Vasile Ernu

„Filosofia Selly” – acest conformism sclipicios

La discursul tip Selly mă deranjează ultraconformismul care bifează toate clișeele mainstream. Nu a lăsat unul nebifat. Şi acolo nu e vorba de adevăr sau fals: majoritatea sunt un amestec de „semipreparate” tip „instant” care produc „gusturile” îndrăgite ale culturii mainstream şi „lumea bună”.

Să înțeleg că adolescenții noștri sunt mai conformiști decât părinții şi bunicii lor?

Pai dacă în adolescenţă nu eşti revoltat şi supărat pe mainstream, atunci cînd?

Cînd eşti supărat pe sistem, cînd vrei să dai cu flit profilor şi părinţilor, culturii dominante, atunci ieşi stil punk şi te ”pişi pe ei”, ironizezi festivitatea de absolvire, rupi diploma de BAC în semn de protest. Nu ceri cursuri de etică bancară, nu afișezi succesul, nu afișezi fericirea marketizată.

Mamă, ce naște noua tehnologie, moda succesului şi media mainstream. Distruge ultimul spirit revoltat – adolescentul şi adolescenţa supărată care mereu a fost mai punk şi noir.

În adolescență citești ca un disperat Nietzsche, Cioran, Marx și Baudelaire, Rimbaud, Verlaine, Bacovia nu cărți motivaționale despre cum să ai succes în viață.

În adolescenţă vrei spirit de frondă, vrei insucces – altceva decît vor părinții, vrei suferinţă pentru a intra în contradicție cu ce mimează și dorește sistemul şi lumea conformistă a celor mai mari. Ai timp pentru înregimentare. Ai toată viaţa în faţă să devii fals şi mimetic: ostaşul zîmbetului fals scos la comandă şi al succesului manageriat.

Doamne ce urîţi erau în adolescenţa mea cei cu „Filosofia Selly”. Dacă în 88, în plină adolescenţă, mi s-ar fi spus că doar peste o generaţie copiii noştri vor iubi băncile şi banii făcînd cult din ele aş fi făcut infarct.

Ce lume am construit: adolescenţi care se visează bancheri şi mediaVIPuri?

Punkeri din toate ţările, uniţi-vă!
Parcă aşa cîntam la absolvire:

„Generaţia mea depinde de cantitatea de bere băută, o spui.
N-am nevoie de nimeni, eu nu-i trebui nimănui. ”

Fronda, revolta, nesupunerea sunt forme de construcţie, curiozitate şi cunoaştere a vîrstei tinere. Conformismul e moarte sigură a gîndirii şi acţiunii.

Cuminţenia şi conformismul însă ascund multe probleme. Asta e temerea mea cea mare. Nu ai voie să îmbătrîneşti înainte de a fi adolescent.

Şi nu copiii sunt problema, ci noi – cei care am produs cadrul acestei lumi. Viața însă le va oferi curînd posibilitatea să se revolte. Pe bune.

PS. Măcar de am încerca să privim ce se întîmplă în lume acum din Europa pînă în SUA. Cît de cît.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

21 thoughts on “„Filosofia Selly” – acest conformism sclipicios

 1. Vlad Slăvoiu

  Mie, dimpotrivă, mi-a plăcut foarte mult discursul lui Selly (l-am văzut azi-noapte, înainte să mă uit, în reluare, la „Welcom as in aor hom”): tipul e simpatic, vorbește bine, are farmec. Iar faptul că nu e revoltat în genul ăla prostesc (cu Cioran și cine știe ce alte idioțenii – și pe vremea mea erau cretinei din ăștia, și ei sunt și azi, așa că propun să nu le purtăm de grijă), faptul că are o atitudine robustă, că luptă zâmbind, că nu ține să-și înjure profii (ba din contra), că nu pune botic ca fraieru’ atunci când e criticat … toate astea sunt calități, nu defecte. Sunt mărcile unui suflet sănătos, destul de diferit de miorlăicii pe care părinții&școlile&intelecții patriei par, uneori, să-i prefere.

  Și, în fond, ce-a zis așa de dramatic? Că nu-i suficient să ai bani, ci e nevoie să știi și cum să-i administrezi?

  Că educația cetățenească e esențială – ca să nu te duci ca boul la vot, închipuindu-ți că, dacă ești tânăr, asta rezolvă tot?

  Că a învăța istorie nu înseamna doar anii de domnie ai unui șir de conducători, ci și să ți se spună care au fost cauzele profunde ale evenimentelor, pentru a înțelege cu adevărat fenomenele?

  Că studiul literaturii nu înseamnă învățat comentarii pe de rost?

  Că internetul poate fi și o sursă de cunoaștere?

  Că, în esență, educația bine făcută e soluția pe termen mediu și lung pentru o societate mai bună?

  Pe mine m-a încântat aceasta explozie de entuziasm, această tinerețe care se deschide zâmbitoare către lume.

  Reply
 2. 1984

  Pe vremuri, părinții își considerau odraslele niște oameni maturi în miniatură. Acum, cad în greșeala asta chiar unele odrasle, raportat la ele-însele.
  De ce te miri că societatea spectacolului produce clovni?
  Uneori mă gândesc că Domnul ne arată, nouă bătrânilor, astfel de exemplare ca să ne scape de tentația regretului că urmează în curând să părăsim lumea asta. Bine că mai există cireșele, diminețile din preajma solstițiului de vară, Rex, Fifi, pescuitul și libertatea de te pișa experimentat de viață pe Selly.
  Într-adevăr, habar nu avem de ce se întâmplă acum în lume și în SUA!!! În 6 luni, maxim, o să regretăm că ne uităm acum în gurile lui Orban, Iohannis, Selly, Gâdea, Ciolacu, Ciutacu și a altora ca ei. Doar să comparăm acordarea de tichete de vacanță la noi cu un șomaj de cca 1/3 din forța de muncă activă din SUA!

  Reply
 3. marius

  cred ca ati incurcat un pic borcanele fiind vorba de propaganda pro sistem nu revolta anti sistem!!!

  Reply
 4. Liviu Antonesei

  Ai dreptate în partea critică, dar o dai în bară la soluții, frate Vasile. Să se uite în State și in Oropa, ca să vadă ce? Niște troglodiții care miciurinizează fascismul si comunismul, dar se autonumesc Anti Fa? Păi, Limonov cînd făcea asta măcar avea geniu artistic! Sau ăilali de la Black nu știu cum care, în mod cît se poate de previzzibil, au ajuns la antiseitism? Nu, frate Vasile, ăștia nu-s nici hippioții și șaizecioptiștii mei, nici punckiștii tăi…

  Reply
 5. Dumitru

  Baiatul asta Selly cred ca vine dintr-o familie defavorizata. Altfel, il duceau parintii si pe el la ortofonist.

  Reply
 6. Laur22

  Stimate dle Ernu

  Acuma eu stiu shi am vazut la TV shocul rushilor fatza cu vedetele vestice pe care li le-a adus plocon glasnostul lui Gorby , deh la Iasi se prindea bine televiziunea din Chishinau.

  Da chiar asha habarnist ca tine mai rar.
  Cum s-a numit acolo la ea acasa generatzia de dupa flower power shi punk ?

  Ascult ?

  Da shi tu un search shi afla mai mult despre yuppie de la inceputul anilor ’80.

  Nu de alta da e rau sa fii in halul asta de ridicol.

  Shi da da la ea avasa yuppie au aparut shi termenul folisit ” the term was coined” la iinceputul anilor 80.

  „Yuppie” (short for „young urban professional” or „young, upwardly-mobile professional”) is a term coined in the early 1980s for a young professional person working in a city. The term is first attested in 1980, when it was used as a fairly neutral demographic label; by the mid-to-late 1980s, when a „yuppie backlash” developed, due to concerns over issues such as gentrification, some writers used the term as a pejorative.”

  Selly e 40 de ani dupa acellashi yuppi obosit.

  Ai tu nu ma nebuni ce noutate shi ce revolutzie.

  Reply
  • Dumitru

   Laur22, ceea ce jeneaza in toata afacerea nu este atat vloggerul Selly, cat pozitiile luate de el il legatura cu educatia. O analogie foarte pertinenta e cu lumea manelistilor – nu poti forta oamenii sa fie educati si sa asculte muzica mai buna, insa nu-i poti lasa pe manelisti sa faca politica educativa. Si deci, nu ii critici pe manelisti tot timpul (ar fi inutil si poate chiar contra-productiv) dar cand incep sa vrea sa domine lumea culturala trebuie sa spui care sunt problemele. Iar conformismul lui Selly (care este exact cel al manelistilor, o alta classa de Yuppies, in clasificarea ta) e o problema. Amandoi (manelistii si Selly) sunt un simptom al crizei morale a tineretului si a societatii in general (si romanii nu sunt singuri in situatia asta, vloggeri conformisti si foarte urmariti exista peste tot in lume).

   Reply
   • Laur22

    @dumitru

    „nu-i poti lasa pe manelisti sa faca politica educativa”

    Crezi tu ?

    Stii tu de ce e manelistul manelist shi nu gurist rupt de foame ?

    Pentru ca are impact, pentru ca are succes, pentru ca spre deosebire de invartiztii de la ateneu lumea chiar plateste bani adevrarzi ca sa ii asculte bani care acopera toate cheltuielile cu frasuiala respectiva.

    Manelistul este rapsodul epocii sale nu pentru ca asha a visat el de mic ci pentru ca in momentul in care epoca sa nu ii va mai marca banul el a dispartut shi asta deorece nu are in spate mecamismul popgandistic imens al lui „asha se cade aha se cuvine.” Nu are in spate puhoaiele lui hai sa-i dam un ban shi lui ca e de-al nostru din gasca din bisericutza noastra.

    Manelisti nu fac „politica educativa” ei sunt mai mult decat atat ei sunt gura necenzurata a poporului.
    Ei nu isi porpun sa schimbe poporul ei isi propun sa rezoneze alaturi de popor.

    Voi facetzi politica educativa shi va plangetzi ca esuatzi.
    Va plagetzi ca lumea va da cu flit.

    Altminteri indiferent ce pozitzie a luat Selly fatza de educatzie acesta nu poate fi atat de aspra cat e faptul ca in general nici unul dintre profesorii nostri nu stie ce din ceea ce s-a predat i-a folosit discipolului sau mai apoi in viatza shi nu se intreba vreodata instiitutzional oare ce altceva ar fi trebui sa-i fi predat ?

    De ce are tinertul o hahahaha „criza morla” ?
    Pemtru ca noi suntem prea oocupatzi ca sa recunoastem ca gargara cu care noi functzionam pe pilot automat a dat faliment.

    Saftoaica e prea ocupta ca sa se intrebe sincer shi critic unde a gresit ea ca power dealer ca a caladit o tzara din care copilul sau vrea sa fuga.
    Similar Ciutacu.
    Similar Teo Trandafir
    Similar majoritatea copiilor acesteoi tzari.

    Unde am gresit ?
    De ce copii cultzilor in cap nu-shi mai au locul in tzra pe care parintzii lor asha zis cultzi in cap au cladit-o aparent doar pentru copii de manelisti ?

    Reply
    • Dumitru

     Manelistii reprezinta primitivismul. Sa-i ridici in slavi inseamna sa impingi romanii catre primitivism. Rezultatul e acelasi cu al deconstructionistilor – disparitia oricarei organizari a populatiei Romaniei intr-o natiune. Criza este exact rezultatul deconstrutiei sistematice a tot ce inseamna romanitate si valoare in Romania. Asa au ajuns nulitati sa fie considerate valori, si invers. De aici vine criza morala majora in Romania. Criza de tip occidental este secundara in Romania. BTW, cred ca e prima oara cand ma intreb daca nu sunteti agent de influenta anti-roman.

     Reply
 7. Belle dImagination

  Ţi se pare că modul nostru de a ne revolta, alegerea educată a unei suferinţe (total inutile, deşi conforme cu modelele (toxice) promovate de marea literatură) ne-au dus pe un drum bun?

  Dacă da, rejctează-l pe puşti.
  Dacă nu, ştiu că doare palma peste ochi, dar e un bun mod de a-ţi curăţa filtrele.

  Reply
  • Dumitru

   Ati auzit de expresia : „cine isi uita istoria e condamnat sa o repete”? Poate nu stiati, dar literatura si istoria exact asta sunt – memoria colectiva a civilizatiei noastre. Homer, Dostoievski sau Camil Petrescu exact asta fac – rafineaza lectiile istoriei, creind mituri mai usor de inteles si de asimilat si prezentandu-le in forme diverse si accesibile. Pentru un post-modern educat (sigur nu e cazul Dvs.) literatura este si o forma de psiho-terapie, care te poate ajuta sa treci peste etape tragice din viata, furnizand metode prin care tragedia poate fi sau evitata (stiu, asta contrazice ideea de tragedie, dar uneori o situatie e tragica numai pentru ca nu stii sa iesi din ea neavand aparatul moral necesar) sau pur si simplu furnizand comfort moral. Si asta, fara sa platesti $$$ la psiho-terapeutul care oricum tot asta va face pe baza unei educatii clasice pe care clientii o respecta exact pentru ca ei nu o au…

   In concluzie, eu cred ca palma peste ochi ati merita-o Dvs.

   Reply
 8. Vlad Slăvoiu

  @Dumitru: Domnule, ce aveți, ce ați luat-o așa?… :) Ce legătură au câmpii pe care-i bateți dumneavoastră cu discursul lui Selly? Pe bune: de ce naiba v-ați atacat așa? Serios că ar trebui să vă întrebați care sunt cauzele reale ale țâfnei dumneavoastră. Și asta ar trebui să facă și domnii Ernu, Rogozanu&Funeriu.

  Voi nu vă uitați la voi? Nu credeți că ar trebui să vă fie un pic rușine de ce faceți? Voi chiar ați ascultat discursul pe marginea căruia faceți spume, sau doar ați luat-o așa pe tarla – ca la un semn?

  Reply
  • Dumitru

   Dupa reformele Abramburicii, numai „reforma Selly” ii mai lipseste invatamantului romanesc ca sa devina o catastrofa totala. Iar eu nu inteleg 1) cum de-au lasat romanii sa le fie distrus un domeniu in care erau performanti incepand cu anii 1990 si 2) cum dupa 20 de ani de „reforme” care clar nu merg se mai gasesc inca fraieri (publicul lui Selly) care sa vrea sa mai faca inca „reforme” si, in plus, cu aceeasi justificare (Abramburica tot asta dorea – o mai buna adaptare la societatea actuala).

   De-asta spune Ernu ca Selly e conformist – el propune aceleasi idei pe care le incearca Educatia Nationala din 1990 incoace. Ei bine, ca si Comunismul, ideile astea nu merg. Si era evident de la inceput ca nu pot sa mearga, era suficient sa gandesti un pic. Scoala nu te poate pregati pentru maine, pentru ca nimeni nu stie ce va fi maine. Asta pentru ca nimeni nu are un oracol, nimeni nu e Dumnezeu. Scoala te poate invata ce a fost ieri, extragand lucrurile utile – matematica, romana, istorie. Asa, eviti sa faci maine tampenii pe care le-au facut altii ieri.

   Reply
  • Vlad Slăvoiu

   @Dumitru: Care „reformă Selly”? Cine a pus vreodată problema în felul ăsta? Dl Năsui, dar eu nu sunt dl Năsui și nu am pus problema prostește, cum a pus-o el.

   Apoi, nu trebuia să ne spună dl Ernu că Selly e conformist, iar dl Ernu nu ne-a spus, în realitate, asta. Dl Ernu a venit cu placa „pe vremea mea”. Și, după ce că a venit cu ea, a mai și pus-o în cheia „bere&Cioran” vs „sclipiciosul conformist”, ca și cum „bere&Cioran” ar fi cine știe ce probă de inteligență și nonconformism.

   Nu știu, dar eu am văzut un băiat simpatic și isteț care și-a spus fericit niște gânduri, ca un fel de salut adresat lumii în care tocmai a intrat. Gânduri care nu sunt nici atât de ultragiante, nici atât de greșite. Iar în parte-ailaltă am văzut niște moftangii care au început să țâțâie și să-și sugă dinții că „Vai, dragă, dar nu, dar țu, dar mu.” Nu cred că a fost o idee bună să reacționăm așa.

   Dintre toți, s-a distins o măreață profă de română care a produs această construcție: acuzația că școala limitează creativitatea și chiar o sufocă este falsă și dovezi că ea este falsă există pretutindeni, dar oamenii nu le văd pentru că oamenii nu sunt obișnuiți să gândească independent.

   Tare, nu? :)

   Reply
   • Dumitru

    @Vlad Savoiu – care reforma?!?! Stai un pic, Selly si voi toti vorbiti in vant? Numai spuneti ca totul e rau, dar nu propuneti nimic? Atunci chiar sunteti mai fraieri sau rau intentionati decat credeam.
    Eu credeam ca voi vedeti ceva rau si propuneti ca lucrurile nasoale sa fie schimbate. Asta se cheama reforma. Si o tot tine intr-una din 1990, pentru ca se gaseste intotdeauna cineva sa vrea maibinele, care dupa cum stim toti este dusmanul binelui.
    Iar de argumentul cu „baieti simpatici si isteti” mie mi-e lehamite. Tot asa isi justificau in 1990-1991 si femeile (toante) de la Apaca votul pentru Roman si Iliescu. Eu prefer sa gandesc si sa vad ca propunerea voastra este nula, in ciuda tiplei cu care e invelita.
    Scoala romaneasca o mai poate salva un singur lucru – sa inteleaga lumea ca invatamantul este singura baza a avansarii sociale solide si predictibile, nu smecheria si pupatul fundului cui trebuie. Iar asta nu se va intampla in curand in RO. Dar pana se intampla asta, m-am saturat de smecheri gen Selly.

    Reply
  • Vlad Slăvoiu

   @Dumitru: Fapt e că mie mi-a plăcut discursul lui Selly. Discursurile criticilor lui, pe de altă parte – nu. Dintre ei și el, eu îl aleg pe el, pentru că îl consider mai matur.

   Reply
   • Dumitru

    @Vlad Slăvoiu – nu ma mira ca „il alegeti”. Ca si Trump, sunteti adeptul „realitatilor alternative”. Fiecare isi alege o idee care „ii place” sau „ii convine” si o sustine, chiar daca ideea e incompatibila cu realitatea. Deja asta pune probleme enorme in SUA (unde pro-Trump si anti-Trump si-au creat fiecare realitatea lor alternativa), insa in Romania este orizontul de nedepasit al reusitei personale – ceea ce inseamna ca romanii nu mai au idei sau obiective comune.

    Reply
  • Vlad Slăvoiu

   @Dumitru: Nu mă deranjează comparația cu Trump, ba chiar îmi place, deși nu cred că, dacă aș fi fost cetățean american, l-aș fi votat în 2016 (acum, pe de altă parte… :-p ), dar, dacă vă interesează și punctul meu de vedere, nu la el trebuie să-mi căutați filiația, ci mai aproape, la poetul Adrian Păunescu:

   „Există niște oameni pe care îi iubesc,
   Au vârsta conștiinței și-apartenenței mele,
   Se învârtesc în jurul a douăzeci de ani,
   Se dau crocanți și șmecheri și vor să fie stele.

   Sunt uneori teribili și alteori vulgari,
   Părinții spun adesea că nu mai știu să-i crească,
   Dar țineți bine minte voi, cei scârbiți de ei,
   Că ei sunt, la nevoie, armata românească.”

   Vreți să-i hrăniți cu Nietzsche și Cioran? Ok, intoxicați-i cu ăștia, deși pe aici s-a făcut cândva o listă mult mai utilă din care, dacă lipseau cei doi ratați, făceau în schimb parte – parcă așa țin minte eu – Thomas Mann, și Hesse, și Wedekind, și Tolstoi, și Ibsen, și Henry Fielding, și Diderot…

   Dar aveți dreptate: fiecare cu realitatea sa.

   Reply
 9. mcons

  Conformismul nu este intrisec „rau”.
  De exemplu, ne conformam si mancam cu lingura.
  Sa ataci doar conformismul, e putin.

  La fel mainstream-ul.
  In perioade infloritoare cultural/economic, mainstream-ul este ok (Renasterea, Aristotel…..).
  DaVinci nu era un rebel, nici Aristotel, etc….
  Erau mainstream.

  Hai mai bine sa atacam/criticam/analizam idei si sa avansam idei.
  In acelasi timp, trebuie sa respectam dreptul la libera exprimare.

  Reply
 10. mcons

  Eu as fi „atacat” ideile lui Selly.
  De exmplu ca profesorii nu pot schimba nimic. Chiar asa? Profesorii nu pot iesi in strada, asocia in ONG si propune modificari ale legii? Nu pot iesi in strada ca sa ceara acele modificari? Etc.

  Selly vede corect ca „programa nu are legatura cu realitatea”, dar nu ne spune de ce.
  Sau ne spune doar ca asta este „interesul politicienilor”. Dar tot el spune ca in sine politica nu trebuie sa ne provoace scarba. Deci si-a creat singur o problema de logica. Asta il opreste sa vada realitatea, sa o intelega.
  Este vorba de acesti politicieni cu interesele lor anumite care vor ca invatamantul in Romania sa fie slab.
  Atentie ca in realitate si profesorii vor acelasi lucru. Ca sa aiba medatatii de dat, ca sa se prezerve o birocratie.
  Eu avanseze idea ca politicienii capitalisti vor sa continue acest sistem de invatamant. Vezi si SUA si Europa. Au aceleasi probleme. Sistemul lor de invatamant este praf. Vezi statistici nu foarte diferite de Romania.
  Selly vine si cu niste propuneri. E bine ca vine cu propuneri, asa se face, Dl. Ernu. Mai vii si cu propuneri.
  Zice Selly ca sa ne invete la liceu despre cum faci bani, despre credite bancare, inflatie…
  Despre politica si drepturi civile, etc, despre condus auto preventiv…
  Eu zic ca este slabut aici.
  Daca Selly ar fi mai profund (pe masura atentiei pe care o primeste), ar fi inteles rolul instructiei profesionale in societate si individual si ar fi marsat pe aceasta idee (educatie primesti acasa, sistemul public te lasa/asista sa iti gasest loc pe piata).
  Asadar, ne putem propune un sistem de instructie profesionala pe banii industriei (in sens larg), deci gratuit pentru public (indiferent de varsta) in care inveti in ce domeniu vrei tu partiicpand/asistand/intelegand activitatea oricarei firme vrei tu asistat de profesori/practicieni platiti de firme.

  Iinvatamantul in toate tarile capitaliste doar incearca sa trasfere costul instructiei profesionale catre individ. Si reuseste. Sigur ca acest tip de invatamant ne avand legatura cu vreo activitate concreta a firmelor, acest invatamant este condamnat la ineficienta. Deci trebuie desfiintat. Parintii palatesc (prin impozite) o prostie de invatamant. Iar firmele vad doar persoane necalificate pe piata absolvetilor.

  Ca sa fie si carcotas: Selly face un dezacord: „majoritatea oamenilor nu stiu….”, dar, probabil, comparat cu media celor de varsta lui, sta bine. Vorbeste cursiv. O profunzime a gandirii nu se vede. O putere de abstractizare si conceptualizare nu se observa la el. Nu pare sa inteleaga dialectica lucrurilor, caci nu o descrie si cu atat mai putin incearca sa atace cauzele.
  Sau daca o intelege, nu o arata.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *