Romania Curată

Senatorii au aprobat pensiile speciale pentru aleșii locali. Proiectul de lege merge la promulgare

Proiectul de lege care prevede pensii speciale pentru aleșii locali merge spre promulgare după ce în urmă cu o lună a trecut tacit de Camera Deputaților. Senatorii au votat astăzi cu 86 de voturi pentru, un vot împotrivă și o abținere, proiectul care prevede indemnizaţii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. Liberalii au părăsit sala de plen înainte de vot, la îndemnul lui Vasile Blaga.  Pentru adoptarea proiectului de lege ar fi fost necesare 84 de voturi.

Edilii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat, a decis Senatul. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de consilii judeţene.

De asemenea, potrivit unui amendament adoptat astăzi, aleșii locali care beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă şi care au ocupat până la vârsta de pensionare şi alte funcţii pentru care este stabilită indemnizaţia pentru limită de vărstă, prin alte acte normative, au obligaţia să opteze pentru una dintre indemnizaţii.

La momentul votului final, demersul liberalilor de a părăsi sala a fost contestat de senatorul UDMR Verestoy Attila, care a afirmat că nu înţelege de ce liberalii pleacă în loc să rămână şi să voteze împotriva legii.

Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, în luna noiembrie, iar comisiile de specialitate din Senat au acordat un raport favorabil, fără amendamente. Discutarea legii în Senat vine la mai puţin de o săptămână de când Parlamentul a adoptat şi proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Senatorii au aprobat pensiile speciale pentru aleșii locali. Proiectul de lege merge la promulgare

 1. Adrian

  Poate că sunt cetățeni nemulțumiți de activitatea unui primar sau viceprimar, dar nu l-ar fi denunțat în mod expres pentru diverse fapte, mai ales în comunitățile mai mici. Ar fi relatat presei faptele, eventual în cazul unui prejudiciu mai mare s-ar fi adresat unor instituții de control, finalmente nu l-ar mai fi votat și cu asta, basta. Or, de vreme ce legea prevede că nu primesc pensia primarii cu condamnări, legea e încă o invitație la denunțuri penale și arată un deficit clar în activitatea judecătorească, ca ultimă zonă de control.

  Reply
 2. brod

  Oare aceste mârșăvii nu pot fi atacate la Curtea constituțională? Articolul ăla cu „nimeni nu e mai presus de lege” mai funcționează?. Căci asta i-ar lăsa pe dumnealor doar cu… ce-au furat.
  Se încumetă cineva?

  Reply
 3. Enache

  Cine mai ține cont de lege în România? Numai când convine! Dacă nici parlamentul nu-și respectă propriile legi: legea educației prevede în mod expres obligația guvernului de a aloca 6% din PIB (art. 8 din legea nr.1 din 2011) și sistematic încalcă propria lege! Unde în lumea civilizată s-a mai văzut așa ceva?

  Reply
 4. Simó Anikó

  Sunt complet dezamăgită ….. In orașul meu o grămadă dintre cei aleși au devenit ”foarte bunri prieteni” cu Schweighofer, pe care l-au înstalat în mijlocul județului, la Reci / cu noua fabrica. Părerea mea este să și așa au câștigat prea mult….
  Aștept vremea să ridice pensia cadrelor medicale și didactice. Vara trecută în Sf. Gheorghe ca medic cadiolog la spital și policlinica a lucrat o singură cardioloagă / la una particulară o consultație costa / 150 lei. Vrem a țară cu nivel mai ridicat ? Atunci sa asigure venituri și pensii coresupzătoare pentru cadrele didactice !

  Reply
 5. Stefan Daniel

  Si ce solutii propunetim?
  Eu mi-am facut banner de Facebook prin care spun ca sunt impotriva acestor nedreptrati, am trimis mesaje la presedinte, prim-ministru si unele ONG-uri dar se pare ca majoritatea oamenilor aleg sa taca?
  Sa fie din cauza Craciunului si toti sunt ocupati cu pregatirile? Sau e dat vreun „ordin pe unitate” ca toata lumea sa taca?
  Nu stiu ce se intampla, dar foarte putina lume spune sau face ceva in privinta acestor actiuni pe care eu le consider abuzuri.

  Reply
 6. Vladimir Dumitru

  Păi în logica asta toți șefii de instituții din România ar trebui să primească aceste indemnziații suplimentare la momentul pensionării ! Unde vom ajunge! Legea asta trebuie abrogată ! Și se va întâmpla, mai devreme sau mai târziu!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *