Rezultatele bune din economie sunt cele care au întors tendința de creștere a cursului și, deși speram ca acest lucru să se întâmple, n-aș fi crezut ca piața să reacționeze atât de repede. În această săptămână euro a scăzut de la 4,43 la 4,38 de lei, căci industria a crescut frumos în primele luni ale anului iar diferența dintre importuri și exporturi s-a redus la un minim istoric.
Acestea fiind spuse, cred că acum avem fundamentul necesar pentru a privi mai cu încredere la o tendință ceva mai lungă de apreciere a leului și de scădere a euro. Sigur, asta nu înseamnă că veți simți imediat o scădere semnificativă a ratei la bancă, dar încercați să priviți lucrurile în perspectivă! Dacă economica românească este o bază de creștere mai rapidă pentru leu decât economia zonei euro pentru moneda unică, atunci nici intrările de bani pe piața noastră nu au de ce să se oprească. Pentru că știm însă că în România minunile durează rareori mai mult de trei zile sa ne uităm mai bine către săptămâna viitoare.
După o mișcare atât de abruptă de scădere e nevoie întotdeauna de o pauză, de o revenire și azi cursul chiar a urcat până peste 4,39. De acolo va începe luni tranzacționarea și, eu cred că are potențial să coboare până pe la 4,35. Nu cred că Banca Națională a României va permite o scădere mai abruptă a euro și, dacă piața devine nerăbdătoare este foarte probabil ca Isărescu să o mai răcorească puțin prin cumpărări de valută.
Imediat ce leul se va aprecia cu 0.5-0.6 lei, exportatorii vor avea din nou probleme. Ceea ce va duce din nou la diferente intre importuri si exporturi. V-o spun ca exportator.