In toate campanile electorale de pana acum mita electorala a reprezentat cel mai important punct din programul politic al partidelor. Fie ca nu au vrut, fie ca nu au putut, autoritatile nu au reusit sa stavileasca acest fenomen, ba mai mult l-au legalizat. ARC va spune cum poate un candidat sa dea mita electorala fara sa incalce legea, pentru ca legea a fost conceputa astfel incat sa permita mituirea alegatorilor in precampanie.
Rolul principal in organizarea campaniilor si alegerilor il au Autoritatea Electorala Permanenta si Biroul Electoral Central. Insa acestea au atributii doar in perioada campaniilor electorale si in ziua votului. Vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente, Marian Muhulet, a confirmat pentru Romania Curata ca este perfect legal ca partidele sa puna afise electorale in spatiul public inainte de a incepe oficial campania electorala.
Potrivit legii, campania electorala incepe cu 30 de zile inainte de data alegerilor, astfel incat pentru alegerile locale din 10 iunie, campania electorala debuteaza pe 11 mai. Practic, legea electorala opereaza doar in perioada 11 mai – 10 iunie. Ei bine, inainte de 11 mai, candidatii si partidele politice pot face ce vor, pentru ca autoritatile pur si simplu nu au nicio baza legala pentru a actiona.
Daca in timpul campaniei electorale, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase alegatorilor constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani, inainte de data de 11 mai, candidatii pot imparti linistiti bani si produse electoratului, fara ca acestea sa fie considerate mita electorala.
De altfel, acesta este si motivul pentru care multi primari au impartit deja oamenilor produse de Paste, ajutoare sociale si bani, pentru ca stiu bine ca nimeni nu ii poate opri.
De asemenea, televiziunile pot invita inaintea campaniei oficiale pe cine doresc ele sa isi faca propaganda pe micul ecran, fara ca CNA sa aiba dreptul sa aplice sanctiuni.
Daca esti prieten bun cu primarul dintr-o localitate, poti sa lipesti afise peste tot, pentru ca, inca o data, legea electorala nu opereaza inainte de 11 mai.
In Bucuresti, campania a inceput de cateva luni
Anul 2012 va fi unul greu pentru cetateanul de rand. Urmeaza doua campanii electorale istovitoare pentru alegerile locale (iunie) si parlamentare (noiembrie). Este de asteptat ca spatiul public sa fie invadat de afise, bannere, panouri publicitare cu promisiunile candidatilor.
Folosindu-se de lacunele legii electorale, toate partidele au inceput deja campania prin tara si intensiv in Bucuresti, mai mult sau mai putin mascat.
Primul care a dat tonul a fost primarul sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone. Inca de pe vremea cand era membru UNPR, el a lansat o ampla actiune prin care chema cetatenii sa faca curatenia de primavara. Anticipand culoarea verde sub care va promova PDL Bucuresti, Piedone a impanzit cartierele din sector cu bannere de culoare verde.
Dupa ce a parasit UNPR-ul, Piedone a schimbat brusc si campania, iar prin pietele si intersectiile importante din sector au aparut corturi cu insemnele USL, PSD si PNL. Pensionarii care vor sa afle ce tensiune au, sunt bombardati cu aceasta ocazie si cu promisiunile electorale ale lui Piedone, tiparite pe pliante.
Tot USL a comandat bannere uriase in care apare fostul premier Calin Popescu Tariceanu, alaturi de presupusul candidat PNL la Primaria Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, pe care sta scris „Planul USL de dezvoltare economica a sectorului 2”.
Cateva din aceste afise au disparut dupa ce PSD si PNL nu s-au inteles asupra candidaturii lui Dan Cristian Popescu, insa un banner mare cat un bloc de zece etaje inca troneaza in intersectia de la Bucur Obor.
Si Elena Udrea a inceput campania electorala, e adevarat ceva mai discret, mai ales ca PDL da semne ca s-ar multumi doar cu castigarea a doua sectoare din Bucuresti. Cum verdele este noua culoare de propaganda a PDL in Capitala, afise cu aceasta culoare au aparut in statiile de metrou si in diverse reclame postate prin ziare.
ARC te invita ca daca stii si alte exemple ale celor care au furat startul in campania electorala sa scrii despre ele, sa ne trimiti filmulete si fotografii. Le vom posta pe Romania curata.
Multi primari au transformat,prin administratia locala,comunitatea intr-un bordel poliutic!
Mai bine sa legalizam mita electorala, decat sa o interzicem doar pe 30 de zile. Asa se mai alege omu cu ceva dupa alegerile astea, ca de schimbat clasa politica nu am reusit. Sa fim seriosi, votam un deputat de la un partid, el trece apoi pe la alte doua trei partide si tot asa. Ce ideologie, ce program politic! Banu este cuvantul de ordine in politica.
La dezinteresul/neincrederea fata de politica care domneste in rindul electoratului, ma indoiesc ca niste afise pot influenta in vreun fel optiunea de vot. Mai ales ca majoritatatea mesajelor si lozincilor electorale sint imbecile, asa ca nu au impact. Asta nu inseamna ca nu trebuie respectata legea, dar infractiunea asta e minora in comparatie cu traseismul desantat la care asistam. Alegerile in actuala conjunctura devin tot mai lipsite de sens.
Pai, ce ar fi sa se inchida TOATE canalele de stiri TV, unde efectiv se face campanie politica non-stop? Deocamdata l-au inchid doar pe DD. Pe cind antenele? O emisiune “ciutaca” face cint o mie de bannere…
La Iasi, campania a inceput inainte de startul oficial. Astazi, 24 aprilie, am primit subtil, pe strada, un fluturas pe care era scris:
Pe fata: Socialistii pentru Iasi. Partidul Socialist Roman. Voteaza Flacara!
Florin Stefanescu, consilier local.
Pe spate: Logoul PSR si 10 proiecte sustinute de mai sus-amintitul..
Asta e campanie curata. Tot atat de discreta ca si campania lui Diaconescu.
Cum poate fi facuta o sesizare catre BEC?