Lucian Davidescu

Cum funcționează localizarea 112 și ce e stricat la STS

STS, instituție cu un buget de 128 de milioane de euro anul acesta, este la al doilea scandal de amploare în care nu reușește să localizeze la timp inițiatorii unor apeluri de urgență după cazul avionului SMURD prăbușit în Apuseni. Alexandra, o fată de 15 ani din Caracal, a fost ucisă de un criminal în serie după ce a sunat la 112 dar localizările trimise către poliție au fost greșite. Ce se știe mai puțin este că România a fost în procedură de infringement la Comisia Europeană începând din 2007 pentru că nu putea localiza apelurile la 112, procedură din care a ieșit în 20009, când a susținut că a rezolvat problema. Sistemul a fost făcut de firmele lui Sebastian Ghiță și de Ericsson.

Despre localizarea apelurilor la 112

Înainte de orice: localizarea telefonului prin sistemul GSM nu este nici pe departe la fel de precisă ca cea prin GPS – sunt lucruri complet separate. Deci comparațiile cu aplicațiile de taxi sau livrările de la Uber Eats nu-și au rostul.

Totuși, localizarea poate fi mult mai precisă decât ce (nu) a reușit STS / Ghiță-Teamnet / Ericsson în cazurile din Apuseni, acum 5 ani sau Caracal, acum.

Localizarea este obligatorie prin regulament european: „Member States must ensure that emergency services are able to establish the location of the person calling 112”.

Gradul de precizie este după posibilități – recomandarea Comisiei Europene din 2003 este ca identificarea să se facă „to the extent technically feasible”.

Informația imediat disponibilă se referă la celula și sectorul (fiecare celulă are până la șase sectoare) care gestionează efectiv apelul. Aceasta este și cerința minimală, pe care România n-a respectat-o până în 2009, de s-a ales cu procedură de infringement.

Atât s-a putut și în 2014, când a căzut în Apuseni avionul pilotat de Adrian Iovan, atât s-a putut și acum. Asta spune și STS, că atât s-a putut, ceea ce este riguros corect.

Ceea ce nu spune este că dacă ar fi avut un sistem la zi (nu de ieri de azi ci de cel puțin 10 ani) cu posibilitățile tehnologice, s-ar fi putut mult mai mult.

Un telefon mobil, chiar dacă este gestionat de o singură celulă, este identificat de *toate* celulele care îl au în rază, de la toți operatorii. Pe baza informațiilor colectate de la operatori, incluzând puterea relativă a semnalului, poziția telefonului poate fi calculată cu o precizie mult mai bună (variabilă în funcție de densitatea rețelelor în zonă) – chiar dacă nu la fel de bună ca a GPS-ului.

În fine chiar și din cele două/trei hărți furnizate de STS în cazul ăsta, dacă informațiile erau minimal prelucrate, tot se putea furniza o aproximare puțin mai bună.

Ce are de zis STS? „Victima a fost găsită în zona afișată, la limita inferioară a acesteia”…

Deci ce să aștepți de la unii care, când văd o hartă, zic „limita inferioară” în loc de „Sud”?

 

Din comunicatul STS:

„Există în derulare procedura de modernizare a infrastructurii Sistemului 112 utilizându-se finanțare din fonduri europene, unul dintre obiective fiind și îmbunătățirea facilităților de localizare la momentul apelului 112”

Exact asta trebuia să aibă funcțional înainte sau măcar la scurtă vreme după accidentul din Apuseni: ce există acum „în derulare”

 

Cronologia:

28 noiembrie 2007: Se deschide procedura de infringement pentru lipsa localizării pe 112

„Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României, pentru a se asigura că numărul unic de urgenţă european 112 funcţionează corespunzător, în acelaşi caz fiind trimise Curţii Europene de Justiţie dosarele Poloniei şi Letoniei. „Atunci când se află în alte ţări ale UE, ca turişti sau în scopuri profesionale, cetăţenii europeni trebuie să se poată baza pe faptul că serviciile de urgenţă îi pot localiza de fiecare dată când formează numărul de urgenţă”, a declarat Comisarul UE pentru Telecomunicaţii, Viviane Reding.”

29 ianuarie 2009: Se închide procedura de infringement. Sistemul de „localizare” a fost făcut de Sebastian Ghiță / Teamnet

„CE a decis, joi, închiderea procedurii de infringement împotriva României în cazul numărului de urgenţă 112, după ce Bucureştiul a confirmat că *serviciile de urgenţă au în prezent acces la informaţia de localizare, care le permite să repereze rapid victimele accidentelor, pentru toate apelurile*.”

20 ianuarie 2014: Avionul SMURD se prăbușeșete în m-ții Apuseni și nu este localizat la timp – doi morți

„ANCOM: (1) Furnizorii de reţele publice mobile de telefonie au obligaţia de a transmite informaţia de localizare primară a apelantului, prevăzută la art. 25 alin. (1), la iniţierea fiecărui apel, sub forma unui identificator de celulă şi, acolo unde este disponibil acest parametru, sub forma unui identificator de sector de celulă (cell-id/sector-id) pe reţeaua de semnalizare, la iniţierea apelului, utilizând sistemul de semnalizare pe canal comun nr. 7”

25 iulie 2019: O fată sună la 112 să anunțe că este sechestrată de un criminal în serie din Caracal. STS o localizează tocmai în m-ții Apuseni

„A fost un apel de la fata dispărută pe 24, ieri, cei de la STS ne-au transmis o arie în Munţii Apuseni şi trei locaţii greşite. Au mers cei de la IPJ Olt acolo şi nu au găsit nimic. Cei de la Dolj care se aflau în zonă s-au implicat cu ce aveau. Aşa au ajuns în zona locaţiei respective şi au văzut o maşină care fusese de câteva ori pe imagini. La şase dimineaţa au făcut percheziţiile şi au găsit într-un butoi mai multe rămăşiţe umane cu nişte inele, bijuterii. Rămăşiţele vor fi expertizate”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Cum funcționează localizarea 112 și ce e stricat la STS

 1. marius

  daca anuntam o bomba in capul lui hans klem veanea si mama sri ului, mai ului, mapn ului, sts ului, spp ului, cia ului, fbi ului si in trei minute ma ciuruiau cu tone de gloante si sute de rachete trase de zeci de f16

  Reply
  • CMC

   Marius Oprea:
   „Ca o experienţă personală, pot să vă spun următorul lucru: la un moment dat, în 2008, am primit mai multe ameninţări telefonice, unele chiar pe telefonul de serviciu, de la Guvern – unde eram consilier pe probleme de securitate naţională. Am trimis adrese scrise la SRI, SPP şi STS, pentru a fi identificat ”autorul”, care după limbaj şi motiv al supărării provenea din fosta Securitate. Inutil să spun că posesorul numărului (care a apărut afişat) a rămas anonim, deşi, totuşi, eram demitar al guvernului şi în acele momente lucram chiar la ”legile securităţii naţionale”, care tăiau multe din privilegiile serviciilor: inculsiv pe acela primit de la Guvernul Năstase în 2002, de care beneficiază şi azi STS-ul, de a-şi ”derula” propriile afaceri ”sub acoperire”. Am primit răspuns, rituos, printr-o adresă semnată de către generalul Opriş, autorul celebrului ”Serviciu 112”, că mă roagă să mă adresez la Vodafone. L-am întrebat apoi, într-o discuţie telefonică, dacă la fel ar fi răspuns şi în cazul unei ameninţări la adresa domnului preşedite Băsescu. Generalul cu patru stele al lui Băsescu mi-a spus că ”atunci s-ar fi schimbat datele problemei”.

   Din păcate, pentru fata de la Caracal, nici ea nu intra în această categorie în care „se schimbă datele problemei”. De fapt, asta este chiar esenţa problemei: în România, „serviciile” aparţin Puterii şi o servesc numai pe ea.

   Nu şi pe cetăţenii simpli ai ţării. Noi sîntem buni numai ca plătitori de impozite”, mai scris istoricul Marius Oprea.

   Si asta a o sa cenzurati? Ca nu sunteti departe de STS….

   Reply
 2. Emil

  Eroara fatala a Alexandrei si alti inocenti ca ea, e ca cere ajutor prin 112 la capii mafiei romane.

  Reply
 3. mihaim

  Ce este stricat in STS:
  1) De aici reiese ca adevaratul castigator al licitatiei a forst un consortiu condus de Avaya din SUA, la mare distanta: https://www.dcnews.ro/discutie-macron-seful-sts-la-sibiu-lupta-intre-nemti-francezi-si-americani-cu-un-singur-castigator-ionel-sorinel-vasilca_676360.html
  2) De aici reiese ca STS a masluit licitatia pentru a fi castigator cel aflat la mare distanta pe locul 2 (Otange si Atos), https://www.dcnews.ro/discutie-macron-seful-sts-la-sibiu-lupta-intre-nemti-francezi-si-americani-cu-un-singur-castigator-ionel-sorinel-vasilca_676360.html, existand o plangere penala a consortiului Avaya
  3) Prin masluirea licitatiei de catre securistii bastinasi din STS s-a intarziat adoptarea unei solutii demonstrate a fi viabila, ca cea de la consortiul condus de Avaya: https://www.avaya.com/en/products/contact-center/, contestatia fiind asigurata prin scamatoriile securistilot bastinasi preocupati cu aranjamente „strategice”
  4) Mai mult ca sigur masluirea licitatiei a avut girul lui Iohannis si al serviciilor de informatii, nu cred ca nimeni poate face aranjamente personale la acest nivel,
  5) Securitatea romaneasca a demonstrat ca are impresia ca isi poate permite aranjamente atat in domeniul sigurantei cetatenilor (serviciul 112) la fel cu au facut-o si in domeniul sigurantei in domeniul medical (prin contrafacerea de dezinfectanti, Hexipharma), dar si in domeniul cultural (Rosia Montana).
  6) Presedintele Frantei, Macron, a aparut in doar doua stiri recente privind negocieri cu Romania: unul privind serviciul 112 (vezi primul link) si unul privind pozitia de Procuror Sef European. Daca cineva se intreba ce i-a fost promis pentru viitor lui Macron in negocierile privind-o pe Kovezi, poate ar trebui sa ne uitam la trecutul apropiat in aceasta privinta (vezi primul link) pentru a vedea cat poate costa Romania negocierile unor indivizi care conduc tara.

  Reply
 4. JK

  O copilă merge la meditații pentru că școala nu funcționează și face autostopul pentru că nu funcționează nici sistemul public de transport. Pe drum e acostată de un psihopat ai cărui copii și a cărui soție au plecat la muncă din cauza sărăciei. Sistemul de localizare implementat de firma unui infractor național ce nu poate fi el-însuși localizat și extras din Serbia, dă (a doua oară) chix. Fata este nepoata președintelui Asociației pentru Modernizarea României. Care președinte găsește hibe în procedurile autorităților, necum în fondul situației. Victima anterioară n-a avut șansa să aibă o rudă mediatizată care să grăbească ancheta (probabil abandonată din aprilie). Pe scurt: suntem o țară europeană cu unghiile negre, cu o a doua Românie (cea profundă, rurală etc.) care se tot duce în jos, ceea ce prima Românie, cea pro-modernă, nu înțelege.
  Ca urmare, poate AMR va propune introducerea unui sistem modern de tuk-tuk-uri cu sistem de localizare (oare ce părere are AMR despre Uber?), se vor aloca sume pentru tehnologizare (modernizare, updatare), se va da liber urmăririi tot mai stricte a indivizilor, se va face politică ieftină pe seama cazului etc. În rest, se va schimba câte ceva doar dacă mor două sau mai multe persoane și doar dacă există mediatizare sufocantă.
  Să sperăm că la Caracal s-a răsturnat carul PSD-ului, de data asta definitiv.
  Dumnezeu să le odihnească pe cele două fete și să le dea familiilor lor puterea de a suporta!

  Reply
 5. ei comunicau INDEXU atribuit de OPERATORI si atat

  Asta cu LOCALIZAREA foarte aproximativa e doar un aspect – important era ca se afla intr-o zona din Caracal -, COMUNICAREA a fost criminala!
  Comunicarea dintre operatorul 112 si politia de pe fir, comunicare dintre acestia si fata, comunicarea detaliilor esentale! aflate de la victima politistilor din teren! asta a fost cea mai criminala, deoarece respectivii l-ar fi dibuit pe criminal in max un sfert de ora indiferent de altele.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *