Adrian Popescu

Se pregătește o nouă lege a grațierii. Inițiatorul ei promite că de data asta nu-i va viza pe corupți. Îl credem?

Deputatul Nicolae Păun, unul din reprezentanţii minorităţilor, a anunţat azi că intenţionează să depună în Parlament un nou proiect al legii graţierii colective.

El este unul dintre inițiatorii proiectului legii amnistiei şi graţierii, care a fost amendat ”peste noapte” de PSD astfel încât să acopere și faptele de corupție și care a fost pe punctul să fie adoptat în ”marțea neagră”, din 10 decembrie 2013. După ce proiectul de lege a fost respins definitiv de Camera Deputaţilor săptămâna trecută, Nicolae Păun mai face o încercare.

El vrea acum ca de această graţiere să beneficieze condamnaţii cu pedepse cuprinse între 1 şi 5 ani, pentru acte care nu au fost săvârşite cu violenţă, susţinând că penitenciarele din România sunt supraaglomerate şi că el se gândeşte în primul rând la cei din minoritatea pe care o reprezintă. În opinia sa, proiectul vizează în jur de 3.000 de persoane și că nu vor fi vizate ”pedepsele care au iscat controverse”.

Nicolae Păun a declarat că nu a depus încă proiectul în Parlament, ci este în pregătire. „Vreau să depun proiectul sub o altă formă, mult mai realistă, ca să spun aşa, nepolitizată şi fără să mai lase impresia că este cu adresă. Revin la prima formă a proiectului, dar mult mai bine gândită. Fac referire la pedepse cuprinse între 1 şi 5 ani, pentru infracţiuni comise fără violenţă şi nu vom risca în cadrul proiectului să introducem pedepsele care au iscat deja multe controverse. Sunt foarte multe persoane care au pedepse foarte mici, care nu deranjează opinia publică. Eu nu ştiu de ce societatea este supărată pe mine când eu doar atrag atenţia asupra unor aspecte”, a spus Nicolae Păun. El a adăugat că nu s-a consultat cu alţi parlamentari din alte partide, deoarece acum încă lucrează la proiect.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Se pregătește o nouă lege a grațierii. Inițiatorul ei promite că de data asta nu-i va viza pe corupți. Îl credem?

  1. George Petrineanu

    România are 163 de condamnați la închisoare per 100000 locuitori față de Suedia 60.
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_incarceration_rate

    Raportul de 2.7 arată și un potențial de reducere dar ilustrează și apetitul istoric de hiperpunitiune al administrației românești.

    E ușor de dedus că în această cifră corupții sînt mult sub reprezentați. O parte mare din cei închiși trebuie să fi comis fapte minore iar privarea lor de libertate îi aruncă pe ei și familiile lor în ruină. Valabil și pentru amenzi mari (depășind un salariu lunar) și date cu ușurință. În urmă cu vreo citiva ani o administrație locală ADP mă amenința cu o amendă de 10000 lei, în momentul cînd de bună credință mă prezentasem la ei ca să achit lucrările de refacere a unei alei dupa executia unui banal branșament. Lucrările erau aprobate și executate tot de ei, venisem din proprie inițiativă să achit la termen dar îi deranja un banal viciu de procedura. Atunci am realizat cit de periculos trăiește un cetățean în relația lui cu statul și cit de ușor e să fii ruinat dacă faci ceva ce nu le convine.

    P.S. Nu am niciun interes personal ci doar m-frapat asta de mult.

    Reply
    • golan

      Raportul asta este irelevant fara sa stim nivelul de criminalitate estimat din cele 2 tari. De asemenea, ar trebui sa vedem si rata de condamnare si rata de identificare a infractorilor raportat la rata de plangeri depuse.

      Daca Suedia are criminalitate de 5 ori mai mica decat Romania, dar intr-o mare masura pedepste crima, atunci ce mai ramane din acest raport de 1/3 detinuti intre cele 2 tari?

      Interesul Romaniei este sa reduca infractionalitatea, sa reduca fenomenul de coruptie si problemele conexe. Daca asta inseamna, mai multi detinuti… ghinion. In niciun caz nu vad cum amnistierea/gratierea sau reducerea pedepselor ar ajuta.

      Hai sa mai luam un exemplu. Unei femei batrane de la tara, care nu are pe nimeni care sa o ajute, i se fura cate o gaina din cand in cand. Autorul este prins dupa lupte seculare a celor 2 politisti din comuna, condamnat dupa ore de munca la un tribunal care oricum este depasit de volumul de munca raportat la personal. Si dupa ce este condamnat, este si eliberat prin legea asta, pentru ca nu a folosit violenta. Cu ce este paguba pe care o face mai putin semnificativa pentru acea femeie si pentru acea comunitate, decat fapta unui corupt pentru tara? Impactul social este imens, este singura sursa de hrana a femeii respective.

      Criminalitatea nu trebuie tolerata.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *