Romania Curată

Se întâmplă ce anticipam. Baroul București va discuta pe 23 august excluderea lui Victor Ponta din avocatură

Baroul București va lua în discuție pe data de 23 august excluderea lui Victor Ponta, după ce o cerere în acest sens a fost făcută de Monica Macovei. Motivul ar fi acela că fostul premier a exercitat profesia de avocat în baza titlului de doctor, iar acesta i-a fost retras recent prin ordin al ministrului Educației, după ce o comisie specializată a ajuns la concluzia că a fost obținut prin plagiat.

„Este vorba despre o cerere făcută în completarea alteia, depusă anul trecut. Baroul a formulat la acel moment o cerere la Ministerul Educaţiei pentru a se comunica dacă s-a emis un ordin de retragere a titlului de doctor. Atunci a fost transmis un răspuns din partea ministerului prin care se comunica că nu există un astfel de ordin. Sesizarea respectivă (n.r. făcută de Monica Macovei) o să intre pe agenda Consiliului Baroului Bucureşti pe data de 23 august. Consiliul va decide prin vot dacă sunt documente suficiente şi dacă toată lumea este lamurită sau dacă se va desemna un raportor, în cazul în care sunt necesare verificări suplimentare, de exemplu, dacă ordinul a fost sau nu comunicat, dacă a fost sau nu contestat sau suspendat. Este posibil să cerem şi punctul de vedere al avocatului (n.r. Victor Ponta) sau chiar să fie invitat pentru a uza de dreptul la apărare. Daca va aprecia, consiliul o va invita şi pe autoarea cererii (n.r. Monica Macovei)”, a declarat pentru Mediafax Ion Dragne, decanul Baroului Bucureşti.

Potrivit legii 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, calitatea de avocat încetează „prin renunţarea scrisă la exerciţiul profesiei, prin deces, dacă împotriva avocatului s‑a luat măsura excluderii din profesie ca sancţiune disciplinară, dacă avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat”.

Aceeaşi lege arată că este nedemn de a fi avocat cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închi­soare pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei, cel care a săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească, sau a săvârşit abateri disciplinare grave, sancţionate cu măsura excluderii din profesie dar şi cel căruia i s‑a aplicat pedeapsa interdicţiei de a exercita profesia, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească sau disciplinară.

În cazul lui Victor Ponta, ar putea fi vorba despre o eventuală excludere din barou ca urmare a unei abateri disciplinare, hotărâre care s-ar putea lua de Consiliul Baroului Bucureşti dacă retragerea titlului de doctor va rămâne definitivă la instanţă.

Potrivit legii, „înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia”.

Abia după ce o eventuală cerere de revocare a ordinului ministrului va fi soluţionată, Victor Ponta s-ar putea îndrepta către instanţa de contencios administrativ, într-un termen de cel mult şase luni. Astfel, doar pentru ca procesul prin care judecătorii vor decide dacă menţin sau nu retragerea titlului de doctor să fie deschis ar putea dura şapte luni.

„În ipoteza în care se admite de către instanţa de judecată contestaţia domnului Ponta, consilul baroului Bucureşti respectă hotărârea instanţei de contencios. În caz contrar, consiliul baroului Bucureşti va lua în discuţie cauza şi va proceda în consecinţă. Solicitarea de excludere din barou (n.r. formulată de Monica Macovei) rămâne în evidenţă până la o decizie a instanţei”, a explicat fostul decan al Baroului Bucureşti, Ilie Iordachescu, pentru Mediafax.

Europarlamentarul Monica Macovei a anunţat că cere din nou, după ce Ministerul Educaţiei i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor, excluderea ”imediată” a social-democratului din Baroul Bucureşti.

”Ponta nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diploma de doctor în drept, fără să dea examen. Titlul de doctor i-a fost retras, aşa încât nu mai poate rămâne nicio clipă în Baroul Bucureşti”, a explicat Monica Macovei.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat luni ordinul de ministru prin care se retrage titlul de doctor acordat în 2003 fostului premier Victor Ponta, au anunţat oficiali din ministerul Educaţiei. În ordinul de ministru emis luni se arată că „se retrage titlul ştiinţific de doctor în domeniul drept, acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din Bucureşti, conferit prin ordinul ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, nr 5663 din 15.12. 2003”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Se întâmplă ce anticipam. Baroul București va discuta pe 23 august excluderea lui Victor Ponta din avocatură

  1. daniella

    de ce se face la noi asa o SELECTIE ???????. daca vreti sa avem incredere in system verificati in primul val TOATE DOCTORATELE macar ale oamenilor politici , celor cu functii mari in institutiile statului si confirmati sau infirmati titlul de doctor. Asa daca v-ati legat de cei cu ochi uriti nu cred nici o iota din ce faceti. In valul al doilea reverificati-i pe cei mai mici in grad , in functii etc ,,…..

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *