Adrian Popescu

Se pregateste lichidarea RA-APPS Guvernul aproba vanzarea a 733 de imobile prin licitatie publica cu strigare

Guvernul a aprobat, miercuri, vanzarea imobilelor care fac parte din proprietatea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), si care au situatia juridica clarificata. Este vorba de 733 de imobile, din cele 1.100 de imobile administrate de RA-APPS. Printre actualii chiriasi se numara actuali si fosti parlamentari, ministrii sau demnitari ai statului comunist.

Dintre “fostii” amintim pe Oliviu Gherman, Gelu Voican Voiculescu, Mioara Roman, Tanase Joita (fost procuror general), Virgil Magureanu (fost director SRI), Nicolae Plesita (fostul sef al Directiei de Informatii Externe).
Printre actualii demnitari nominalizam pe Oana Niculescu Mizil, Mircea Geoana, Adrian Severin, Teodor Baconschi, Alexandru Athanasiu, Serban Mihailescu, Dan Nica.

Vanzarea se va face prin licitatie publica cu strigare si nu se va asigura drept de preemtiune pentru actualii chiriasi.

“Am cerut doua exigente care va asigur ca se vor respecta. Prima este transparenta deplina a acestui proces de vanzare a patrimoniului RA-APPS. Apoi obtinerea celui mai bun pret de piata pentru fiecare imobil care se vinde, astfel incat cel mai bun pret posibil sa fie platit statului pentru fiecare dintre imobilele ce vor face obiectul licitatiilor care se vor organiza. Deci, va fi o procedura transparenta, deschisa, cu strigare, in fata presei”, a subliniat premierul Emil Boc.

De asemenea, el a aratat ca parlamentarii, ministrii sau chiriasii care locuiesc in astfel de imobile pot participa la licitatie, insa nu vor avea niciun privilegiu.

“Vor fi facute evaluari de catre experti care sa stabileasca pretul minim de pornire, dupa care se vor vinde la pretul pietei. Daca parlamentarii sau cei care stau acolo vor avea bani, pot sa participe la licitatie. Daca vor da cel mai bun pret, il vor cumpara, daca nu, va castiga acela care va da cel mai bun pret pe piata. Aceasta este regula, nu exista niciun privilegiu pentru cel care este chirias acolo astazi, adica sa cumpere la pret de inventar sau la preturi din acestea modice”, a spus premierul Boc.

El a adaugat ca, dupa aceasta vanzare, RA-APPS nu va fi desfiintata, ci isi va restrange activitatea la cateva domenii de protocol de stat strict fundamentale si necesare functionarii statului roman.

Potrivit secretarului general al Guvernului, Daniela Andreescu, din cele 1.100 de imobile administrate de RA-APPS, 108 nu au inca situatia juridica clarificata si nu vor fi introduse pe lista initiala de scoatere la vanzare, ci ulterior, pe masura rezolvarii litigiilor. Oficialul guvernamental a spus ca se estimeaza ca in 2012 vor fi obtinute cel putin 20 de milioane de euro la bugetul de stat in urma finalizarii vanzarii unora dintre cele 733 de imobile, iar vanzarea in acest moment de criza este motivata de faptul ca in prezent nu exista resurse materiale pentru intretinerea bazei materiale de protocol, in conditiile in care sunt circa 400 de litigii pentru chirii neachitate.

Intrebata daca pe lista se va afla si vila ocupata de Mioara Roman, Daniela Andreescu a spus ca este posibil sa fie. “Cred ca da. Dar nu cunosc exact situatia particulara”, a adaugat oficialul guvernamental, care a precizat, la intrebarile jurnalistilor, ca firma fiicei sale inchiriaza cu 736 de euro un spatiu dintr-un imobil aflat in str. Ion Campineanu din Bucuresti.

De asemenea, secretarul general al Guvernului a mentionat ca va discuta cu conducerea RA-APPS despre faptul ca intarzie peste termenul legal sa raspunda la solicitarile adresate de jurnalisti cu privire la situatia patrimoniului administrat.

Conform OUG, pretul de pornire al imobilelor se fixeaza printr-un raport de evaluare al expertilor autorizati. Daca pretul stabilit de catre acesti experti autorizati este mai mic decat valoarea de inventar, se va lua in calcul valoarea de inventar. La licitatii vor putea participa orice persoane interesate, mai putin cele care au datorii fata de RA-APPS si litigii cu RA-APPS. Licitatiile vor fi anuntate in cate un cotidian central si local, precum si pe site-ul RA-APPS. De la vanzare sunt exceptate imobilele in care se afla in prezent sediile unor institutii publice, ambasade, organizatii internationale, institutii neguvernamentale, partide politice, precum si locuintele puse la dispozitie pe durata vietii fostilor presedinti ai Romaniei.

Cine credeti ca vor fi noii proprietari?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Se pregateste lichidarea RA-APPS Guvernul aproba vanzarea a 733 de imobile prin licitatie publica cu strigare

 1. marin tudorel

  pai cine are bani sa cumpere aceste imobile decat cei care au avut privilegii privind castiguri uriase de la stat CONFIDENTIALE, cistiguri uriase prin trecerea unor proprietati ale statului pe sume derizorii,cistiguri uriase din MAREA EVAZIUNE FISCALA existenta la tot pasul.Evident, ca evaluarile sunt efectuate de experti romani si nu de straini.Bafta la cumparaturi, acestor paraziti

  Reply
 2. critasse

  Pe scurt,aceeasi tacalie cu alta palarie sau conform bancului cu politicianul mort care a nimerit in campanie electorala in iad,dupa care a vazut realitatea,cruda,de altfel,asa e si aici.S-a spus ceva de aceste schimbari in legislatie si altele care vor mai veni in urmatorii ani,in campania electorala in care cei care candidau sunt acum alesi?Nici pomeneala!Noi putem comenta,discuta,ne putem certa pe aceste subiecte dar,rezultatul?In cel mai bun caz,o descarcare electrica la nivel cerebral;dar atat!Cei la care ne referim,a caror actiuni si schimbari aduc in societate”NUMAI BINE”,nici macar n-o sa sughite,ci o sa mearga mai departe cu ce si-au propus.Domnilor!Aceasta e o tactica politica si daca-ar fi sa vedem despre ce e vorba si aveti rabdare sa cititi,veti vedea in comentariul urmator(dak va fi publicat)

  Reply
 3. critasse

  Vedeti dvs.astea ar fi subiecte care ne-ar interesa direct dar…iata care e tactica:
  Decalogul Chomsky
  1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate
  Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.
  2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
  Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile.
  Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.
  3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău
  Pentru aceasta: Mecanismele propagandei „albe” (oficială, integral asumată de guvern), „gri” (parţial asumată) şi „negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.
  4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său
  Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.
  5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte
  Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.
  6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor
  Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.
  7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare
  Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac.
  8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă
  Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.
  9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turme

  Reply
 4. Gheorghe

  Propun Guvernului ca inainte de a vinde aceste proprietati sa fie restituite in compensatie proprietarilor care nu si-au primit drepturile conform noii legi scoasa de guvernul Pona si avizata de Comisia Europeana.
  In acest fel despagubirile nu vor mai afecta bugetul statului.
  Credeti ca Guvernul va lua aceasta masura?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *