Adrian Popescu

Seful vamii din Ploiesti, trimis in judecata pentru mita


Procurorii DNA l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Ion Cornel Costea, director executiv al Directiei Judetene de Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Prahova, acuzat de luare de mita, instigare la fals intelectual si conflict de interese.Potrivit DNA, in perioada 2010 – ianuarie 2011, Ion Costea a pretins diferite sume de bani de la un reprezentant al unor firme, care desfasurau activitati de import-export din Turcia, primind de la acesta suma totala de aproximativ 40.000-50.000 de euro.

Banii au fost primiti cu titlu de mita pentru ca lucratorii din vama Ploiesti sa nu efectueze controlul fizic al marfurilor denuntatorului si pentru a elibera documentele vamale de import, indiferent daca aceste documente erau sau nu corect intocmite sau daca marfurile corespundeau din punct de vedere calitativ si cantitativ.

Ca urmare, Ion Costea i-a cerut unui subordonat sa mentioneze in fals, in documentele vamale, ca a fost efectuat controlul fizic al marfurilor si ca marfa corespunde cu cele consemnate in documente.

De asemenea, i-a mai cerut unui inspector vamal din subordinea sa sa accepte in mod nelegal preturile minimale mentionate de importatori in documentele vamale, fara sa solicite documente din care sa rezulte preturile exportatorilor, astfel ca obligatiile vamale ale importatorilor erau diminuate.

Pe 24 februarie 2011, Ion Costea a primit suma de 10.000 lei, prin intermediar, de la persoana denuntatoare, fiind prins in flagrant de catre procurorii anticoruptie.

In plus, Ion Costea a pretins diferite sume de bani pentru sine sau pentru alti lucratori vamali, cu titlul de mita, de la reprezentantul unor societati comerciale.

Avand in vedere ca acesta din urma era un fost coleg de serviciu, Ion Costea a incalcat si legislatia privind conflictul de interese care interzice functionarilor publici orice interes in obtinerea de foloase direct de la persoanele cu care a fost anterior in raporturi de munca.

Pe 25 februarie 2011, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a lui Ion Costea pe o perioada de 29 de zile.
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *