Alina Mungiu-Pippidi

Selly are talent. Să nu-l urâm pentru asta!

În noaptea întoarcerii mele acasă, după șase luni, dintre care patru de pandemie, butonam noaptea la unu televiziunile de știri ca să îmi aduc aminte în ce țară m-am întors (cu riscul să nu mai pot să plec). Și așa am căzut pe trioul Mircea Badea-Mihai Gâdea și un necunoscut adolescent, cu o tunsoare din asta elaborată cum poartă băieții de câțiva ani, umbrind coafura fetelor, fermecător, deștept, radiind succes și împlinire. Nu aveam idee cine e și totuși o bănuială m-a cuprins, că văzusem chiar pe România Curată un text de Ernu care îl critica pe unul, Selly. Am butonat mai departe și am văzut pe alt canal că și CTP îl ceartă pe unul, tot Selly. Finalmente, am dat click pe clipul lui Selly -da, el era, puștiul de la Antena 3! din textul lui Vasile- în care Selly ține un lung monolog despre bacalaureat, aici.

Înțeleg că Selly e un băiat care cîntă bine și are milioane de fani care îl urmăresc. Excepțional. Nu are el deci nevoie să fie apărat de profesori de vîrstă mijlocie ca mine. Dar îl apăr, că au fost atîtea ocazii la români în care am văzut voci care criticau (sau se “delimitau”) de cei care strălucesc, cum e băiatul ăsta, fără ca nimeni să spună nimic, că mi se pare o datorie. Că băiatul strălucește: e programator, are vocabular, mintea îi merge brici, filmează și editează profesional, scrie, cîntă, e un autodidact care s-a format pe internet. Are spirit civic, e antreprenor și are farmec! Talentul dă pe dinafară din el!

Probabil că asta e destul ca să se adune norii geloziei, dar mai are și tunsori scumpe, și-a cumpărat Mercedes, deși nu avea carnet decît de cîteva zile și așa mai departe.

Ernu îl ceartă pe Selly că e conformist, nu citește Nietszche, e materialist și nu e destul de adolescent revoltat. Dar mie mi se pare extrem de revoltată și de coerentă critica asta a bacului și a programei, mai ales că vine nu de la mine, care sar în sus odată la trei ani cînd citesc subiectele la Bacul de română și chem DNA, ci pe unul care a rezistat programei și bacului și evident și-a căpătat stilul argumentativ pe internet, nu învățînd pe de rost comentarii la Slavici. Are dreptate și cu educația financiară, și cu cea civică, și cu cea politică, și cu explicarea corupției, ce să mai spun cînd cere o istorie predată pe mari fenomene și cauzele lor, nu detalii irelevante. Că nu e originală critica asta? Ba probabil e – nu mi se pare că citește de pe prompter, simți că a trăit ce spune și nu poți reproșa cuiva bunul simț. Bunul simț nu e obligatoriu conformism. A, are idealuri materiale, e prea cu tehnologia și nu cu poezia etc. Păi e un băiat al timpurilor de azi, nu de pe vremea noastră (eu nu îmi amintesc pe nimeni din generația mea să citească Nietszche în afară de mine, eu am regretat că l-am citit, iar după Wittgenstein am lăsat filosofia cu totul), iar unele lucruri se perimează și fiecare generație își exprimă revolta altfel – frate-meu deja nu mai citea decît Salinger, asta era cartea revoltei la vîrsta lui! Eu muncesc din greu astăzi, ca profesor, să strecor citate de la Asimov la Platon ca să deschid cîte o ușă către universuri pierdute pentru generația de azi – dar nu totul e recuperabil. Dacă programa din România ar lăsa profesorii să facă la fel (și ei nu predau ca mine politici publice!) sigur s-ar păstra mai mult din cultura universală pentru generațiile noi, iar dacă țara noastră -și vecinii- nu ar fi eminamente materialistă în World Values Survey (fac excepție tinerii care se retrag la mînăstire), nu ar arăta tinerii noștri așa cum sunt. Nu au cum să fie rupți de cultura tehnologică, de gadgets, de branduri de mașini sau de jeans. Selly nu e Rimbaud și e absurd să îi cerem să fie.

CTP are și el ceva de spus, mult mai acru ca Vasile. Puștiul are Mercedes și conduce prost. Păi, știi cum e, trebuie să ai Mercedes ca să depășești faza cu Mercedesul (ca doi puști din blocul meu din Romană, pe care ieri i-am văzut coborînd pe scări două biciclete pliabile englezești clasa 1 și au am studiat să îmi iau una, dar mi se par absurd de scumpe pentru niște biciclete la București), o să vină și motocicleta, și Fiatul 500 decapotabil, și tricicleta electrică, și așa mai departe… Nu îmi pace Mercedesul, sau BMW-ul, sau cultura aferentă lor, dar uitați-vă în jur, de unde era să învețe el că nu e adecvat să conduci așa ceva aici? De la cine? De acord, de la CTP care merge cu Loganul, dar asta e, exemplul nu l-a convins. Și zău, cînd e cineva plin de talent, de farmec și de personalitate de ce ne legăm de ce conduce, și public, cu acreală? E un star, care are banii lui, face ce vrea cu ei.

Zău, ne arătăm vîrsta dacă bocim pe la televiziuni ca a apărut unul mai tînăr și mai frumos, care în loc să tragă coco și să umble cu plete nespălate e și manager al propriului lui talent, are frizer de lux, e curat și prosper.

Producătorii de la televiziuni au rareori talent zilele astea, sunt sufocați de pile și de băieți cu tunsori corecte și ochi albaștri care vorbesc geopolitics, cînd nu își dau cu părerea despre filme, meciuri sau corupție. Dar asta omoară audiența. Faceți-vă un bine, televiziuni, și deschideți ușa lui Selly și altora ca el. Schimbați generațiile!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

20 thoughts on “Selly are talent. Să nu-l urâm pentru asta!

 1. Alexandru

  Regret ca deși în România avem și tineri distinși, profunzi, care nu sar la harță atunci când își expun ideile… gusturile doamnei Pippidi se reduc la exemplarul numit Selly.

  Reply
 2. Dumitru

  Tocmai ce am recitit „King Rat” de James Clavell, poate cartea cea mai serioasa a autorului. Acolo este vorba tot despre un tanar talentat, bine ingrijit, cu bani si invidiat (King). Si totusi, citind romanul descoperim ca :
  1. Desi are toate semnele exterioare ale reusitei, King este de fapt un soi de anti-erou, moral foarte ambiguu (asta daca nu esti un fan hardcore al „prosperity theology”).
  2. Exemplul lui nu e generalizabil la intregul grup din care face parte. Nu sunt resurse pentru ca toti sa fie bogati, cei care sunt au in general un talent particular (sau parinti cu bani) si toata lumea nu are acest talent, deci „educatia” care a facut din King ceea ce era nu e generalizabila. King este dealtfel un parazit, care nu creeaza nimic. Iar toata lumea intr-o societate nu poate fi un parazit, pentru ca un parazit are nevoie de un organism (care sa produca valoare) pe care sa-l paraziteze.

  Scoala „pentru toti” nu trebuie sa formeze paraziti, ci oameni care sa construiasca societatea si economia in care traim. Oricum, unii vor deveni paraziti, datorita educatiei familiale sau a unor circumstante din viata.

  Dealtfel, scopul fundamental al „scolii pentru toti” nu trebuie, dealtfel, sa fie educatia (civica, sexuala, whatever), ci instructia. Poate Selly se descurca si fara matematica, si fara cultura literara, si fara istorie (pana la urma, daca ai charisma, sa dai din gura in legatura cu actualitatea nu cere decat o gura mare si o gramatica oarecum acceptabila). Dar istoria a cam aratat ca matematica (si versiunea ei automatizata care e informatica), cultura literara si istoria ajuta o natie sa produca mai multe valori materiale si culturale. Si ajuta si mobilitatea sociala pe baza de merit.

  Reply
  • Vlad

   Cu riscul de a deranja, literature si istoria predate in scoala romaneasca sunt de o selectie slaba. Selly nu vrea sa nu invete istoriei, vrea sa invete istorie cum trebuie. Si cu riscul de a deranja si mai tare, ar trebui sa invatam de la vecinii unguri si sa punem mai mult accent pe matematica discreta.

   Reply
   • Dumitru

    Matematica discreta?! Vreti sa spuneti informatica? Pai 1) informatica acum devine continua (atat prin informatica cuantica, cat si prin data science/embedded systems/etc. si 2) Cum naiba sa intelegi matematica discreta daca nici macar matematica „continua” (pentru care exista o intuitie fizica) e dificila… Stiu din experienta ca a forma intuitie pe grafuri este extrem de dificil, si adevarata intelegere trece prin domenii la frontiera continuu-discret cum ar fi topologia (algebrica). Propunerea mi se pare deci proasta (sau poate n-am inteles bine ce doriti).

    „literature si istoria predate in scoala romaneasca sunt de o selectie slaba”?! „Selly […] vrea sa invete istorie cum trebuie”?! Cum se invata istorie „cum trebuie”? Si ce inseamna o „selectie slaba”? Aici nu-i clar ce doriti, pentru ca exista diverse grupuri care ar vrea „altceva”:
    – deconstructionistii, care ar vrea sa arunce cu rahat in tot ce-i romanesc si sa-i predea pe Boia la istorie si pe Patapievici la romana
    – nationalistii, care par sa vrea sa predea romana si istoria cam ca in Ungaria (ca tot o dati de exemplu) adica pe un filon national.
    Dupa cum scrieti, tare imi vine sa cred ca sunteti deconstructionist. Atentie, si aici propunerile Dvs sunt tot has-been, deconstructia nu mai e la moda nici in Vest. Acum, dimpotriva, se creeaza noi mituri fondatoare pentru noi revolutii.

    Reply
 3. adventure

  Aham, salvati cocalarul roman rebranduit, formator de opinii despre nimic, antreprenor de fraieri care casca gura la vloguri fiindca ocupatia de a trai este prea obositoare si ganditul de unul singur si mai si.
  Zic si eu asa, din invidie…

  Reply
 4. Gigi Vasile

  Bună!
  Aștept ziua când va izbucni un mare scandal legat de faptul că acest băiat și trupa lui nu va putea returna banii pe bilete cumpărate de mii de români, marea majoritate adolescenți, în conturile spectacolelor pe care trebuia să le susțină în primăvara acestui an!
  Din cauza pandemiei, spectacolele au fost amânate până acum, de două ori! În Ploiești, de exemplu, inițial au fost stabilite două spectacole într-o zi, cu casele închise! S-a instaurat starea de urgență și spectacolele au fost amânate de două ori, ultima amânare pentru luna octombrie!
  Eu am cumpărat fiicei mele și soției două bilete din cele mai scumpe, VIP! În cercul de prieteni ai fetiței mele, sunt copii ai căror părinți au cerut să li se returneze banii, dar au fost refuzați!
  Personal, i-am trimis un mesaj în privat pe pagina lui de Instagram și, deși a trecut o săptămână, acest băiat nici măcar nu a catadicsit să-mi răspundă!
  Mai „săpați” un pic în legătură cu acest subiect și s-ar putea să aflați multe chestii urât mirositoare!

  Reply
 5. Cornel Toma Teteacă

  Copil pragmatic si talentat. Invidia succesului ne trage pe noi romanii in josul clasamentului societăților europene, dar nu numai.

  Reply
 6. Laur22

  daca vretzi sa cometatzi hai sa incepem cu comentariul la succesul emblematic al sau

  https://tictop.ro/hip-hop/3Gr
  VERSURI:

  (Refren x2)
  SOS! In cantitati industriale
  BOSS! Femeia ta imi da tarcoale
  TOS! Aduc zahar, clubu` sare
  Eu si echipa mea am iesit la vanatoare

  (Selly)
  Dau sut, bara, gol, 1-0, Gica Hagi
  In club ochii pe mine, paparazzi, totul magic
  Am chemat-o la hotel si Uberul i-a dat cancel
  A adormit studenta si s-a trezit influencer

  Craciunu` 5GANG! Cu fratii petrec
  Noi rupem YouTube-ul, apasa pe REC.
  Craciunu` 5GANG, cu soru-mea petrec
  Astia dau cu hate, aseara am incasat un cec

  Gami:
  Ies pe balcon sa-mi mananc salata caesar
  Am vazut doi hateri jos in piata la parizer
  Sa vezi ce urmeaza, anu` asta a fost doar teaser
  Te-am mirosit, esti un sarpe, te-am trecut pe lista.

  AOLEO! Am luat baietii, am dat foc la internet
  AOLEO! Noi in lift, voi pe scari urcati incet
  AOLEO! Vreti sa ne dati jos, n-aveti niciun efect
  Crispy aripioare, baga sos, la pachet!

  (Refren x2)

  (Exploit)
  Alo? Razvan?! Banii pe beat?
  Te uiti urat pe mine cand ma vezi c-am reusit
  2019 — cred ca nu v-ati pregatit
  Intru-n scena linistit si tot clubu` il ridic

  ALO, POMPIERII! Au luat topurile foc!
  Linu-i lin, o dau fin, nu ma joc!
  Tin competitia-n soc, pe gagica-ta la block,
  Astia fura sos non-stop — ba! pune-l, ba, la loc!

  (Pain)
  PAIN! Am succesul garantat
  Pornit de la 0 — munca — si m-am ridicat
  Sunt mereu pe zona si pe treaba concentrat
  Bucale si Arad, banii-i fac, topuri sparg

  1.68 — da-s peste tine cu mult
  XS-ul il tin pe silent — pe astia n-am chef sa-i ascult
  Gagica-ta ma stie — am combinat-o mai demult
  Am pus cashu` pe masa si-a venit sa o consult

  (Dia)
  5GANG s-a intors cu atata sos — in cantitati industriale
  Dam un banger, dam YouTube-ul jos
  Eu sunt sefa din gang, ma asculta toti!

  Deja m-am scos, urcam in views, astia sunt morti
  Tu nu da diss, ca n-are rost, si ne stii piesa pe de rost

  SMS de la Alvarez
  1000 DM-uri — nici nu le vezi
  Se schimba vibe-ul oriunde merg
  Am venit cu sos — sunt sefa din gang!

  (Refren x2)

  s-aveți o zi faină!
  5gang – Sos”

  Altminteri da

  „Zău, ne arătăm vîrsta dacă bocim pe la televiziuni ca a apărut unul mai tînăr și mai frumos, care în loc să tragă coco și să umble cu plete nespălate e și manager al propriului lui talent, are frizer de lux, e curat și prosper.

  Producătorii de la televiziuni au rareori talent zilele astea, sunt sufocați de pile și de băieți cu tunsori corecte și ochi albaștri care vorbesc geopolitics, cînd nu își dau cu părerea despre filme, meciuri sau corupție. Dar asta omoară audiența. Faceți-vă un bine, televiziuni, și deschideți ușa lui Selly și altora ca el. Schimbați generațiile!”

  Da asta nu are nici-o legatura cu Selly

  Reply
 7. carmen

  Corect articolul! Si mie mi-a placut Selly, desi pana la acea emisiune nu stiam cine este, doar din acel articol acid al CTP-ului. Mi-a placut mult. Ar fi bine sa mai lasam din greata noastra superioara si chiar sa ne bucuram ca, in ciuda dezastrului din scolile romanesti, apar acesti tineri ambitiosi, cu limbaj elevat (nu din invatarea a doua cuvinte noi pe seara din DEX…), care au realizari impresionate la virsta frageda (noi la acea varsta asteptam bani de buzunar de la parinti si ne suflam nasul in maneca…) care nu vorbesc ca niste neciopliti din Curtea Miracolelor. Bravo lui!

  Reply
 8. Ghita Bizonu'

  Si cine il uraste poe Selly?
  Il uraste careva?

  Insa cum sa zic este „cocalar” (in sensul contemporan nu al tineretii mele)
  Insa sunt curios cum se descruca cu tabal inmultirii, daca e in strae sa extraga o radacina patrata… daca ii iei telefonul!

  Caci cum s ava zic telfefonul .. si gadgeturile nu inseamna ca „le are cu tehnologia”…. Sunt curis daca stie un flecustet – in cati timpi functioneaza motoarele masinilor sale .. Macar atat!
  Caci a utiliza tehnologia nu isneamna ca o si cunosti. In definitiv o multime de racani au invata cum sa sertizeze TNT ul ar aveau mari dificultati sa pronunte „trinitrotoluen” …..

  Dar daca atat sunt cerintele „democratiei” asta e . Asa o sa ajungem o Africa decolorata!

  Reply
 9. Marinica

  A inceput concursul „Cine il apara si cine il besteleste pe Selly”. Pustiul jubileaza. Deja se vede cu al doilea mertzan in garaj.

  Reply
  • Dumitru

   Nu-i chiar asa, pentru ca Selly reprezinta niste idei nocive, si ideile astea trebuie combatute cand devin prea raspandite.

   Reply
 10. tempor1k

  Stimată doamnă,
  Am o deosebită stimă in privința dumneavoastră, a analizei criticilor constructive aduse către dumneavoastră.
  Nu sunt o persoană, fanatică care să dea cu capul de un zid de piatră, nu sunt un sectant feroce, nici măcar vreunul dus zilnic la biserică, dar pentru mine un ADEVAR rămâne sfânt, unul pronunțat acum 2 milenii.
  SFINTELE SCRIPTURI nu sunt doar niște banale cărți, „povești nemuritoare” de simplă lecturare, fără pricepere.
  Iisus chiar nu avea o vârstă fragedă când a destăinuit ADEVĂRURI SFINTE despre VIATĂ.. Era un ascultător de părinți aleși de Dumnezeu și nu DAMNA profeți și profeții Sfinte anterioare si prezente existenței Lui ci aducea LĂMURIRi și noi sfaturi viitoare.
  Iisus, combătea ferm false profeții, și legi existente în acel TIMP!
  Profețiile și legile sfinte rămân până la sfârșit au fost explicate de PIATRA Cea din Capul Unghiului pe care se v-a clădi lumea cea nouă, o lume pe care inima, sufletul …. nu le-a putut pătrunde simți, explica până în prezent imensei mulțimi prin aleșii lui Dumnezeu.
  Că spre FINISH vor fi mulți „profeți” prezentându-se ca fiind aleșii, mă înspăimântă cu gândul păcatului, ca fiind unul din hoții de pe cruci, in fața lui Luminii Cuvântului Lui Dumnezeu, care nu recunosc ADEVĂRUL, motivele pentru care Iisus a fost damnat.
  Pentru mine știința întunericului nu v-a birui LUMINA ADEVĂRULUI tot mai slab încercată de lumea contemporană.
  Pentru mine crezul rămâne unul singur, chit că în prezent încerc, prin ”rupere” să slujesc „desăvârșit” mamonei, căci: „ nu poate omul sluji Lui Dumnezeu și manonei …” !!!! ……
  Dacă veți citi, căuta și înțelege Cuvintele ADEVĂRULUI, nu lectura și transpune superficial Cuvintele Scripturilor la aceste vremuri, veți putea corecta și aduce mai multă lume spre o lume „promisă” cu mult mai bună. disponibilă pentru toți, dar din păcate de cu tot mai puțini doritori ai unor realități certe.

  Reply
 11. Ciobanul Bucur

  Minunata apararea lui Selly! Un baiat minunat! Daca A3 si-a propus sa-l promoveze in continuare, sunt sigur ca au facut o buna achizitie iar pe Selly il vom vedea curand o noua stea a politicii romanesti. Sa-l ajutam si sa-l incurajam cu totii!

  Reply
 12. Vlad Slăvoiu

  @Dumitru: Și când te gândești că totul a pornit pentru că niște oameni (între care vă numărați și dumneavoastră, și cineva care-a știut să scoată povești și lecții de viață din niște bandiți) n-au fost în stare să-și țină gura la timp.

  Cât mă privește, textul doamnei profesoare (pe care eu îl consider foarte bun) mi-a amintit că îmi doresc foarte tare să-l văd și eu în repertoriile teatrelor noastre pe Oscar Wilde („Știi cum e, trebuie să ai Mercedes ca să depășești faza cu Mercedesul.” e fix „Cea mai bună modalitate de a scăpa de vicii e să le trăiești.”), respectiv mi-a făcut o mare poftă să-l citesc pe Wittgenstein – a reușit să mă stârnească în direcția asta.

  Dacă mai adaug și că, pe urmele unui comentator, am mers să ascult bucata „SOS” și nu doar că am ascultat-o, dar, nașterea tragediei!, m-a și amuzat (deci mi-a plăcut) … atunci zic că e cazul să închidem aici, mai cu seamă pentru că autoarea noastră a pus, zic eu, cel mai bun punct care se putea pune la această poveste.

  Reply
 13. AlinaMP

  Da, vad va nu e prea popular si cine stie ce va ajunge in viata…deocamdata e tanar si destept si nu merita sa fie detestat chit ca nu asculta Handel ca noi si nu citeste poate nici Salinger. Dar ceva o citi el. Eu sufar crancen ca nepotii mei nu mai citesc Jules Verne. Asta e! Dar simpatizez cu domnul care a cumparat bilete. Zilele astea nici companiile aeriene nu ne dau banii inapoi, numai vouchere pe viitor, concertele se amana, etc, dar cineva care are Mercedes trebuie sa restituie banii pe bilete daca nu se mai tin concertele. Are resurse de backup fara sa dea angajati afara daca ne da banii inapoi, ca la British Airways…i-as dori la toamna sa aveti concerte, dar la cum e managerizata epidemia aici probabil ca nu. Sanatate tuturor.

  Reply
 14. Neo

  Dintotdeauna tinerii i-au sfidat pe maturi. Primii i-au spus progres, iar ceilalti, decadență.
  Se vede cu ochiul liber stratificarea tinerilor și nu numai. Cele cateva procente de studioși vor duce mai departe și vor îmbogați știința și cultura . Alte câteva zeci de procente se vor specializa în domenii tot mai înguste și vor hrăni miliardele de consumatori. Restul vor fi asistați social pentru că nu pot sau nu vor să facă nimic. Credința că toți tinerii de 20 de ani trebuie să fie in stare să rezolve integrale pe necompact e produsul unei minți defecte. Modelul american de succes cândva: mușcă și fugi e pe cale să se destrame sub presiunea celor care dau libertatea pe siguranța iluzorie promisă de autoritațile alese ale statului. După cum merg lucrurile se prea poate ca la anu’ șlagărele să fie cântece patriotice redate cu mare fidelitate din difuzoarele de pe mașinile de poliție și armată. Să nu stricăm deci ultimele noastre clipe de libertate cu mărunțișuri !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *