Romania Curată

Se caută observatori independenți pentru alegeri. Dacă vrei să te înscrii o poți face aici

Grupul de inițiativă de pe Facebook ”Geeks for Democracy” a lansat o campanie prin care caută observatori independenți pentru alegerile din 11 decembrie 2016. Dacă vrei să fii observator independent la scrutinul parlamentar de peste două săptămâni te poți înscrie aici. Înscrierile se pot face până pe 4 decembrie.

”Punctul nodal al implicării societății în politică se întâmplă o dată la 4 ani. Vin alegerile parlamentare – e momentul în care se stabilește cine va ține frâiele pentru urmatoarea perioadă. Acest moment e de maximă importanță pentru clasa politică: se decide cine va administra bugetul țării – de 200 miliarde euro – pentru următorii 4 ani, cine numește persoanele în mii de funcții mai bănoase sau mai puțin bănoase.

Momentul alegerilor nu este suficient de luat în seamă de societatea în care trăim. O dovedește procentul de voturi exprimate (mult mai mic decât în alte țări, cu democrații consolidate), numarul mic de observatori independenți, votarea fără suficientă informare prealabilă.

Noi vrem să schimbăm acest lucru. Dacă politicienii se mobilizează, de ce să nu o facem și noi, cetățenii? Vrem să luam în serios votarea, pentru ca cei care sunt votați să ia societatea în serios și să își ia îndatoririle în serios. Altfel, rămânem iar cu lamentări la bere.

Momentul implicării e acum. Poate că te-ai gândit că vrei să te implici, dar n-ai cu cine. Acum nu mai ești singur. Hai să dăm un exemplu la aceste alegeri. Vrem, la modul ideal, ca în fiecare secție din cele 18000 de pe teritoriul României să existe câte un observator. Prin prezența lui acolo alegerile pot fi corecte”, se arată pe site-ul grupului de inițiativă.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Se caută observatori independenți pentru alegeri. Dacă vrei să te înscrii o poți face aici

 1. Eugen Cincu

  Nu in sectiile de votare se numara si se aranjeaja voturile ci la STS!
  Nu cred ca vor permite observatori acolo!

  Reply
  • Ioan Dragomir

   Am aceeasi senzatie, si am participat la alegeri in ultimii 16 ani, in comisiile electorale…Degeaba muncesti corect la procesele verbale, dosarele aferente plus coada la prefecturi,sub zapezi uneori,la propriu…Cine verifica <> ?? Chiar daca exista verificarea paralela a partidelor, n-am siguranta ca nu se vor tocmi,la nivel centralizat,pentru ciolan…Ar trebui filmat si procesul predarii sacilor si scanarii proceselor verbale,si centralizarea acestora la BEC, de catre o organizatie obiectiva, oare unde gasim asa ceva?

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *