program de reabilitare, în care agresorul își recunoaște vina și își cere scuze publice pentru gestul lui”, a declarat Mihai Goțiu.

La scurt timp după ce a fost invitat telefonic la dezbaterea de la TVR, vicepreședintele Senatului României i-a sunat pe producătorul emisiunii, care a mărturisit că ideea a fost a lui Claudiu Lucaci, și pe Claudiu Lucaci.

”După ce am discutat cu ei, opinia mea e că emisiunea a fost o comandă politică menită să spele imaginea publică a lui Mirel Palada. Claudiu Lucaci a recunoscut că subiectul dezbaterii ar fi urmat să fie ”unde se poate ajunge cu violența verbală”. E exact ceea ce susțin cei care îl apără pe Mirel Palada, cum că el ar fi fost o ”victimă” a unei violențe verbale din partea mea. Nu ar fi pentru prima dată când Claudiu Lucaci ar subordona televiziunea publică intereselor politice ale PSD”, a explicat Mihai Goțiu, care a publicat pe pagina lui de Facebook fragmente din convorbirile telefonice purtate cu Claudiu Lucaci și producătorul emisiunii lui de la TVR.

La finalul convorbirii cu Claudiu Lucaci, senatorul USR a arătat că va participa, totuși, la o dezbatere publică cu Mirel Palada – cea din fața instanței de judecată, și a invitat TVR să vină să transmită acea dezbatere.

Claudiu Lucaci este fost purtător de cuvânt al lui Adrian Năstase, în perioada în care acesta a fost premier. Pentru serviciile aduse, a fost recompensat cu un post de consul la Los Angeles și la New York, după care a fost rechemat în țară, pentru a i se oferi șefia Departamentului de știri al TVR. În această postură, Claudiu Lucaci a fost implicat în mai multe momente controversate. Conform dezvăluirilor lui Adelin Petrișor, în octombrie 2014, Lucaci a blocat difuzarea unor declarații făcute de Alina Bica și care o puneau într-o situație jenantă. Două săptămâni mai târziu, a oprit transmiterea în timp real a unor știri despre marile proteste civice împotriva lui Victor Ponta, în contextul scandalului legat de votul din diaspora. Tot Claudiu Lucaci ar fi intervenit pentru a nu se difuza o știre cu gafa Ministerului Afacerilor Externe, care a realizat o mapă cu ceea ce ar fi trebuit să fie harta Germaniei, dar care era, de fapt, harta Franței. Culmea e că, în primăvara lui 2015, când nu a trecut o evaluare pentru postul de șef la Știrile TVR, Claudiu Lucaci a fost cel care a reclamat că ar fi fost o victimă politică!

USR a votat împotrivă și a protestat la începutul acestui an, când societățile publice de radio și televiziune au fost trecute pe finanțare directă de la bugetul de stat, arătând că în acest mod se va accentua subordonarea lor politică. În urmă cu doar două săptămâni, parlamentarii USR, Vlad Alexandrescu, Dan Lungu și Iulian Bulai au părăsit, în semn de protest, ședința Comisiilor reunite pentru Cultură, arte și mass-media ale Parlamentului, acolo unde majoritatea PSD – ALDE au impus președintele director general interimar al TVR, în persoana Doinei Gradea, confirmată ulterior prin votul majoritar din plenul reunit.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Senatorul USR Mihai Goțiu: TVR nu ar trebui să promoveze persoane publice care au antecedente de violență verbală sau fizică

 1. NG

  Are Palada atâta minte și influență încât să încerce SINGUR să-și spele cadavrul politic? În nici un caz. Nici nu cred că este prețios unora așa, de florile mărului, sau pentru vorba lui plină de spirit (în plus, în lumea lor prietenia e pe bani). Mai rămân două variante (care nu se exclud):
  – are grad și trebuie să testeze publicul mai departe;
  – e unealtă și va fi folosit în continuare împotriva USR, pentru că gestul lui e un cap de pod pentru un astfel de atac. Și nu atât împotriva USR, cât împotriva lui Mihai Goțiu.
  Ca să nu ne mai ascundem după degete, e vorba de Roșia Montană, de unde toată lumea are de câștigat: PSD-ul pentru că ei dau cep butoiului, PNL-ul pentru că conține o doză mare de PD care are oameni ce au semnat și au constituit societăți și au participații etc, PMP-ul pentru că conține o doză letală de Băsescu care s-a șters undeva cu PD-ul, dar mai are prieteni printre ei.
  Cu fiecare tentativă de reabilitare a lui Palada și cu fiecare articol-atac, lista oamenilor care-și pot face vacanțe de ski la Montreal (sau în ținuturi exotice) crește:
  Doar din presa centrală avem:
  Doru Bușcu
  Stelian Negrea
  Daniel Funeriu (și obligatoriu cineva de la HotNews)
  Claudiu Lucaci.

  Dată fiind miza (multe zeci de milioane de euro), vor urma și alte acțiuni. Pentru că Resources financiare se găsesc.

  Ca bun sociolog ce se închipuie, Palada poate face voluntariat sau muncă în folosul societății, dacă vrea reabilitare. În liniște și cu privirea în pământ, nu la TVR.

  Reply
 2. RA

  Cât de penibil poate sa fie tovarasul Claudiu LUCACI sa-l invite la o emisiune la televiziunea publica (asadar sa fie difuzat public pe banii contribuabililor) pe un derbedeu agresiv ? care cica face si arte martiale (aikido parca) fara macar sa aiba habar de ce înseamna spiritul si principiile de la baza spirituala a acestora…
  Jenibil
  RA

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *