Romania Curată

Scor neconcludent la referendumul USR, dar partidul rămâne scindat

Doar 52,9% dintre membrii USR au votat pentru poziționarea partidului față de inițiativa de modificare a Constituției pentru redefinirea familiei. Din totalul de 1829 de membri USR au votat 1453, prezența finală la vot fiind de 79,44%.

Referendumul s-a desfășurat timp de șapte zile consecutive, între 7 și 13 august, iar membrii au avut de răspuns la două întrebări:

La întrebarea „Susţineţi ca USR să aibă o poziţie ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?”, 766 au votat DA, 682 au votat NU, iar 5 voturi au fost albe.

La întrebarea „Cum trebuie să se poziţioneze USR ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?” 184 au votat PRO, 864 au votat CONTRA, iar 405 voturi au fost albe.

Referendumul s-a desfășurat prin intermediul unei platforme online, care a asigurat secretul total al votului. Fiecare membru a primit pe mail un user și o parolă unice pentru a se putea loga pe platformă să voteze.

USR este primul partid din România care a organizat un referendum de consultare a tuturor membrilor. De altfel, USR este singurul partid din România care și-a asumat prin statut consultarea tuturor membrilor în problemele de interes ale partidului. Rezultatele referendumurilor interne vor constitui o bază pentru luarea deciziilor în cadrul Biroului Național al USR.

Acest prim referendum din USR reprezintă o premieră în politica românească, dar și o dovadă că Uniunea Salvați România își respectă promisiunea de a schimba modul de a face politică în România. Valorile USR se bazează pe democrație, integritate și transparență față de membrii USR și față de societate.

Nicuşor Dan: Nu mă întorc într-un partid care se poziţionează altfel decât am vorbit în campania electorală

Fostul preşedinte al USR Nicuşor Dan a declarat, luni, la Parlament că nu va reveni într-un partid care „se pozitionează altfel decât în campania electorală”.

El a anunţat că, în cazul în care partidul reconsideră şi spune că pe iniţiativa de modificare a Constituţiei pentru redefinirea familiei nu are o poziţie unitară, atunci revine în formaţiunea politică.

Nu mă întorc într-un partid care se poziţionează în mod oficial altfel decât am vorbit în campania electorală (…) Mă voi întoarce în USR atunci când convingerile mele sunt aceleaşi cu ale partidului. (…) Dacă la un moment dat partidul reconsideră şi spune că pe această chestiune nu are o poziţie unitară, atunci da, revin în partid. În acest moment, sunt în afara USR”, a declarat Nicuşor Dan, potrivit News.ro.

 El a precizat că rămâne parlamentar şi că va colabora cu oricine. „Probabil că voi colabora ca parlamentar afiliat”, a mai spus Nicuşor Dan.
El crede că referendumul organizat în interiorul USR a divizat formaţiunea. ”A fost un referendum cu un scor strâns, ceea ce dovedeşte încă o dată că discuţia asta nu trebuia să aibă loc acum. Este o divizare şi în ceea ce priveşte membrii USR, cât şi în ceea ce priveşte publicul pe care USR îl are. Eu vreau să mulţumesc celor care au militat pentru ca patidul să-şi păstreze poziţia din campania electorală şi să îi asigur că rămân în politică”, a subliniat Nicuşor Dan.

Cristian Ghinea îl critică pe Nicuşor Dan, după rezultatul referendumului din USR

Cristian Ghinea, lider al Platformei liberale din USR, afirma, intr-o postare pe Facebook, că prin rezultatul referendumului intern, conform caruia USR ar trebui sa se pozitioneze in legatura cu redefinirea familiei, membrii USR au pus interesele de modernizare ale societatii romanesti si ale propriilor alegatori deasupra unor ipotetice calcule electorale lipsite de curaj si a santajului emotional. Totodată, acesta l-a mai criticat pe Nicuşor Dan pentru atitudinea sa, spunând că „s-a pus pe sine deasupra partidului”.

„USR se va poziționa împotriva revizuirii Constituției României inițiată de Coaliția pentru familie, dovedind astfel că susține și apără libertățile și viitorul românilor. Membrii USR au pus interesele de modernizare ale societății românești și ale propriilor alegători deasupra unor ipotetice calcule electorale lipsite de curaj și șantajului emoțional exercitat asupra lor. USR Liberal cheamă la dialog platformele, grupurile și membrii USR pentru a decide pașii de urmat după referendum. Rezultatul demonstrează că USR este singurul partid modernizator și proeuropean al României și că este angajat, unit și puternic, în luptă cu vechile partide, PSD și PNL, care, prin susținerea unei coaliții cu un program iliberal, au dezertat de la obligația de a ne apăra libertatea”, a spus acesta.

„USR Liberal dezaproba faptul ca fostul presedinte al USR Nicusor Dan s-a pus pe sine deasupra partidului si afirma cu tarie ca USR va continua sa ramana un partid al membrilor sai si al cetatenilor si nu al unui singur om. Dezavuam telenovela demisiei cu revenire, campania din afara partidului pentru partid si continuarea campaniei in timpul referendumului, toate elemente care denota lipsa de respect fata de membrii USR, care asteptau respectarea regulilor principial agreate”, afirma Cristian Ghinea .

USR Liberal este increzator ca viitorul Congres va alege „un nou presedinte capabil sa puna interesele alegatorilor si ale societatii deasupra dorintelor proprii, sa creeze si sa mentina punti pentru dialog, sa conduca impreuna cu si respectand membrii USR si sa garanteze, prin actiunile lui, ca USR este acel partid altfel care modernizeaza Romania”.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Scor neconcludent la referendumul USR, dar partidul rămâne scindat

 1. G.A.

  Să se numească Uniunea Abuzați de Referendum.
  Ghinea e liber să ducă oile la strungă, după confluarea prealabilă cu turma celuilalt baci minor: Cioloș. La strungă, așteaptă… suspans… hă-hă-hă – ghiciți cine !!!. E singura noastră șansă să scăpăm de PSD la alegerile următoare, dacă nu v-ați prins. De fapt, și dacă v-ați prins, tot unica noastră opțiune va rămâne, dacă vrem să scăpăm de PSD. Pentru cei tineri, mai este emigrarea.

  RIP, Nicușor Dan. Ai un atu greu pentru întoarcerea la campaniile pentru București: te cheamă Nicușor Dan. Îți dai seama cum ar fi fost să te fi chemat Mitică Dan? Nu e totul pierdut: doar o șansă care renaște cu periodicitatea cu care apare cometa Halley.
  Mâine e o zi nouă, partidul o va lua de la capăt. Mai este timp chiar să se organizeze un referendum virtual (pardon, online!) asupra structurii micului dejun de mâine dimineață: cu ouă sau fără? Dacă iese „cu”, abia atunci va începe criza adevărată a USR! De unde, în general, ouă în USR???

  Reply
 2. Dumitru

  Ok, USR tocmai a votat sa devina irelevant, cam ca ecologistii din vest. In loc sa se focalizeze pe tematica simpla anti-coruptie cu are au castigat voturi si incredere, ei si-au ales sa fie extremistii „progresisti”, vanzand in Romania idei din vest (si probabil traind din subventii, ceea ce e mai simplu decat sa ajungi la putere). Never mind…

  Reply
 3. Nina balerina

  Mda, ce trist. Daca mi-ar fi trecut macar prin cap ca vor sa se pozitioneze impotriva referendumului nu-i votam 100 de ani. Chiar pacat.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *