Liviu Antonesei

Scrisoare deschisă liderilor coaliției de guvernare

Mai mulți prieteni mi-au comunicat că în ultimele zile m-am bucurat de înjurăturile presei autoporeclite patriotice și a televiziunilor la fel de năvalnic. Nu singur, ci împreună cu alți 65 de semnatari ai scrisorii deschise care urmează. Am aflat că m-am bucurat, tot împreună cu lotul, și de un comunicat de condamnare din partea AUR, formațiunea vizată de scrisoarea noastră. Între altele, ni se reproșează că am încălcat prin epistola noastră principiile democrației. Culmea este că acest reproș mi-a fost adus și de cîțiva prieteni și amici la care nu mă așteptam. Deh, mai sînt și patrioți în civil! Public textul în întregime, cu lista semnatarilor inițiali. Între timp, s-au mai adunat semnături, spre 400. Unde anume încalc, laolaltă cu lotul, principiile democrației? Nu am cerut excluderea AUR din parlament, a ajuns acolo prin voturile a 10% din electorat. Nu am cerut nici interzicerea dreptului la opinie și liberă exprimare. Am cerut un singur lucru. ca partidele de la guvernare, care se declară democratice, să înceteze orice colaborare cu această formațiune extremistă. Dacă respectivele partide chiar sînt democratice, vor înțelege clar ce li se cere. Dacă nu, nu!

Și pînă la rmă, nu de la AUR, care nu se numără printre desrtintari, așteptam un comunicat, ci de la liderii partidelor din coaliția de la guvernare. Doară că, după un obicei prost și nedemocraic, nu obișnuiesc să răspundă la semnalele care nu le convin.

Am constatat cu stupoare că AUR a confiscat imaginea și vorbele lui Ion Rațiu, unul din cei mai dedicați democrației politicieni români de după 1989. Sînt curios dacă fiii săi, Nicolae și Andrei au aflat acest lucru.

Către:

Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal

Dan Barna, co-președintele Alianța USR-PLUS

Dacian Cioloș, co-președintele Alianța USR-PLUS

Kelemen Hunor, președintele UDMR

Noi, semnatarii acestei scrisori, intelectuali publici, militanți pentru drepturile omului, oameni din societatea civilă, apărători ai valorilor euroatlantice, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la deschiderea către dialog arătată de membri marcanți ai partidelor din coaliția de guvernare către conducerea unui partid recent intrat în Parlamentul României, AUR.

Partidul AUR este o formațiune politică ce s-a dovedit a fi, în scurta sa existență pe scena publică românească, purtătoarea unui conglomerat ideologic nociv, de factură extremistăUn partid radical-populist, vehiculând teme fundamentaliste și naționaliste, cu revizitarea teoriilor conspiraționiste, anti-globaliste și anti-individualiste, și cu personaje care răspândesc idei ale extremei drepte (este de notorietate, de exemplu, că persoana propusă de AUR drept candidat la funcția de prim-ministru se proclamă deschis drept un înflăcărat admirator al unor figuri de tristă amintire din trecutul negru al României ori că parlamentari ai aceluiași partid au simpatii pentru legionari sau intelectuali legionari din perioada interbelică), care se exprimă frecvent împotriva societății liberale și a sistemului instituțional de valori al democrației liberale, nu poate fi un partener de dialog într-o democrație.

În ultimele săptămâni, miniștrii Educației, Justiției și Sănătății au discutat nestingheriți cu conducerea AUR. Atitudinea afișată de membri ai Guvernului României care, prin poziționarea lor, respectiv deschiderea către dialogul cu AUR, angajează întreg Executivul, este scandaloasă și inadmisibilă. Mesajul transmis prin astfel de întâlniri protocolare este tocmai validarea ideilor și mijloacelor de acțiune ale partidului AUR, riscând astfel să îi legitimeze și să îi normalizeze proiectul politic.

Nici subiectele abordate (importante și urgente, fără îndoială) și nici respectarea unei cutume politice fundamentale (respectiv dialogul constant cu opoziția) nu pot constitui argumente pentru a justifica o asemenea deschidere către un partid care refuză valorile occidentale. Orice dialog între membrii Guvernului și reprezentanții AUR poate și trebuie să fie purtat doar în cadrele stabilite de Constituție, prin interpelări, însă acestea nu pot fi interpretate nicidecum drept pretexte pentru întâlniri afabile. Păstrând relația cu AUR doar în condițiile stricte stipulate de legea fundamentală, coaliția de guvernare s-ar asigura astfel că menține un ”cordon sanitar” în jurul unei formațiuni periculoase pentru democrația noastră. Suntem convinși că, odată ce ”cordonul sanitar” ar fi spart, va fi aproape imposibil de reconstruit.

În acordul încheiat între partidele care formează actuala coaliție de guvernare, semnatarii menționează că actuala alianță se bazează pe ”responsabilitatea față de destinul României” și că soliditatea acesteia se întemeiază pe ”valorile comune de libertate, respect, integritate, responsabilitate individuală și solidaritate”. În același document programatic, liderii partidelor de guvernare afirmă fără ezitare: ”Suntem hotărâți să apărăm aceste valori atunci când sunt amenințate și să ducem România mai departe pe drumul ei european.” Ori, prin acțiunile și ideile vehiculate, AUR pune în pericol tocmai valorile pe care actuala coaliție și-a propus să le salvgardeze. În mod evident, între principiile asumate și acțiunile unor membri ai Guvernului, prin deschiderea arătată către liderii AUR, există un conflict ireconciliabil.

În multe țări europene, partide extremiste au ajuns, în urma alegerilor, în parlamente. Nu însă în toate aceste state, astfel de partide sunt tratate cu nesperată bunăvoință. Dimpotrivă, în numeroase locuri de pe continentul nostru, ideile vehiculate de astfel de formațiuni politice le transformă automat în actori nefrecventabili, iar boicotarea liderilor acestor formațiuni este o regulă de la care nici un politician onest nu se poate abate.

Știm cu toții foarte bine că adevărata importanță a asumării și respectării valorilor euroatlantice nu se poate sluji prin dialogul constant și nestingherit cu reprezentanți ai unui partid aflat în flagrantă contradicție cu principiile pe care partidele din coaliția de guvernarea clamează că le apără. Înainte de a fi prea târziu, credem că este momentul ca, prin acordul partidelor care formează coaliția de guvernare, dialogul cu AUR să înceteze imediat.

Semnatari:

Cristian Pârvulescu