Lucian Davidescu

Secta asistaților sociali de lux

D-na Ana Costea – alt tehnocrat care prinde(a) avioane cu mâna

N-am văzut declarația asta la vremea ei, de atunci minisrul cu pricina a zburat (d-na Anca Dragu, celălalt ministru care „prindea avioane cu mâna” încă nu), dar chiar și acum merită puțin comentată, că „doctrina tehnocrată” nu s-a schimbat:

ana-costea

„Ne gândim la introducerea unei pri­­me de instalare pentru cei care ac­cep­­tă să se mute sau să facă naveta în­tr-un alt oraş, dacă acceptă un loc de mun­­că în afara locului în care au do­mi­ciliul. Această primă poate varia între 1.000 şi 3.500 de lei“

Declarația e de-a dreptul hazoasă în bezmeticia ei. Deci pe de-o parte, guvernul trage de timp cât poate cu mărirea salariului minim, ca să nu distrugă „competitivitatea” țării. Pe de altă parte, admite că oricum nu muncește nimeni pe banii ăia și se oferă să le dea ceva în plus de la buget… dar doar o dată. Taxele pe muncă, printre cele mai mari din Europa, nu le-ar tăia totuși… ca să nu rămână fără bani la buget. Confuzie completă!

Parteneriatul public-privat în ale găunoșeniei e impecabil. Altul – Florin Godean, country manager al Adecco:
florin-godean

„Cererea de resurse umane este mult mai mare decât oferta de candidaţi pe care o găsim în zonele în care se fac recrutări. Am vrut să aducem oameni din alte zone şi am căutat candidaţi in­clusiv în sate din Vaslui unde 400 de oameni erau asistaţi social, dar niciunul nu a vrut să se angajeze. Pachetul de be­neficii era destul de bun în cazul în care acceptau relocarea, însă oamenii nu vor să muncească“.

Problema lui aproape că e de înțeles – sunt clienți care au venit acum 5-10 ani și au găsit muncitori pe salarii de 200-de-euro-plus-bonuri. Ce să le spui azi unora care caută același lucru și nu-l mai găsesc? Să plătească mai mult? Păi nu te-ar mai plăti pe tine! Mai bine ceri aștepți bonusuri de la stat „între 1.000 și 3.500 de lei” – un pic penibilă postura din partea unuia care vorbește despre „asistați”.

Reality check: Poate că nu vrea chiar oricine să muncească, dar sunt destui. 3 milioane au plecat din România ca să o facă și nu pe bani prea mulți, majoritatea se bucură dacă încasează 1000 de euro, adică salariul minim din țările prin care ajung.

Alții au rămas acasă. Unii s-au angajat pentru 1000-1500 de lei unde au găsit. Alții câștigă tot atâta din munci mărunte – de exemplu pentru că au grijă de o singură vacă. Alții n-au nici măcar atât. Poate că nu vor să muncească, dar și dacă vor orice calcul arată că n-are rost: naveta dus-întors, parizerul-pe-ziar și timpul pierdut pentru familie și gospodărie fac ca salariul de 200-de-euro-plus-bonuri să fie nerentabil.

Soluția gândită de unii penibili ca cei doi de mai sus? Să-i mute 50 de kilometri pentru o primă de instalare cât un salariu.

Păi dragi domni-și-doamne-tehnocrați sau hașéri-asistați,

Dacă vor să se mute, nu se mută 50 de kilometri ci 2000-3000, pentru un plus la salariu săptămânal cât vreți voi să le dați o singură dată. Au acolo școli mai bune, spitale mai curate, tehnocrați mai competenți și căpușe bugetare mai istețe. Când vor pleca toți, va trebui să munciți voi pe banii ăia!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Secta asistaților sociali de lux

 1. Cristian-Andrei Pantir

  Buna dimineata Lucian,

  Am impresia ca declaratiile de mai sus au fost scoase din context putin. Iti las aici link-ul catre articolul initial publicat in ziua conferintei de unde a fost extrasa declaratia (http://m.zf.ro/zf-24/florin-godean-adecco-am-fost-in-sate-din-vaslui-cu-oameni-asistati-social-niciunul-nu-a-vrut-sa-se-angajeze-oamenii-nu-vor-sa-munceasca-15167626).

  Citindu-l vei vedea intreaga dimensiune a declaratiei domnului Florin Godean. Putem oricand discuta pe acest subiect pentru a-ti clarifica pozitia oficiala a companiei Adecco in Romania.

  Cu respect,
  Cristian-Andrei Pantir
  Marketing Manager Adecco Romania

  Reply
  • Lucian Davidescu Post author

   Bună ziua, mulțumesc pentru link, dar ce găsesc în plus este bilanțul companiei – acesta e contextul de care spuneți?
   Dacă există o poziție oficială a companiei față de declarațiile managerului de țară, cu siguranță este de interes.

   Reply
  • HansBrinker

   Pai cum ramane cu cererea si oferta? Nu se intalnesc ele natural? Daca oamenii nu vor sa lucreze pe banii acestia inseamna ca trebuie sa oferiti mai mult. Atunci cand cumparati energie electrica ori consumabile pentru compania Dvs. va plangeti ca sunt prea scumpe si ca providerii nu vor sa munceasca mai mult ca sa scada pretul? Nu, doar le platiti la pretul pietii. Pai exista un pret al pietii si pentru forta de munca.
   Apoi, o firma exista ca sa faca bani. Daca nu e in stare sa faca asta fara ajutor de la stat atunci trebuie inchisa.
   Pe de alta parte eu inteleg ca nu gasiti romani care sa munceasca pe aceste salarii mizerabile si va pot oferi o solutie: strangeti taraba si mergeti in alte tari mai doritoare de munca pe bani putini. Eu, familia mea si alte 4-5 milioane de romani asa am facut.
   PS Felicitari autorului pentru articol!

   Reply
 2. Tempor

  Oribilul situației este că de multă vreme se practică recrutarea forței de muncă de la distanțe mai mari și de 100 de km.
  De exemplu, din Timișoara se recrutează ”mâna de lucru” din Reșița pe salarii minime și câteva bonuri de masa. Sunt distanțe de 100-130 de km și cca 3 ore de drum cu autocarul (6 ore dus întors).
  După 3-4 luni de astfel de navete oamenii devin legume (intră in stare vegetativă, în terminologie modernă devin roboți). Scuzați expresia.

  Reply
 3. Cristian-Andrei Pantir

  Buna ziua,

  Faceam referire la faptul ca Adecco Romania sustine cresterea salariului minim pe economie cat mai mult. Romania are un potential de forta de munca foarte mare inca. Din pacate insa salariile mici descurajeaza multe persoane sa se angajeze.

  Cu respect,
  Cristian-Andrei Pantir
  Marketing Manager Adecco Romania

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *