Diana NaumMiruna Oltei

Școli curate – schimbarea în educație pe care cu toții ne-o dorim vine de la tineri

Pot câțiva elevi de liceu să aducă o schimbare în sistemul de educație românesc? Răspunsul vine de la Societatea Academică din România, care a lansat cea de-a doua ediție a proiectului Școli Curate prin care este abordat un nou mod de a combate corupția în ceea ce privește alocarea, accesarea și cheltuirea resurselor publice în învățământul preuniversitar. Societatea Academică din România (SAR) este cel mai vechi think-thank din țară și promovează politici publice bazate pe date, statistici și analize.

Cinci județe din țară sunt parte în proiectul Școli Curate 2.0, printre care și Vâlcea, urmărind modernizarea educației printr-o finanțare transparentă și adecvată a școlilor și liceelor.

Faceți cunoștință cu reprezentanții județului nostru!

Echipa din Vâlcea este formată din 5 ambasadori (Diana Naum, Alesia Toma, David Voinea, Cristina Dobrițoiu și Romina Bălașa) și un coordonator (aici de față, Miruna Oltei) din diferite părți ale județului. Noi reprezentăm actorii cheie din educație și urmărim o bună guvernare în toate unitățile de învățământ din Vâlcea.

Care este rolul nostru?

Una dintre preconcepțiile societății românești este că beneficiarii actului de educație, elevii, nu au capacitatea de a influența deciziile din școală sau cele ale autorităților, care au legătură cu sistemul de învățământ, din cauza vârstei sau a altor limitări. Noi vom demonstra pe parcursul proiectului faptul că acest mit poate fi demontat.

Echipa va monitoriza alocarea și gestionarea resurselor pentru educație în toate localitățile din județ în vederea atingerii obiectivelor. Aceste obiective țintesc alocarea burselor școlare, creșterea bugetului pentru educație și transparența pe site a unităților de învățământ, toate acestea într-o strânsă legatură cu Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea.

Cum ne atingem obiectivele?

În continuare, vom trimite cereri către toate unitățile administrativ teritoriale din județ în vederea obținerii de date și informații despre alocarea bugetului pentru educație. Vom întocmi o statistică la nivel de județ pe care o vom face publică. Plecăm de la trainingul de la Predeal plini de optimism și cu speranța de a găsi înțelegere și deschidere la autoritățile locale.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *