Romania Curată

UPDATE. Iohannis i-a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR. CSM a decis, în unanimitate, sesizarea CCR pentru conflict între puterea judecătorească și cea executivă

UPDATE 6 – Președintele Klaus Iohannis i-a scris premierului Sorin Grindeanu pentru a-i cere retragerea OUG 13, adoptată în seara de marți, prin care se modifică prevederi ale codurilor penale.

Pe de altă parte, parlamentarii PNL și USR au anunțat că au strâns 120 de semnături pentru a iniția o moțiune de cenzură.

UPDATE 5 – Cartel Alfa, solidar cu protestatarii, solicită retragerea OUG de modificare a codurilor penale

UPDATE 4 – Comisia Europeană atrage atenția asupra posibilelor regrese determinate de OUG privind Codul Penal

UPDATE 3 – UNJR cere Guvernului să revină asupra dispozițiilor din OUG care nu au intrat în vigoare și să le trimită în Parlament

UPDATE 2 – Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după vizita la Avocatul Poporului, că Victor Ciorbea i-a promis că va analiza cu celeritate ordonanțele privind modifcarea codurilor penale. El şi-a exprimat speranţa că joi sau vineri Avocatul Poporului va lua decizia corectă în privinţa sesizării CCR. Iohannis a susţinut că există precedent şi că OUG poate fi atacată la Curte de Avocatul Poporului chiar dacă prevederile acesteia nu au intrat în vigoare.

Anterior, Victor Ciorbea anunțase că nu va sesiza Curtea Constituțională întrucât instituția pe care o conduce nu are competența să atace prevederi din acte normative care nu sunt în vigoare. După întâlnire, Ciorbea a declarat, potrivit News.ro: „Domnul preşedinte a menţionat o decizie din 2013 a CCR, pentru că textele legale sunt cele menţionate azi dimineaţă. Vom analiza cu toată seriozitatea aceste argumente prezentate de domnul preşedinte şi vom încerca să luăm o decizie în cel mai scurt timp”. „Dacă citim legea, legea aşa spune. Dacă există decizii ale CCR care fac excepţie de la această prevedere legală, le analizăm şi vedem ce se poate face”, a mai spus Ciorbea.

Afirmația a fost contrazisă de APADOR-CH, care a explicat, într-un comunicat, că legea nu distinge între ordonanțele publicate intrate și cele neintrate în vigoare.

„Asociaţia precizează că art. 13 al . 1 lit. f din Legea nr. 35/1997, prevede că Avocatul Poporului poate ataca la Curtea Constituţională orice lege sau ordonanţă. Legea nu distinge între ordonanţele publicate în monitorul oficial dar neintrate în vigoare şi cele în vigoare. Deci, Avocatul Poporului nu are nicio restricţie legală sub acest aspect şi poate ataca, potrivit legii, şi ordonanţele publicate în monitorul oficial, înainte ca ele să intre în vigoare, se arată în comunicatul APADOR-CH.

„În consecinţă, asociaţia solicită Avocatului Poporului ca, pentru eventualele aspecte de neconstituţionalitate ale OUG nr. 13/2017  să sesizeze, din oficiu, Curtea Constituţională, aşa cum a făcut-o în cazul altor legi/ordonanţe, cel mai recent exemplu fiind atacarea la Curtea Constituţională a legii care interzice celor condamnaţi să ocupe funcţii în Guvern”, se încheie apelul APADOR-CH.

UPDATE 1 – Consiliul Superior al Magistraturii a decis, cu unanimitate, să sesizeze Curtea Constituțională pentru conflict între puterea judecatorească şi cea executivă, în cazul OUG de modificare a codurilor penale adoptat marţi noapte de Guvern, fără avizul CSM.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat că nu va sesiza CCR privind OUG pe Justiţie adoptată marţi seara, pentru că instituţia pe care o conduce nu are competenţa, potrivit legii de funcţionare, să atace prevederi din acte normative care nu sunt în vigoare.

***

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și președintele Klaus Iohannis au susținut, marți dimineața, că promovarea ordonanței de urgență privitoare la modificarea codurilor penale este un derapaj constituțional și că e nevoie de sesizarea Curții Constituționale a României (CCR). De asemenea, președintele a propus CSM să ia în discuţie şi sesizarea CCR în legătură cu un conflict de natură constituţională după adoptarea acestui act normativ de către Cabinetul Grindeanu.

Preşedintele Iohannis a participat la şedinţa CSM de miercuri dimineaţa, în care s-a discutat despre adoptarea ordonanței de urgență prin care sunt dezincriminate mai multe fapte de corupție, printre care abuzul în serviciu, anunță Mediafax. Majoritatea membrilor CSM și-au exprimat indignarea față de adoptarea, noaptea, fără a fi inclusă pe ordinea de zi și fără avizele reprezentanților justiției. Conducerea CSM și șeful statului consideră că ordonanța trebuie atacată la Curtea Constituțională.

Iohannis a cerut şefului CSM sesizarea CCR în privinţa ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale, ordinea de zi a şedinţei consiliului fiind suplimentată cu un punct care prevede acestă solicitare.

„Îmi imaginez că primul pas instituţional este sesizarea CCR. Acest lucru vi-l propun dar nu vreau să vi-l impun. Înţeleg de la doamna preşedinte şi domnul vicepreşedinte că aveţi un singur punct pe ordinea de zi, avizarea actului care a fost deja adoptat. Eu vă propun să completăm ordinea de zi cu un punct care s-ar putea numi decizia privind declaşarea unui conflict constituşional la CCR”, a declarat Klaus Iohannis în şedinţa plenului.

Klaus Iohannis şi-a arătat sprijinul faţă de magistraţi, precizând că îi va susţine în ceea ce priveşte sesizarea CCR. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că ar putea fi invitat şi Avocatul Poporului „să ia atitudine”, întrucât „a fost foarte activ în ultima perioadă”. În replică, Iohannis a declarat: „Mă gândesc să-i fac o vizită astăzi, nu mi-e dor de el dar trebuie să-i comunic personal că aşteptăm cu toţi o poziţie din partea lui”.

Principalele declarații:

Procurorul general al României, Augustin Lazăr: Derapajul constituţional este vădit. Este imperios necesar ca ordonanţa să fie atacată la CCR.

„În cursul serii (de marţi – n.r.) am primit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru a ne pronunţa pe acest proiect şi de asta a fost convocat plenul. Am fost puşi în faţa faptului împlinit. Este o bună provocare pentru autoritatea judecătorească şi aceasta este cea care trebuie să demonstreze acum că are substanţă şi nu poate fi tratată ca o cantitate neglijabilă. Este imperios necesar să fie atacată la CCR pentru că derapajul neconstituţional este vădit”, a declarat Augustin Lazăr la CSM.

Preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea: Nu a contat niciodată punctul de vedere al CSM. Asta ar trebui să se schimbe.

„Ce aş putea să mai comentez acum, când suntem în faţa faptului împlinit…Noi, ca popor, avem o problemă cu valorile morale. Astăzi a fost convocată şedinţa CSM pentru a discuta avizul. Din păcate, ordonanţa a fost adoptată fără aviz. (…) Trebuie să văd cu atenţie care e noua formă, când ma întorc la Curte (ÎCCJ) fac o statistică şi văd impactul. (…) Eu cred că nu a contat niciodată punctul de vedere al CSM, lucru care cred că ar trebui să se schimbe. Un punct de vedere avizat nu îl pot da decât specialiştii”, a declarat preşedintele ÎCCJ înainte de şedinţa CSM.

Preşedintele Klaus Iohannis: „Este inadminisbil, inacceptabil este un scandal, o bătaie de joc. Nu se poate ca Guvernul să adopte noaptea, fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi, o ordonanţă de urgenţă într-un domeniu atât de sensibil cum este Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Această chestiune nu este torelabilă. Pentru a vedea cum vede sistemul de justiţie acestă chestiune am venit astăzi aici”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la CSM.

Președintele CSM, Mariana Ghena: Întrebată ce se mai poate face pentru întoarcerea OUG, aceasta a spus: „Trebuie să chibzuim, nu luăm hotărâri la presiunea impulsurilor şi a situaţiei”. Întrebată despre modul în care a fost adoptată OUG, Mariana Ghena a spus: „Grabă, mare grabă”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “UPDATE. Iohannis i-a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR. CSM a decis, în unanimitate, sesizarea CCR pentru conflict între puterea judecătorească și cea executivă

 1. Dumitru

  Din cate inteleg eu, singurul care e indreptatit sa faca ceea ce face e CSM-ul. Restul sunt istericale. Astept raspunsul CCR.

  Reply
 2. Ionas

  Dl avocat al poporului Victor Ciorbea nu va face nimic fara aprobarea PSD-ului , respectiv stapinul acestuia Dragnea.
  PSD-ul il tine pe Ciorbea in functia asta banosa si nu Presedentia, poporul sau CSM-ul.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *