Andrei Nicolae Popa

Când vrei să securitizezi totul, o dai în bară grav, mai rău decât dacă nu ai fi securitizat

Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019 menționează ”pandemiile” atunci când vorbește de mediul global de securitate (pct. 30), de riscuri la adresa securității naționale (p. 64), precum și la direcțiile de acțiune pentru ”Dimensiunea educaţională, de sănătate, socială şi demografică” a securității naționale (pct. 80).

Pentru o strategie care menționează de 3 ori pandemiile ca fiind un risc la adresa securității naionale, care mai trasează și direcții de acțiune în acest sens, te aștepți de la țara respectivă să se pregătească serios pentru așa ceva.

În realitate, strategia noastră e o carte de povești care tratează toate problemele lumii, de la pandemii la războaie hibride și atacul marțienilor, puse acolo pe principiul ”lasă să fie, că nu știi când apare una”.

Acest shake cu de toate face imposibil ca statul să se pregătească serios de ceva anume. Nu știi de unde să o apuci, pentru că la tine toate sunt probleme de securitate națională, de la furtul de telefoane până la spionajul guvernamental.

Efectul este cel de astăzi, când autorităție își dau cu stângu-n dreptul, când unii profită de criză să se îmbogățească, când Parlamentul și Președintele nu se înțeleg pe natura decretului, când Președintele conduce țara cu 2-3 miniștri, nu cu CSAT-ul, când organizații religioase modifică politica de stare de urgență a Guvernului peste noapte și câte și mai câte.

Învățătura e că atunci când vrei să securitizezi totul, fără să ai un plan post securitizare, o dai în bară grav, mai rău decât dacă nu ai fi securitizat.

Abia aștept viitoarea strategie a Președintelui, care probabil va trata și riscul de infectare a românilor cu praful stelar trecut de stratosferă. Mare problemă de securitate națională!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Când vrei să securitizezi totul, o dai în bară grav, mai rău decât dacă nu ai fi securitizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *