Mihai Goțiu

SE POATE! Camioane de UN MILION DE EURO, confiscate de la Mafia Pădurilor, într-un singur județ! Felicitări, activiștilor de mediu, pentru curaj și implicare!

Știrea asta mi-a făcut săptămâna frumoasă și e de dat mai departe ;) . Doar de la începutul anului (în primele nouă luni), Poliția Suceava a confiscat camioane care transportau ilegal lemn în valoare de un milion de euro. Potrivit jurnaliștilor de la Monitorul de Suceava, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) a fost nevoit să-și extindă spațiul de depozitare al autovehiculelor ”trase pe dreapta”, aflat la ieșirea din Suceava către Gura Humorului, de când au început confiscările de TIR-uri care transportă material lemnos fără acte!

În urma solicitărilor reporterilor Monitorului de Suceava, comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, a informat că numai în primele 9 luni ale acestui an au fost luate în custodie 34 de vehicule grele, în valoare de aproximativ un milion de euro, în cazurile în care s-au constatat transporturi ilegale de material lemnos în volum de peste 10 mc/transport.

”Depozit” al Poliției, la ieșirea din Suceava, extins pentru TIR-urile confiscate de la Mafia Pădurilor/ sursa: Monitorul de Suceava

Aceste date (valabile doar pentru un singur județ, și doar pentru primele nouă luni ale acestui an) ne arată că implicarea civică pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri nu este în zadar. Și chiar dacă schimbările vin greu, iar efectele le vedem în timp, până la urmă încep să apară și rezultatele. Le mulțumesc, și acum, tuturor celor care s-au implicat, în toamna anului 2019 și apoi în primăvara și vara anului 2020 în susținerea modificărilor anti-hoție la Codul Silvic, al căror co-inițiator am fost, și printre care s-au numărat și încadrarea ca infracțiune a transporturilor ilegale de material lemnos, în volum de peste 10 mc, precum și confiscarea camioanelor utilizate la transport.

La articolul 68, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (21) și (22), cu următorul cuprins:

(21) Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoțite de documentele specifice de transport prevăzute la alin. (1), constituie infracțiune și se sancționează cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an și cu confiscarea materialelor lemnoase care fac obiectul transportului.

(22) Sunt supuse confiscării mijloacele de transport materiale lemnoase și orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârșirea infracțiunii prevăzute la alin. (21).

modificare a Codului Silvic, din 2020, al cărei co-inițiator am fost și care a fost adoptată, în ciuda opoziției lobby-ului industriei lemnului, datorită sprijinului civic primit

Și le mulțumesc și activiștilor care au înfruntat Mafia Pădurilor pe teren (îndeosebi Tiberiu Boșutar și Daniel Bodnar, dacă ne referim strict la Suceava), cu toate riscurile asumate și amenințările și agresiunile la care au fost supuși. Fără sesizările și munca lor, nu ar fi fost posibile nici modificările anti-hoție, nici aplicarea lor.

Știu că mai avem mult până la diminuarea drastică a tăierilor ilegale de păduri din România, dar nu e cazul să descurajăm. Împreună, o s-o ducem la capăt, chiar dacă ajungem să punem Poliția la plata suplimentară a unor chirii de terenuri destinate ”găzduirii” TIR-urilor Mafiei Pădurilor.

PS: În 2020, în timpul dezbaterilor din Camera Deputaților, volumul minim pentru care se confiscă mijloacele de transport și se încadrează fapta la infracțiune a crescut de la 1 mc (forma adoptată în prima cameră sesizată – Senat), la 10 mc. Datele furnizate de SUMAL 2.0 (implementat ulterior, în februarie 2021) confirmă că am avut dreptate solicitând o limită mai scăzută, și că volumul de la care trebuie ca fapta să fie încadrată ca infracțiune și confiscat vehiculul utilizat trebuie coborât cel puțin la 5 mc sau chiar mai puțin.

Imagini din timpul acțiunilor Poliției împotriva transporturilor ilegale de lemne


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “SE POATE! Camioane de UN MILION DE EURO, confiscate de la Mafia Pădurilor, într-un singur județ! Felicitări, activiștilor de mediu, pentru curaj și implicare!

 1. Victor

  cautati-le in judetul Arges, cheile Valsanului, o sa gasiti toate utilajele si tirurile cu numere de Suceava. E prapad de 4-5 luni.

  Reply
   • Victor

    am fost acum patru luni si acum trei luni acolo impreuna cu oamenii locului si erau complet bulversati de ce dezastru au inceput sa faca acolo hotii in forta. Adevarat ca a inceput acum mai bine de un an hotia dar acum s-a accentuat foarte grav. Toate drumurile sint facute praf de la utiajele forestiere si in special sa nu poata fi practicate de masini mici ca sa nu mai vada lumea nimic din ce au inceput sa fure acolo. Am facut citeva poze dar eram cu copiii in masina si am plecat rapid cind m-au uat la ochi criminalii

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *