Alina Mungiu-Pippidi

Securistocrația. Cînd specialiști egal securiști 

Fără a-i căuta vreo scuză perechii Iohannis, că nu are nici una, trebuie spus că nu s-ar fi scufundat atît de adînc regimul lor dacă ar fi avut lîngă ei măcar cîțiva oameni – fie de la PNL, fie dinafară – și nu ar fi fost atît de suprem însingurați, fără nici un fel de anturaj profesional, nici din partea unui partid aflat la pămînt după perioadele Băsescu și USL, nici din partea societății civile, că nu cunoșteau pe nimeni. Vidul a fost umplut întîi de oamenii lui Adrian  Năstase gen Dan Mihalache (deja la PNL de pe timpul lui Crin Antonescu), Leonard Orban și Bogdan Aurescu, de oameni de pe rangul doi sau trei care erau submediocri din plecare și au avansat că nu mai era nimeni, și, desigur, de serviciile secrete, care au specialiști la toate, dar, cu excepția parțială a SIE, de nivel provincial balcanic. Așa de specialiști sunt, că pe analiza lor România s-ar fi alăturat ungurilor contra Bruxelles la criza refugiaților, armata rusă e încă în Bielorusia și nu a intrat în Ucraina, iar Transilvania (și UDMR) nu a fost deja cumpărată într-o considerabilă proporție de FIDESZul lui Orban Viktor în ultimii cinsprezece ani, în vreme ce SRI sărbătorea în fiecare martie succesele sale în lupta cu ungurii arestînd vreun scăpat de la alienați și arătîndu-l cu degetul ca pe o mare amenințare. Cînd șeful statului a spus că la legile Siguranței au lucrat niște ”specialiști”, cărora le-a dat de altfel asigurări că nu au de ce a se teme, el exprima în mod naiv chintesența regimului Iohannis: securiști pe post de specialiști, de la apărare la revistele de dirijat opinia publică intelectuală, atîta cîtă mai e. Semnalul general dat de această filosofie a fost catastrofic pentru instituții, și s-a ajuns ca la toate – birocrați, analiști, experți în comunicare, comentatori la TV și editorialiști în gazete să se instaleze o clasă submediocră de parveniți ai serviciilor, care au avansat datorită relațiilor lor oculte și au tot interesul să țină la distanță pe oricine a reușit în mod autentic. Nu că pe spațiul public ar fi mare concurența – Cătălin Drulă, cel mai radical contestatar, vine tot dintr-o familie cu background de acest gen, să nu mai vorbesc de restul echipei Barna, minus Barna. Dar oricît de surprinzător ar suna, trebuie spus clar că elită alternativă există, că și în străinătate și în România există oameni de afaceri și specialiști autentici, care și-au tăiat treptat relațiile cu o țară în care partidele corupte au fost înlocuite de o ocultă care percepe acum comisioanele din toate, dar care e și mai nemeritocratică, pentru că nu are de trecut nici măcar proba votului, așa superficială cum e ea.

Dar pînă la vot au reușit un lucru extraordinar, să distrugă complet opinia publică. Nu e o întîmplare că nimeni nu observă ce fac, nu are cine să observe, toate pozițiile din care poți observa ceva sunt ocupate de ei și toate difuzoarele sunt ale lor. Oamenii care sunt lucizi față de România lui Iohannis nu află de la social media sau din Dilema veche, ci din propriile lor observații. Oamenii de bună calitate au închis televizoarele demult. Ei nu sunt controlați de ocultă, dar nici nu mai au nici un control asupra a ce se întîmplă în societate, și e greu să te izolezi dacă nu ești pensionar sau nu ai venituri din străinătate, că mare parte din oportunitățile de afaceri și spațiul public sunt ocupate de securistocrați.

Securistocrația are două mari interese.

Primul, să nu se creeze în România vreun sistem autentic, fie și limitat la lumea academică, care să permită evaluări pe merit, măcar ca titlu de referință. Pasiunea care apucase Academia acum mai bine de zece ani, cu scientometria, s-a stins. Deși e simplu să evaluezi școli și universități, ce să mai spun de activitatea individuală academică, cum am arătat de atîtea ori, e de fapt imposibil să o faci fără a tulbura echilibrul de putere stabilit. Meritocrația vine cu piața – că e vorba de o piață comercială, de una academică sau a audienței, și de asta s-au făcut enorme eforturi de a distruge orice piață, care ar mai fi pus lucrurile la locul lor. Aceasta e o problemă de sistem, generalul Ciucă nu e decît un alt general Oprea, sau Tobă, l-ar putea chema oricum, avansat acum de sistem pentru viitorul său. Că el personal are un accident biografic e doar exemplar, că statul de drept e călcat în picioare pentru acoperirea lui e natural. Ciucă e un nimeni: sistemul îl acoperă că se acoperă pe sine. Iar acoperirea s-a petrecut deja în 2021, cînd toate școlile doctorale care au produs generații de pseudoteze au fost reacreditate de un sistem patronat de Sorin Câmpeanu, minus patru care n-au mai cerut acreditarea. Astfel s-a legalizat un sistem fraudulos, fabrica de doctorate la români, din care cele militare sunt doar o mică parte. Contrar a ce crede lumea, CNACTDU nu a avut niciodată puterea să respingă doctoratele de acest gen, putînd doar, în cazuri flagrante de plagiat, să comande referate speciale, dar spălînd altfel discipline întregi. Figuri ale puterii precum Victor Ponta (PSD) sau Cristian Bușoi (PNL) au fost făcuți scăpați de CNACTDU la rînd, sub înaltul patronaj al președinților Academiei Române, Ioan Aurel Pop și Ionel-Valentin Vlad. Pe lîngă ei însă, curg zeci de teze la care îndrumătorii și comisia nu au băgat de seamă, de exemplu, că prenumele lui Tolstoi e Lev, nu Vladimir, și care au trecut testul de plagiat, că autorii nu au copiat de pe Internet. Iar CNACTDU nu are puterea să le ia titlurile, le validează. Reamintesc că am sesizat DNA pentru că Ministerul Educației, sub Monica Anisie, m-a exclus din CNACTDU după ce afișaseră rezultatul procedurii de selecție, publicînd al doilea ordin de ministru care să îl anuleze pe primul – le scăpasem – și că DNA, deși i-a prins că șterseră de pe site primul ordin ca hoții, noaptea, nu a putut face nimic. Dacă eram înăuntru, la ora asta citeați un volum de perle acreditate din toate domeniul creat de actualul regim, de științe politice, militare și de securitate. Perle originale, nu plagiate, care te fac doctor în științe la români.

Ca atare, deși apreciez că vreo două gazete sprijină pe Emilia Șercan în demascarea ei curajoasă a premierului, o luptă autentică, mai ales la ziariști, pleacă totuși de la înțelegerea realității. Iar asta e așa: regimul a legalizat producția de gîndaci, și ne lasă să ne luptăm cu cîte un gîndac anume, în care timp vreo mie mai vine pe țeavă, pe lîngă trupele dinainte care au umplut tot spațiul. Cine nu a observat ce s-a întîmplat fie nu e un observator bun, fie are alte interese în lupta anti-Ciucă. Că pe viitor în locul CNACTDU va fi o comisie de etică nu ar conta, dacă aș numi eu comisia de etică (e destul să aibă un singur om pe domeniu, cel cu cele mai multe publicații internaționale, în rest se comandă referate oarbe, așa merge lumea, nu e nevoie de un organism cu sute de membri). Ce contează e că au cîștigat rectorii și au reacreditat fabricile lor de doctorate, calitatea nici nu se mai discută, doar în situații excepționale de plagiate la oameni celebri se va ajunge la control. Asta trebuia contestat, și din 2021, acum e doar finalul legalizării unui sistem fraudulos, de altfel asimetric, că sistemul merge la unele specialități și la unele universități – e majoritar fraudulos la altele. Întregul pachet de legi ale Educației arată slăbiciunea regimului și cum securistocrația a încălecat complet specialiștii: pentru niște reforme ale evaluării și programei se dau grupurilor de interese puternice – rectori, colegii naționale – tot ce vor. E încă o dată un avans ca toate ale României după 1989 – democratizare fără decomunizare, Europenizare fără democratizare, și tot așa. O reformă a educației în care grupurile de patronaj primesc tot ce vor ca să consimtă la niște schimbări, poate pro-meritocratice. E ca și cum îl mituiești pe unul ca să se alăture luptei anticorupție.

În paranteză fie spus, am organizat prima Coaliție pentru universități curate cînd Comisia de Etică a Universității din Timișoara, unde strălucea dl Victor Neumann, între timp dovedit colaborator al Securității, a votat să fie exclus din universitate un profesor care denunțase un coleg că vindea studenților teze de licență din anii precedenți, pe motiv că dăunase imaginii universității. Am publicat atunci în România liberă lista membrilor Senatului care urmau să voteze excluderea la propunerea Comisiei de Etică. Senatul nu l-a mai dat afară pe avertizor, dar dacă azi Universitatea de Vest e un loc mai bun nu știu. Noi am făcut trei coaliții pentru universități curate, cu ajutorul Emiliei Șercan, Ligiei Deca și a zeci de tineri cu diplome luate la cele mai bune universități, dar iată că nu am avansat prea mult, că am avut de ales între Ponta și Iohannis la președinție.

Al doilea interes al acestui grup privește Legile Siguranței. Ele sunt ca legile Educației propuse de regimul Iohannis: o legalizare a unei insidioase cuceriri a instituțiilor și economiei de către securistocrație, care s-a petrecut deja. Sub ochii noștri și-au numit oameni în Curtea Constituțională (pe care o apăram cam singură acum vreo 3 ani ca pe bastionul statului de drept) și au încercat să securizeze toate arhivele, chiar și cele istorice. Șeful statului, un om perfect normal cîndva, nu a scos o vorbă față de această aberație, contra căreia s-au mobilizat toți istoricii. După mintea lui Bode-Kalașnikov, unul din băieții de viitor ai regimului, și secretele Siguranței lui Antonescu trebuie să rămînă secrete.

Ce e semnificativ, este că toate generațiile nu mai sunt în concurență sub acest regim, de la Răzvan Teodorescu, portavocea regimului Iliescu, cel eliberat de mineri pe 13 iun 1990 la ultimul tinerel cu masterat în informații care face talk-showuri strategice la radio  anti-Putin și și-au dat mîna. Despre economie nu mai spun- nu e nevoie de informații confidențiale, pe European Public Procurement Scoreboard, pagina Comisiei, vezi cum corupția în achizițiile publice a tot crescut, trendul raportat de mine ca pozitiv în 2012-2013 s-a întors sub acest regim spre negativ. Mare parte din cîștigătorii acestor ani în care competiția a tot scăzut sunt membri sau contribuabili la securistocrație. Piața e călcată în picioare.

Iohannis e ales de popor cu cea mai mare legitimitate ca număr al voturilor, și nu o să-l demită pe el o trupă de antivacciniști pro-Putin. Dar Bode, Câmpeanu și Predoiu ar trebui să își facă bagajele cum și le-a făcut pesedistul de la Agricultură (de fapt e irelevant în ce partid sunt). Au validat fraude, aberații legislative, călcări în picioare ale statului de drept. Generalul, șeful lor, e ținut în frunte doar de trocul cu PSD. E momentul nu să plănuiți să îl faceți viitorul Iohannis, ci să îi găsiți înlocuitor. Ce a mai rămas din baza PSD și PNL, acolo unde te mai întîlnești cu votanții, să se miște un pic să salveze măcar aparențele dacă vrea ca la alegeri AUR, USR sau o alianță între ei să nu îi curețe. Nu vă mai păcăliți cu sondaje de casă! Poporul nu iubește profitorii, cu grade sau fără, și îi dă periodic la fund, cu riscul de a aduce unii noi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

32 thoughts on “Securistocrația. Cînd specialiști egal securiști 

 1. Americanu'

  …şi ne lasă să ne luptăm cu cîte un gîndac anume, în care timp vreo mie mai vine pe ţeavă…

  Mai vin, doamna, mai vin, ca ea, mia, e facuta din mai multi gandaci. Gandacii vin, mia nu se clinteste.

  Reply
  • AAA

   Astept cu interes de la Dv.d-na Mungiu un articol pe tema lui Victor Orban al Ungariei dupa Tusnad.
   Cit mai clar. explicit pe principiul cauza-efect; de ce?; scop-interese; si ce se prefigureaza. (Toate in contextul personajelor din acest articol si a mediocritatii si infantilismului politic romanesc.
   Cu respecte,

   Reply
   • Laur22

    @AAA. In loc sa așteptai mura-n gura părerea ei nu mai bine ne luminezi tu pe noi care e părerea ta despre discursul omului ?

    Aaaaa , nu ai acces la discurs ia de aici sa nu te chinui https://www.cotidianul.ro/despre-rasismul-din-discursul-lui-victor-orban/

    Și ca sa nu zici ca de de nu-mi sau și eu cu părerea me ia-o de aici :

    Pe romani sârbi și slovaci știm cum sa-i maghiarizam, ca-s fii de slugi care se vor slugi stuchicioase pentru un Forinț in plus, (AMP g-Tapalaga gen ) pe arabi , turci ori pe negri nu știm cum sa-i maghiarizam deoarece ei sunt o alta civilizației și de aceea nu ii vrem printre noi . Plus ceva cu homalai si cu minori ca sa placa la toată lumea

    O re-editarea a politicii Americii de secol XIX : “ fără chinezi “ ca sunt un pericol pentru noi Fiind evident o civilizației și deci ne-asimilabil și nu nu glumesc pana in 1945 asta a fost politica oficială a USA

    Acuma luminează-ne tu cu părerea ta .

    Reply
   • CMC

    Victor Orban a pledat pentru limitarea imigratiei ilegale.
    Asta e tot. Si sunt de acord cu ce a spus (nu cu ce s-a iterpretat).
    Pur si simplu Europa nu poate primi 5 miliarde de refugiati.
    Iar acceptarea unei migratii necontrolate atrage dupa sine modificarea fondului genetic si religios al Europei. Cu riscuri mari de enclavizare pe criterii religioase.

    Reply
    • Laur22

     @CNC

     „fondul genetic si religios” zici .
     hmmmm
     si cu evreii cum facem ii convertim la crestinism (si ardem pe rug daca recidiveaza ) aidoma inchizitziei ?
     si cu tziganii cum facem ca la ei culoarea iese la suprafatza indiferent de hahaha „declaratzii” ?
     Si daca tziganii sunt OK atunci care e problema cu afganii ca au aceiasi culoare ?

     europa nu poate primi 5 miliardede refugiatzi zici tu
     atunci sa-i faca pachet si sa-i trimita in USA autoproclamata singur politzist al lumii.
     sau nici USA post sfarsitul istorie nu ii poate primi pe refugiatzii rezultatzi de pe urma razboaielor sale Afganistan, Iark , Siria, Yemen, etc samd ?

     ca dragutzi suntzi voi cand va recunoastetzi deschis si pe fata nazismul pur si dur din care v-atzi intrupat.

     ori xenofobia e rea doar cand ii beleste pe evrei cand ii beleste pe restul e OK.

     daca tot cautatzi o justificare teoretica si istorica a xenofonile si a lui numerus clasus luatzi de aici
     „World on Fire: How Exportin Free Market Democracy Breeds Ethnic Hatred and Global Instability”
     scrisa de Amy Chua
     de meseria respectiva e „Professor of Law at Yale Law School”
     deci cred ca are proprietatea termenilor cand afirma „Market Democracy Breeds Ethnic Hatred and Global Instability”

     nu avem nevoie de Orban pentru a demonstra ca ideile lui AMP – Soros duc direct sper genocid si razboi civil o avem pe tiger mom

     Reply
  • Mihai

   Mafia psd este cea care controlează aproape toate sectoarele.
   Mafia, care are cei mai multi reprezentati in psd, incearca sa pacaleasca opinia publica cu teama de securisti, le ataseaza calificativul „securist” tuturor celor care lupta impotriva sa (impotriva mafiei). Astazi nu mai exista „Securitate”. Securitatea era odioasa in trecut pentru ca avea toate depturile, putea omori oameni, ii putea aresta, ii putea da afara din case sau din serviciu, ii putea persecuta in fel si chip pe opozantii regimului. Astazi, Serviciile Secrete culeg doar informatii. Nu pot face rau decat infractorillor, predand informatiile procurorilor, care ii pot trimite in judecata.
   Asa ca renuntati stimati sustinatori ai mafiei psd la catalogarea adversarilor ca securisti.

   Reply
  • Mihai

   Mafia psd și pnl este cea care controlează aproape toate sectoarele.
   Mafia, care are cei mai multi reprezentati in psd, incearca sa pacaleasca opinia publica cu teama de securisti, le ataseaza calificativul „securist” tuturor celor care lupta impotriva sa (impotriva mafiei). Astazi nu mai exista „Securitate”. Securitatea era odioasa in trecut pentru ca avea toate depturile, putea omori oameni, ii putea aresta, ii putea da afara din case sau din serviciu, ii putea persecuta in fel si chip pe opozantii regimului. Astazi, Serviciile Secrete culeg doar informatii. Nu pot face rau decat infractorillor, predand informatiile procurorilor, care ii pot trimite in judecata. Dar nici asta nu-i sperie de când ccr a decis în mod aberant și criminal că probele obținute cu ajutorul serviciilor secrete trebuie sa fie eliminate.
   Asa ca renuntati stimati sustinatori ai mafiei psd la catalogarea adversarilor ca securisti.

   Reply
 2. Cititor

  Bine, doamna Mungiu, îmi poate spune cineva de cum și de ce un om inteligent, bun profesionist și care-și câștigă pâinea în liniște și tihnă, pentru el și pentru familie, ar intra în cloaca asta politică urât mirositoare oriunde te-ai afla în țara asta și spre orice domeniu te-ai îndrepta cu … nasul? De ce un om corect ar intra în haita asta de lupi lacomi, când știe foarte bine la ce umilințe și la rușine s-ar expune ți el și familia? De ce?

  Reply
  • Dumitru

   Asta pare a fi comentariu de securist care te avertizează sa stai la tine în banca, or else…

   Reply
  • Mircea

   În Grecia antică, în vremurile democrației lui Pericle , acum mai bine de 2000 de ani exista vorba , ,,pedeapsa să nu te implici în conducerea țării este să te conducă altul mai prost ca tine..”

   Reply
 3. ??????

  @ Dacă FCSB nu este continuatoarea echipei Steaua, cum ar putea fi MAPN continuatoarea armatei lui Nicolae Ceaușescu, ?

  Reply
  • Florescu

   Fcsb,este declarata continuatoarea echipei Steaua Bucuresti,cu tot palmaresul cunoscut.Este o hotarare judecatoreasca recenta.

   Reply
 4. Arion Iulian

  „Legile Securitatii Nationale”. Asa le-au numit.
  Cand presedintele a declarat: „Stim cine le-a dat pe surse”
  Mi-a fost evident ca a format pluralul cu ofiterii securitatii comuniste.

  A le numi „Legile Securitatii” e ca si cum la 32 de ani de la terminarea razboiului,
  adica prin 1977, in RFG ar fi fost elaborate „Legile GESTAPOULUI”.

  Reply
 5. Lixandru

  Doamna Mungiu,
  Vă citesc de mulți ani și în mare parte sunt de acord cu ce spuneți sau scrieți.
  Defectul Dvs este fraza lungă și întortocheată. Ca om mai bătrân decît Dvs, vă rog să scrieți în fraze mai scurte, aerisite și succinte. Vă rog să vorbiți și să scrieți perpendicular, nu pe ocolite. Vorbele și slovele Dvs sunt adevărate, dar ca să aibe efect trebuie să doară, adică să-i cutremure pe cei care le citesc. În primul rînd ar fi țintele pe care-i luați în vizor.
  Așadar, scrieți adînc și perpendicular pe urechea securistocrației și repetați ideile de bază pînă cănd toată plaga asta de netrebnici va fi demolată ca un castel de nisip sub valul mării.
  Nu ne putem baza pe votul popular al oamenilor neinformați. Poporul, adică cei mai mulți dintre poporani, este neinformat pentru că nu citește, unii nu mai știu să citească și ce să citească, toți fiind manipulați de televiziunile comerciale. Despre manipulările televiziunilor sunt foarte sigur că Dvs ați scrie pagini intregi și cu litere de o șchioapă. Vă rog să o faceți.

  Reply
 6. Stefan Brăgărea

  Da într-adevăr, persoana viitorului președinte al României este o mare problemă. Personal, mărturisesc afinități cu Dl Cioloș, dar nu sunt convins că are suprafața necesară funcției. Vom vedea…

  Reply
 7. CMC

  Securistoacademica!

  Desfiintarea CNATDCU este victoria rectorimii asupra educatiei universitare. De multa vreme le statea in gat CNATDCU. Si nu doar lor, ci si clicilor care au pus mana pe universitati. In treacat fie spus, pentru ca Funeriu a fost convins de smecherii din minister – care lucrau la mai multe capete – sa refuze stabilirea de conditii academice minime pentru ocuparea functiilor de conducere in universitati si pentru ca s-a lasat manipulat in combinarea unor legi ale educatiei intr-una singura. Lege la care nu a avut capacitatea sa-i inteleaga capcanele strecurate de specialistii in manipulare (chiar a nivel de virgula) din minister si Parlament – de exemplu cei de genul Andronescu si Andea.
  CNATDCU era ultima reduta in asigurarea calitatii in educatie. Pe langa caricatura ARACIS (in care chefurile de dupa evaluari sunt chiar mai memorabile decat evaluarile propriu zise – care de altfel se modifica daca se pune ulterior o vorba buna inainte de decizia finala), CNATDCU chiar era ceva cu adevarat cu prestigiu si calitate individuala. Problema e ca era deja emasculat pentru ca nu mai analiza decat dosare de abilitare, CS I si CS II si tezele de doctorat. Cand normal era sa certifice macar profesorii universitari (ca si CSI), daca nu si conferentiarii (ca si CSII).
  Cine va superviza acum abilitarea? Universitatile?

  Cea mai mare problema a CNATDCU e subordonarea fata de Ministerul Educatiei. De aici au aparut tergiversarile, distribuirea de dosare dupa placul ministerului (nici pana azi nu stiu sa existe o decizie fata de teza lui Tudose) si chiar demiterea intempestiva a Consiliului CNATDCu (cazul Liviu Pop).
  Sa ne intelegem, plagiatul se poate constata de membrii cu experienta din CNATDCU intr-o singura sedinta. Nu e nevoie de zeci de zile si luni. Daca ai nevoie de experti in plagiat, iei niste elevi din clasa a V a, le explici ce insemna plagiat (ca la noi e vorba doar de plagiat de text, nu si de idei) si iti spun aia ce e plagiat si ce nu dintr-o teza de doctorat, comparata cu textul original. Din pacate, viata m-a convins ca te poti astepta la mai multa onoare si cinste de la oameni fara titluri, decat de la cei cu.

  Cat timp ministerul nu e scos total din ecuatie, nu se poate face nimic. Singura solutie cat de cat viabila ar fi plasarea CNATDCU sub controlul exclusiv al Academiei Romane. Dar…Am inteles ca la sedinta in care trebuia votat plagiatul lui Ponta, actualul Presedinte al Academiei Romane – atunci membru in Consiliul CNATDCU a lipsit de la sedinta, desi colegii spuneau ca ar fi fost in Bucuresti.

  Ce te poti astepta de la rectori si universitati, daca o universitate care trebuia desfiintata (Eftimie Murgu din Resita) a ajuns sa emita diplome si sa aiba titluri academice sub numele Universitatii Babes Bolyai?
  Nu e o caricatura a ceea ce se va intampla cand dai puterea absoluta universitatilor?

  Pai cine sunt cei mai cei rectori de universitati? Exact aia care si-au aranjat in mod ordinar mai multe mandate pentru ca si-au intrerupt cateva zile un mandat? De la astia sa astepti ceva cinstit? De la actualul ministru, care a fost promotorul acestui mod ordinar de perpetuare a rectorilor la conducere?

  Ca sa provoace un haos si mai mare si sa abureasca totul, cica mai fac si un alt consiliu, care sa analizaze managementul.
  Aici e marea problema. Ca rectorilor li se pare ca sunt de neinlocuit si ca rectorimea si managementul academic trebuie tratati in mod special.Cica sa-i judece colegii lor, rectorii (ca pe Ceauseasca) cu care sunt in Consiliul National al Rectorilor si cu care chefuiesc in mod nesimtit la fiecare sedinta a Consiliului National.

  Pur si simplu niste ordinari !

  Reply
  • Labirint pentru proști

   De acord, plus ceva:
   – un consiliu de atestare, prin denumirea și componența lui, are competențe de specialitate;
   – un consiliu de etică are, prin denumirea lui, competențe în probleme de etică. E-adevărat că etica este un „domeniu care implică celelalte domenii”, însă aici e România.
   Asta are niște avantaje (pentru oamenii de securoștiință):
   – dacă cineva este reclamat pentru nivelul științific scăzut și necorespunzător al unei teze, Consiliul de Etică va putea formula recomandări (ETICA RECOMANDĂ, MORALA COMANDĂ și DREPTUL DISPUNE!) în sensul adresării către o instanță, apoi un grup de experți (nu din străinătate, evident) pentru lămurirea problemei. Asta înseamnă judecată, timp, timp, timp, nervi și bani!
   – un consiliu de etică, va putea lăsa la latitudinea universității eventuala retragere a titlului de doctor ori conf/prof habil, ÎN CIUDA similitudinilor din textul plagiat, considerând că în alte capitole se aduc „contribuții valoroase la dezvoltarea cunoașterii”.
   Odată dispărut CNATDCU, cei cu titluri date de CNATDCU pe teze plagiate vor putea dormi liniștiți, cel puțin până la pensie. Și orcum, chiar în caz de condamnare, se vor găsi zeci de cazuri similare în care titlurile nu se vor fi retras, deci, precedentul …
   Asta pentru că sistemul de învățământ era securistizat deja în 1990, lucru care scapă adesea analizei. Acum e și mai și!!!

   Reply
   • CMC

    Acum am aflat ca de fapt dosarele de plagiat erau blocate de Compartimentul juridic din Ministerul Educatiei cu „motivarea” sa nu atraga chemarea in judecata ministerului. Si de aici pana la blocarea dosarelor catre CNATDCU pe motive politice nu e practic nici o distanta.
    Cat timp ministerul are cel mai mic control asupra CNATDCU sau asupra a orice se pune in loc se va intampla exact acelasi lucru.

    Reply
 8. Laur22

  “Poporul nu iubește profitorii, cu grade sau fără, și îi dă periodic la fund, cu riscul de a aduce unii noi.” și de aceea poporul l-a reales pe Iohanis nu așa ?

  De ce l-a reales poporul pe Iohanis ?

  Poporul face ceea ce i se zice sa facă sau mai bine zis poporul Votează ceea ce este speriat sa voteze

  Partea proasta /sau mă rog după gust buna e ca AMP n-o sa facă parte nici tura asta din trupa de copoi ca o sa mame poprul către Strunga “”care trebuie”

  De ce nu iese Acu poporul in strada ?

  Deoarece mașinăria de scos “poporul” in strada a fost scoasă din priza și nu aceasta mașinărie nu e hahaha “societatea civilă“ ca sa vedetei cum se face ca Deep state vrea sa scoată poporul in strada uitați-va la Homeland. Sezonul cu lupta dintre președinte și serviciile secrete
  E aproape documentar, despre cum se face când se face.

  Fără mașinăria serviciilor secrete din spate figura care îl imita pe Bannon de la Breitbath nu e decât un câine care latră la luna.

  Adică aproximativ exact ca și voi acuma

  Reply
 9. laptopul lui biden hunter

  caft intre securisti :)))) stingeti lumina si scoateti pistoalele :))) The Winter is Coming :))))))))
  dupa iarna asta nici picior de securist nu mai scapa intreg :)))) Ursula we are coming after you!

  Reply
 10. CMC

  Daca tot n-a reusit in 6 ani sa inceapa reforma Romaniei Educate a zis ca are mai mari sanse cu solutia Educatia Mafiotizata….
  Si cine sunt cei mai mari mafioti de la noi? Evident, securistii.

  Reply
 11. bunul samaritean

  Sa nu ne amagim inutil .Problema doctoratelor si a Tezelor de Doctorat , atit de folosita in momentele politice cheie , urmare a deciziilor CCR si a noi legi ce face referire la subiect , ramane cumva in urma .Singura Institutie (asta este normalitatea si nicidecum aparitia unor alte institutii folosite in scop politic )ce poate face lumina este Justitia . Deciziile Justitiei sunt obligatorii fapt ce elimina probabilismul deciziilor altor Institutii .Totul trebuie lasat in urma si totul trebuie luat de la capat . Nemultumitii ce constata , ca si parere personala ,abaterile trecutului ,se pot adresa Justitiei daca au vreo forma clara si justificata spre as sustine reclamatiile toate acestea facute intr-un interval de timp stipulat in noua lege . Referitor la Presedintele Iohannis nu putem decit sa reanalizam toate deciziile trecutului ce au culminat cu ultimile decizii ce fac referire la Rep . Moldova si drumul ei European .Constatam cu stupoare cum deja in Romania discursul lui Orban de Budapesta este preluat de fostul sef PSD cel care a dorit sa ofere statutul ,Tinutului Secuiesc, populatiilor vorbitoare de limba maghiara dar care se identifica a fi secui .Partidul fostului sef PSD ce se pozitioneaza politic alaturi de AUR si acum UDMR creste pe zi ce trece alaturi de un nationalism asociat in Media cu nationalismul rus .Privind in urma intelegem cum doar Presedintele Natiunii si o parte din PNL s-au impotrivit si au reusit sa scoata din jocul politic si pe cei care s-au numit pe fata adversari ai Presedintelui ba chiar si pe cei care, amagitor ,ne aratau ca ii sunt prieteni .Din fericire avem in fata inca doi ani in care lucrurile se vor reaseaza peste tot in lume .Discursul lui Orban practic va scoate UDMR din jocul politic al anului 2024 iar aparitia discursului lui Dragnea va fragmenta politicile de extrema stinga fragmentare ce va scoate din joc toate cele trei Partide deja asimilate stingii extremiste .Practic Orban din Ungaria si Dragnea au devenit , fara sa stie , sustinatorii PNL. Mai lipseste doar ca vreun membru marcant al PSD sa se pozitioneze alaturi de Dragnea si PNL cistiga la mare distanta toate alegerile din 2024 . Acum cind adevarul s-a aflat si fiecare arata exact ceea ce gindeste si ceea ce doreste sa faca intelegem cit de importanta a fost lupta (deja cistigata )Presedintelui cu vrasmasii politici .PSD, indiferent cit de europenist se declara a fi nu are cum compensa lovitura momentului data de Dragnea .Zicerile , total deplasate , lui Orban elimina participarea UDMR ca membru in noul Parlament. Romanii vor iesi in numar mare la vot .Astfel putem constata cum Presedintele Iohannis dupa ce si-a invins toti adversarii politici (unde sunt acum Orban , Barna , Ciolos sau Dragnea ca si reprezentativitate politica ) a adus alaturi de trupele de linie romanesti Brigada de lupta a SUA si acum si nou formata Brigada de lupta condusa de franci ce au alaturat scutului de la Deveselu sistemul antibalistic Mamba .Este evident pentru oricine cum Presedintele Natiunii stapineste intreg jocul politic din Romania si cum el a devenit liderul acestei parti de lume .Incercarile, nerusite, ale unor asa zisi formatori de opinie din tara si strainate se izbesc de zidul faptelor ce il pozitioneaza pe Presedinte alaturi de fauritorii unitatii de nezdruncinat a Occidentului alaturi de Presedintele Biden si de Presedintii Frantei si Germaniei .Sa nu uitam unde si cu cine a fost Presedintele Natiunii romane si respectul cu care el a fost intimpinat pretutindeni .

  Reply
 12. costinvasile

  A se defini termenul „securist”. Fiindca poate insemna orice, in functie de interesele aluia care-l foloseste. De altfel, nu-i singurul termen neclar. „Democratie” poate insemna orice, in functie de interese. „Mafie” poate insemna orice, in functie de interese. „Coruptie” poate inseamna orice, in functie de interese. „Securistii” (indiferent ce-ar fi ei) sunt „rai” ? Sunt, dar de unde stim daca aia care-i acuza pe securisti nu-s exact la fel de securisti ? Nu stim, insa trebuie sa credem ca nu sunt. Si-apoi, nici macar nu stim care-s caracteristicile definitorii pentru un „securist”. Din articol reiese ca „securist” = cetatean mediocru profesional care ocupa in mod nemeritat o functie. De-aici rezulta ca-n Romania exista sute de mii de securisti. Si nici UE nu s-ar simti mult mai bine, avand in vedere numarul de cetateni care inlocuiesc logica si bunul simt cu recitatea de lozinci „europene”.

  Reply
  • tautu

   Cam la fel s-a exprimat si dl Helwig. Securisti sunt ceilalti. Ca or fi buni, mi-e greu sa cred. Avem destule exemple, ei sau urmasii lor (au cam ajuns la a treia generatie).

   Reply
 13. ZORO

  Pentru construirea unui stat modern caruia sa-i putem gestiona puterea publica intr-un mod cat mai eficient in interes general societatea politica romaneasca trebuie reformata din temelii, astfel:
  – Trebuie modificata, de catre oameni de stiinta si parlamentari legimitimi, Costitutiia in conformitate cu cerintele dezvoltarii si consolidarii democratiei pentru a corespunde unui model european in sensul gestionarii eficiente a puterii statale de catre “elite adevarate” si redusa (anulata) imunitatea parlamentarilor sau a altor forme de “protectie penala” pentru demnitari, etc;
  – Imbunatatirea imaginii societatii politice din Romania prin infiintarea BIROULUI NATIONAL AL ELECTORILOR (organizatie apolitica – denumit si SFATUL INTELEPTILOR – compus din cite un reprezentant al fiecarui judet (unitatea administrativ-teritoriala), ales dintre cele mai capabile personalitati locale, apolitice cu o inalta tinuta stiintifica si morala “care sa preia rolul prezentelor organizatii conspirative gen loje masonice” si sa fie imputernicit pentru a decide prin hotariri colective intreruperea mandatului in timpul exercitarii acestuia de catre politicienii sau independentii alesi in functii locale sau parlamentare la nivel national ori European, care si-au incalcat statutul sau angajamentul asumat initial pentru functia respectiva;
  – Pentru determinarea nr. de parlamentari, care in mod ciudat ii dublu fata de nr. aprobat prin Referendumul din 2009 si dimensionarea corecta a serviciilor necesare celor doua camere ale Prlamnentului trebuie sa se aiba in vedere atat criteriile de eficienta operationala cat si de cheltuirea economicoasa a fondurilor publice precum si algoritmii sau normele standard utilizate de parlamentele tarilor europene, care au si PIB-ul pe cap de locuitor asemanator cu cel din Romania.
  In Romania, in ciuda cerintelor obiective impuse de progresul national si bine cunoscute din mosi stramosi, sunt infiintate si supradimensionate multe organizatii (unele parazitare) sau institutii administrative ale statului pe care P.I.B. nu le mai poate sustine cu resurse, fiind necesare impruputuri externe, de la FMI, B.E.I. etc pentru a realiza consumuri inutile, ceea ce duce la indatorarea nejustificata a generatiilor viitoare. Imprumuturile externe sunt recomandate a fi folosite doar pentru investitii productive, altfel ele duc la saracire nationala……
  – Despre calitatea alesului, in ultimii 32 de ani, se poate spune ca aceasta va creste cand, pentru candidatura sa se va impune respectarea unui minim de criterii de valoare referitoare la competente si integritate morala. Se va impune obligatoriu legitimitatea alesului adica acesta sa aiba 50% plus unu din voturile electorilor aflati pe listele votantilor si sa dea dovada de responsabilitate dandu-si demisia atunci cand greseste sau isi incalca statutul, altfel vom avea, primari, consilieri si un Parlament dominat de submediocritati si impostori cu consecintele de rigoare.
  – Intr-o democratie reala, UN POLITICIAN DE ELITA (model) necesar unei societati moderne bazate pe cunoastere, trebuie sa fie un intelept, sa priveasca particularul prin prisma generalului si intr-un acelasi elan de gindire sa cuprinda deopotriva abstractul si concretul. Trebuie sa vada prezentul in lumina trecutului, pentru scopuri situate in viitor. Nici o parte a naturii umane sau a institutiilor omenesti nu trebuie sa-i scape cu totul din vedere. El trebuie sa fie dezinteresat si in acelasi timp sa vizeze un scop; sa fie distant si incoruptibil dar cu picioarele pe pamint ca un om de stiinta.(Indivizi cu discernamintul afectat, incompetentii si cei cu instincte de rechin nu au ce cauta in politica sau viata publica).
  Un popor nu se poate dezvolta fara a avea propriile modele de oameni valorosi a caror exemplu sa le fie urmat sau care sa constituie seva de unde sa se hraneasca spiritual. Lipsa unor asemenea valori sau principii inseamna dezradacinare si apoi pieirea neamului respectiv. Din acest punct de vedere politica romaneasca postcomunista are o manifestare nefasta;
  – Societatea Civila Organizata, ca factor esential de influentare a puterii, baza de formare si rampa de lansare a membrilor elitei politice (notiuni care inca nu au reprezentare reala pentru societatea romaneasca), trebuie sa aiba taria si capacitatea necesara pentru a reactiona in diverse moduri sa împiedice desfriul clasei politice petrecut in cei 32 ani de postcomunism;
  – Tinind cont de infantilismul clasei politice postdecembriste, de situatia geo-politica a tarii, de stadiul decazut economico-social in care se afla Romania si de obiectivele tinta ce trebuie atinse in perspectiva, este strict necesar sa se adopte o serie de NORME ALE SOCIETATII CIVILE –CONTRIBUABILILOR – fie si in Piata Universitatii, deoarece asa zisa elita politica n-are cum sa adopte vreodata reglementari prin care sa-si afecteze pozitia superioara (asupritoare) dobindita abuziv, miseleste sau sa-si stinjeneasca propriile interese – privilegii mai ales atunci cind lupta se da la disperare pe viata si pe moarte intre partide ca si in cazul gruparilor infractionale, pentru a imparti daca se poate si ultima picatura din vlaga poporului roman.

  Reply
 14. usano1

  In Romania s-a legalizat hotia. Oamenii valorosi au fost sistematic indepartati si marginalizati. Pare fara speranta si totusi…. nu aduce anul ce aduce clipa. Sa speram.

  Reply
 15. Gabriel Radeanu

  Sistemul de hegemonie relativ ocult din România îl va „sacrifica” chiar pe actualul președinte, fără ezitare și in mod „demonstrativ-sângeros” cum a procedat cu ultimii doi prim miniștri pentru a satisface nevoia de sânge a poporului umilit și obidit…însă de data aceasta relevanța și „anvergura” mult diminuată a acestuia nu vor fi suficiente să „camufleze” eficient continuitatea deturnarii subterane a democrației românești.
  Sistemul pregătește deja următorul idiot util,un ex-generalisim preferat atât de previzibil de către”pârghia” americană care va combate probabil un alt produs al ineptocratiei coborât din paradisul sfinților anticorupției,pe monoideatica ex-zeita oarbă a justiției Kovesi.
  Din păcate,chiar dacă impostura puterii oficiale va deveni evidentă pentru majoritatea societății românești, „violul” democrației românești va continua, deoarece situația internațională „apocaliptică” conferă puteri nelimitate actualului „status qvo” imoral și autodestructiv din punct de vedere național.
  Se pare că îndemnul solemn al imnului de stat „deșteaptă-te române” este dezideratul etern și profetic al națiunii noastre,sub toate valentele sale privind dormitul sau prostia!

  Reply
 16. Catalin

  Nu vreau sa fiu rautacios dar credeti ca este posibil sa schimbati poza de la articolul asta? M-am saturat sa le vad moacele celor doi incet vorbitori de fiecare data cand vizitez siteul :)

  Reply
 17. viorelban

  Cel mai simpatic e faptul ca ONG-urile (marea societate civila) sunt pline de securici. Adica de neamuri sau amici ai fostilor si actualilor securisti. De-aia nenumarate ONG-uri urla ori de cate ori vreun inconstient pomeneste de o legislatie mai dura cu infractorimea. Ca, deh, o astfel de legislatie i-ar deranja pe jupanii securisti care dirijeaza ONG-imea.

  Reply
  • Margelatu

   Daca POPULIMEA ar fi ce trebuie SA FIE nu ar mai exista ONG-ime , nici MASONERIE , NICI SECURISM, NICI
   SINECURISM, NICI MAFIOTISM, NICI HOTIE, NICI ..etc

   Reply
 18. Lucian Nicolescu

  Minunat, adorabil articol. Din păcate idei de excepție dar fără concluzii. Eu unul, sexagenar vechi (69), nu reușesc să deslușesc soluții la securistocrația evidentă cu tentaculele întinse oriunde e mai mult de „ciupit”. Și, deși apt-necombatant parcă mi-aș arunca în luptă oscioarele aproape putrezite. Dar nu simt că s-ar mișca ceva în aerul acestei țări îmbâxite.
  Doamnă Pippidi, într-unele din frazele dumneavoastră nădăjduiesc, pentru ca apoi să-mi zic: nu mai e nimic de făcut. Și nu mai e nimic de făcut pentru ca: securistocrație, pentru că nimic nu s-a făcut la timp și atunci când trebuia, pentru că România e lipsită de caractere. Și, daca-mi permiteți, pentru că nu se găsesc 10 (zece) persoane (doamna Pippidi inclusă din oficiu) inteligente, sclipitoare să formeze un guvern care să urnească biata țară.
  Cu cele mai alese sentimente,
  L. Nicolescu

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *