Romania Curată

Semnal de alarmă: Ponta pregăteşte terenul pentru reprimarea în forţă a unor eventuale manifestaţii anti-guvernamentale

Asociaţiile ActiveWatch şi APADOR-CH au redactat un comunicat de presă comun, cu titlul Guvernul vrea să transforme bătălia politică într-un război împotriva drepturilor cetățenești, în care atrag atenţia că premierul Victor Ponta pregăteşte terenul pentru o reprimare în forţă a unor eventuale manifestaţii anti-guvernamentale.

Asociaţiile semnatare consideră că “dreptul la întrunire și libertatea de exprimare sunt garantate prin Constituție tuturor cetățenilor, inclusiv membrilor unor partide politice sau liderilor acestora. Obligația autorităților este de a proteja cetățenii care își exercită drepturile fundamentale în condițiile legii. Din păcate, guvernul Ponta pare hotărât să facă exact contrariul, amenințându-și oponenții nu numai cu acțiuni penale, dar și cu contra-manifestații după modelul consacrat de FSN în 1990”.

ActiveWatch şi APADOR-CH fac un apel către jandarmi să acţioneze cu maximă prudenţă în cazul unor proteste de stradă, în sensul de a proteja cetăţenii şi a respecta dreptul acestora de a se întruni şi exprima în mod paşnic în spaţiile publice.

Iată mai jos conţinutul comunicatului:

“Primul ministru și ministrul justiției au declarat ieri că vor sesiza procurorul general în cazul în care partidele de opoziție vor organiza proteste antiguvernamentale*. Unul din liderii PNL anunțase anterior că PNL va organiza un lanț uman în jurul Parlamentului în ziua în care va fi dezbătută moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.

 ActiveWatch și APADOR-CH consideră că primul ministru Ponta se victimizează invocând în mod ridicol o presupusă “lovitură de stat” din al cărei scenariu ar face parte și proteste de stradă. Există suficiente motive să ne temem că aceste pseudo-argumente se vor transforma în pretexte pentru o eventuală reprimare în forță a unor proteste de stradă, indiferent de revendicări și de cei care le susțin, fie chiar și organizate și susținute de actuala opoziție. Experiența ultimilor ani ne arată că, în momente cheie, autoritățile nu au ezitat să apeleze la forțele de represiune pentru a înăbuşi protestele sau pentru a descuraja cetățenii să participe la acțiuni de stradă.

Dreptul la întrunire și libertatea de exprimare sunt garantate prin Constituție tuturor cetățenilor, inclusiv membrilor unor partide politice sau liderilor acestora. Obligația autorităților este de a proteja cetățenii care își exercită drepturile fundamentale în condițiile legii. Din păcate, guvernul Ponta pare hotărât să facă exact contrariul, amenințându-și oponenții nu numai cu acțiuni penale, dar și cu contra-manifestații după modelul consacrat de FSN în 1990**.

 Facem un apel la membrii guvernului să se abțină de la astfel de declarații prin care forme ale libertății de exprimare sunt considerate infracțiuni și de la eventuale acțiuni care limitează drepturi cetățenești și pot pune în pericol însăși ordinea publică pe care pretind că o apără. De asemenea, solicităm Jandarmeriei să acționeze cu maximă prudență în eventualitatea unor proteste de stradă, cu respect pentru dreptul cetățenilor de a se întruni și exprima în mod pașnic în spațiile publice. Totodată atragem atenția că Legea privind adunările publice este anacronică și nedemocratică și solicităm să fie aplicată cu deplină bună credință iar în paralel să ia măsuri pentru îmbunătățirea și democratizarea cadrului legal privind libertatea de întrunire”.

Semnatari sunt Maria-Nicoleta Andreescu, director executiv Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) şi Mircea Toma, președintele ActiveWatch.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Semnal de alarmă: Ponta pregăteşte terenul pentru reprimarea în forţă a unor eventuale manifestaţii anti-guvernamentale

 1. flesh

  Din câte mi-aduc aminte, mama lui Victor Ponta povestea într-un documentar că ea și fiul ei au participat la manifestațiile împotriva manipulării FSN și a lui Iliescu în 1990. 25 de ani mai târziu, fostul protestatar a trecut de partea cealaltă a baricadei, nu mai este interesat de democrație. E rușinos.

  Reply
 2. Nicolae Dorobantu

  Dau in noi, atunci o sa vina si mai multi la proteste. Cum a cazut puterea lui Basescu dupa represiunea din 2012 la fel o sa cada si Ponta dar direct in puscarie daca face aceeasi greseala!
  De iesit in strada o sa iesim sigur mai ales dupa ce s-a intamplat duminica in Piata Universitatii.

  Reply
 3. Radu BM

  @flesh – asa e. Si daca bine imi aduc aminte si Daciana Sarbu s-a legat cu lanturi pentru Rosia Montana. Ah, nu! Era o papusa gonflabila! Ca sa vezi tranzitie…

  Reply
  • brod

   … între noi fie vorba, destul de prost gonflată. ca să nu spunem fleşcăită de-a binelea.

   Reply
 4. Romeo

  TOT ce face Ponta impotriva noastra, nu face decat sa-i inrautateasca situatia. Marsavia lui cand se va putea si acel timp va veni, va trebui pedepsita exemplar pentru ca si-a batut joc prea mult de noi.

  Reply
 5. tomescu teofan emilian

  Dreptul la protest îi garantat de constituție ! Pentru proteste nu-i nevoie de nici o aprobare din partea nimănui !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *