Adrian Popescu

Senatorul PD-L Mircea Banias pus sub urmare penala pentru trafic de influenta

UPDATE
Senatorul Mircea Banias a declarat la iesirea din sediul DNA: „Am inteles ca s-a inceput urmarirea penala impotriva mea”. De asemenea, a sustinut ca intelege „ca o ancheta care priveste niste vamesi”, insa nu are nicio legatura cu activitatile desfasurate de acestia.

UPDATE 2
Secretarul general al MAI, Laurentiu Mironescu a fost demis din functie, la solicitarea ministrului Traian Igas. In locul sau a fost numit temporar Alexandru Dumitrina, secretar general adjunct in MAI.

Procurorii DNA si politistii de frontiera au efectuat, luni dimineata, 50 de perchezitii in Bucuresti si mai multe locatii din Constanta, intr-un dosar de contrabanda si evaziune fiscala, in care sunt vizati senatorul PDL Mircea Banias si secretarul general al MAI, Laurentiu Mironescu (fost deputat PD). Cei doi sunt adusi la sediul DNA din Bucuresti, pentru a fi audiati de procurori.

Legaturile dintre Mircea Banias si Laurentiu Mironescu sunt foarte stranse. Cei doi au detinut functia de director general la Administratia Porturilor Maritime Constanta SA, Laurentiu Mironescu intre anii 1999-2001, iar Mircea Banias intre 2005-2007. In plus, ei sunt actionari la aceeasi firma: SC Euro Shipping Services SRL.

Anchetatorii au efectuat perchezitii in Portul Constanta, Vama Agigea-Sud, sedii de firme, locuinte ale vamesilor, dar si un apartament al secretarul general al MAI, Laurentiu Mironescu, precum si o locuinta a senatorului PDL.

Perchezitiile sunt o continuare a anchetei desfasurate de procurorii DNA privind returnari ilegale de TVA de la UCM Resita, in care au fost trimisi in judecata mai multi directori si omul de afaceri Said Baaklini.

Initial, Mircea Banias a fost pus sub acuzare in acel dosar, pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului, insa senatorul a fost scos de sub urmarire penala. Intr-o convorbire interceptata de SRI, aflata la dosarul UCM Resita, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, ii reprosa lui Banias afacerile necurate din Portul Constanta: „M-am saturat de mizeriile omului tau din port. El, seful ANAF Constanta si cel cu feribotul sunt toti intelesi…cretinii dracului!”.

Un senator cu avere

Mircea Banias este unul din cei mai controversati parlamentari, avand o avere importanta. Potrivit declaratiei de avere si interese, senatorul PDL detine trei terenuri intravilan in Constanta, doua apartamente, o casa, bijuterii de 10.000 euro, mari sume de bani in conturi. In plus, Mircea Banias este actionar la trei companii: SC Ban-Com SRL, SC Euro Shipping Services SRL si Eti Comercial SRL.


Vezi declaratia de avere a lui Mircea Banias.
Vezi declaratia de interese a lui Mircea Banias.

Pilot de nave ajuns in structura MAI

Secretarul general al MAI, Laurentiu Mironescu, provine din Constanta, unde a absolvit Institutul de Marina „Mircea cel Batran. Intre anii 1990-1997 a fost pe rand ofiter maritim punte (stagiar, apoi a urcat in gradele III, II, I,), pentru ca in perioada 1997-1999 sa devina comandant de cursa lunga nave maritime la IEFM Navrom Constanta, Transnav Constanta, Taganav Constanta, Roliship Constanta, Zodiac Maritime. In anii 1999-2001 a fost director general – presedinte Consiliu de Administratie la CN Administratia Porturilor Maritime Constanta SA – Incinta Port, apoi deputat PD de Constanta (2004-2008).

Potrivit declaratiei de avere si interese, Laurentiu Mironescu are cinci terenuri in Constanta, Eforie Sud, Ovidiu si comuna Afumati (Prahova), doua case de vacantra, doua case de locuit, un apartament si conduce un Land Rover Defender. Detine Actiuni la SC Euro Shipping Services SRL, SC Euro River Transport SRL, Marseq Consuiltants SRL, Kanara Print SRL, Imoromex Bucuresti SRL, SC Safe Port Constanta, Quadro Civil Construct SRL Constanta si Interprest Trading SRL Constanta.


Vezi declaratia de avere a lui Laurentiu Mironescu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *