Antonia Pup

SCRISOARE DESCHISĂ. Discursul anti-plagiat să se transforme în fapt. Semnează și tu!

La începutul acestei săptămâni, într-un demers fără precedent pentru mediul universitar românesc, peste 700 de profesori, activiști civici, reprezentanți ai societății civile au semnat Scrisoarea deschisă adresată președintelui României, Klaus Iohannis ,,Domnule președinte Klaus Iohannis, discursul dvs. anti-plagiat este subminat din interior”, având ca scop responsabilizarea șefului statului pentru a adopta o poziție fermă anti-plagiat, în contextul tentativelor de subminare a luptei anti-plagiat prin modificarea legislației CNATDCU, tentativă care îi aparține ministrului Educației girat de Klaus Iohannis, Sorin Cîmpeanu. Societatea Academică din România (SAR) a semnat această scrisoare deschisă, în virtutea valorilor pe care le promovăm: integritatea și buna guvernare.

Inițiativa de mobilizare a societății civile îi aparține jurnalistei Emilia Șercan, care a adus în atenția noastră o serie de anchete care documentează cum Sorin Cîmpeanu dorea să slăbească pârghiile CNATDCU pentru a oferi verdictul de plagiat celor care au practicat furtul intelectual. Demersul este cu atât mai relevant întrucât apare în momentul în care președintele României a debarcat proiectul prezidențial România Educată în curtea Guvernului, din care face parte și ministrul Cîmpeanu, vicepreședintele comisiei de monitorizare și implementare a proiectului. Deși i s-a solicitat acest lucru, ministrul Cîmpeanu nu dorește să își publice teza de doctorat – este dată dispărută. În acest peisaj, studenților li se cere să respecte normele de etică și integritate academică, deși măsurile asumate la nivel central sunt o palmă pentru toți studenții cinstiți, care muncesc pe brânci pentru o teză de doctorat care să respecte normele de citare, să aducă ceva inovator pe piața ideilor și să țină capul la suprafață într-o societate în care impostura a devenit lucru comun. Scrisoarea poate fi încă semnată AICI.

Redăm parțial textul scrisorii deschise; aceasta poate fi citită integral pe Pressone

Domnule Președinte,

Cu o zi înainte să faceți public raportul proiectului „România Educată”, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a pus în dezbatere o propunere de ordin ministerial care, în opinia noastră, periclitează ireversibil eforturile mediului academic de a promova etica și integritatea în universități. 

Vă solicităm ca, în calitate de inițiator al proiectului național „România Educată”, să vă exprimați public punctul de vedere față de consecințele pe care le va avea asupra funcționării CNATDCU – și a „culturii integrității” pe care proiectul dvs. își propune să o clădească – recenta inițiativă a ministrului Sorin Cîmpeanu.

Concret, proiectul propus de ministrul Educației modifică Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și aduce schimbări de substanță în metodologia de analiză a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat.

Acest proiect a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Educației la data de 13.07.2021, deși a fost respins de Consiliul general al CNATDCU cu 15 voturi „împotrivă” și 3 abțineri [1].

Modificările propuse de ministrul Sorin Cîmpeanu reprezintă, în opinia noastră, o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor și îi favorizează pe cei vinovați de fraudă academică.

În plus, schimbările creează mecanisme legale de salvare a plagiatorilor, dar și instrumente care vor îngreuna – sau chiar vor face imposibilă – emiterea unor verdicte de plagiat.

1. Analizarea unei teze de doctorat in integrum reprezintă cea mai periculoasă capcană mascată a acestui proiect de modificare a legislației CNATDCU. 

O teză de doctorat poate fi declarată plagiată și dacă în conținutul ei se regăsesc câteva pagini plagiate, nefiind necesară analizarea ei in integrum pentru a se emite un verdict. La fel de bine, într-o teză de doctorat se poate constata plagierea unei idei, care se poate concentra într-o singură pagină.

În multe situații, verificarea integrală a unei teze de doctorat este imposibil de realizat din cauza limitărilor obiective pe care le poate avea o comisie de analiză: accesul la surse bibliografice sau cunoașterea de către experți a tuturor lucrărilor publicate vreodată pe un anumit subiect/domeniu.

De asemenea, analizarea in integrum a unei teze de doctorat poate prelungi excesiv de mult emiterea unui verdict, ducând la o tolerare de facto a plagiatelor pe perioade care pot să acopere aproape întreaga carieră academică sau profesională a unor persoane bănuite de plagiat.

Prin comparație, în prezent, deși termenul legal de emitere a unui verdict este de 45 de zile și se analizează strict doar porțiunile sesizate de un reclamant, există teze de doctorat pentru care nu s-a emis un verdict nici după cinci ani [2] de la înregistrarea unei sesizări. Este ușor de înțeles de ce obligativitatea analizei in integrum ar putea duce la amânarea unui verdict sine die.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “SCRISOARE DESCHISĂ. Discursul anti-plagiat să se transforme în fapt. Semnează și tu!

 1. Dumitru

  As prefera ca aceasta petitie sa fie explicata de AMP. Plagiatul este un subiect complicat – nu este alb sau negru, asa cum ne-au explicat-o #rezistii cand l-au dat jos pe Ponta. Dovada este ca plagiatul Codrutei Kovesi a fost recunoscut, dar in acelasi timp s-a spus ca nu e suficient ca sa-i retraga titlul (asa e scris in raportul comisiei care a albit-o pe CK, nu inventez eu). Regulile care guverneaza plagiatul difera de la domeniu la domeniu. Eu le cunosc in informatica. Insa nu pe cele din drept sau alte discipline. Iar regulile astea trebuie sa fie sustinute cu un argument de autoritate. AMP are autoritate…BTW, eu astept inca de la AMP o pozitie in ce priveste albirea lui Kovesi (care in domeniul meu nu ar fi acceptabila).

  Reply
 2. para

  E adevarat ca asta e agenda lui Campeanu dintotdeauna – pe nulitati cu diplome de doctorat si-a construit totata cariera, inclusiv conducand doctorate si lucrari stiintifice absolut rizibile. Ceea ce insa nu e adevarat e felul in care interpretati dvs. procedura de evaluare „in integrum”. Cata vreme exista bazele de date internationale in care sunt referentiate toate lucrarile stiintifice inclusiv carti publicate la editurile recunoscute (Willey, Routledge, Birkhäuser etc), analiza se poate face fara sa trebuiasca sa stea cineva 4 ani cat dureaza azi un doctorat sa reia toata literatura buche cu buche. Atunci cand investighezi o tema urmaresti termeni-cheie pe motoarele de cautare recunoscute pentru cercetare stiintifica. Statul plateste pentru accesul online ale cercetatorilor la publicatiile din lume – evident, face asta cenzurand arbitrar cine si ce are voie sa citeasca, implicit sa citeze … pentru controlul integritatii ar fi suficient sa fie garantat prin lege accesul online neingradit la toata informatia stiintifica din lume pentru evaluatori. Atunci cand termenii cheie nu sunt suficient pentru calitatea evaluarii, analiza semantica cu motoare AI poate rezolva orice confuzie.
  … altfel, in echipa agro-pestilentiala a ministrului se gasesc destui care isi justifica titlurile prin utilizarea dibace a dictionarelor de sinonime conjugat cu articole stiintifice consacrate.

  Reply
 3. para

  Se pare ca universitatile isi vor verifica singure tezele de doctorat promovate. Probabil ca vor trebui sa faca eforturi uriase sa evite conflictele de interese avand in vedere traditia incuscririlor si a mostenirii posturilor in invatamant. Cel mai probabil decizia ministerului e doar un pretext sa inchida un subiect incomod… a carui rezolvare echidistanta ar revolutiona in mod sigur sistemul, lasand pe margine puzderie de someri….
  In realitate, problema falselor doctorate se intinde dincolo de granitele Romaniei, mai ales inspre est. Impactul titlurilor false e prezent in toate sectoarele tarii iar min. educatiei e singurul care poate dispune de mijloace de control. Amatorii de titluri fara merit se reorienteaza rapid catre Moldova, Ucraina, tari africane sau sud-americane pentru a-si atinge obiectivele financiare si politice. Ca doar despre asta e vb. – bani si influenta.
  Probabil ca sunt atat de multi si de puternici incat nici un ministru uns pe viata nu se va putea vre-odata atinge de ei.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *