Romania Curată

Sechestre de 3 miliarde de lei într-un nou dosar Rompetrol. DIICOT anchetează modul în care s-a privatizat Petromidia

Procurorii DIICOT au pus luni dimineață sechestre în valoare de 3 miliarde de lei pe acțiunile rafinăriei Petromidia și pe conturile mai multor persoane fizice într-un nou dosar penal care vizează compania Rompetrol. Decizia procurorilor vine la scurt timp după ce KazMunaiGaz, compania care cumpărase rafinăria de la Dinu Patriciu, o vânduse unei companii chineze.

Noul dosar, ”Rompetrol II” este disjuns dintr-o cauză penală trimisă în judecată în anul 2006, în care au fost judecați Dinu Patriciu, fostul ministru Sorin Pantiș și Sorin Roșca Stănescu. În cazul primului, Curtea de Apel București a constatat încetarea procesului, ca urmare a decesului acestuia în august 2014. Sorin Roșca Stănescu a fost condamnat la 2 ani și patru luni de închisoare cu executare iar Sorin Pantiș la 2 ani și opt luni de închisoare.

Potrivit site-ului de știri EraNews.roprocurorii vizează în noul dosar modul în care Dinu Patriciu a pus mâna pe rafinăria respectivă. Pe 31 octombrie 2000, Fondul Proprietății de Stat a încheiat contractul de privatizare cu The Rompetrol Group BV, firmă controlată de Patriciu, în condițiile în care aceasta nu îndeplinea condițiile de investitor strategic definit de OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale și a normelor metodologice de aplicare aprobate de HG 450/1999.

”S-a concluzionat că dacă această societate va participa la privatizare trebuie să facă dovada că dispune de resurse financiare şi/sau alte bunuri pe care se angajează să le valorifice pentru plata pachetului de acţiuni solicitate.

Faptul că la nivelul lunii octombrie The Rompetrol Group BV Olanda nu avea nici o lichiditate şi nu dispunea de resurse financiare este confirmat ABN AMRO Bank România în scrisoarea de bonitate emisă la data de 9 octombrie 2000, regăsită deasemenea la dosarul întocmit de Fondul Proprietăţii de Stat ofertantului persoană juridică olandeză”, scrie EraNews.ro

Reamintim că rafinăria a fost vândută de Dinu Patriciu firmei din Kazahstan KazMunayGaz, cu câțiva ani înainte de a muri, iar în urmă cu câteva zile compania kazahă semnase documentele pentru constituirea unui joint-venture cu China Energy Company Limited (detalii aici)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *