Romania Curată

”Scoateți Romsilva din parcurile naționale!” Solicitare publică a organizațiilor civice

Reprezentaţii a aproape 20 de asociaţii şi cluburi din domeniile protejării naturii, tursimului și speologiei au trimis Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor o rezoluţie prin care solicită oprirea exploatărilor forestiere în cele 12 parcuri naţionale. De asemenea, cer ca de administrarea acestor parcuri să nu mai răspundă Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, care are interes în exploatarea lemnului. Grupurile civice cred că guvernul ar trebui de urgenţă să înfiinţeze structuri în subordinea sa care să aibă misiunea de a gestiona şi proteja parcurile naţionale şi naturale.

Iată conţinutul rezoluţiei:

„Noi, inițiatorii acestei rezoluții, constatăm cu îngrijorare că administrarea ariilor protejate din România este într-o situație critică, iar politicile publice din ultimii 15 ani în acest domeniu se dovedesc fundamental greșite! Considerăm inacceptabilă continuarea exploatărilor forestiere în cele 12 parcuri naționale și administrarea acestora de către Regia Națională a Pădurilor Romsilva, agentul economic cu interes în exploatarea acestor păduri și a resurselor naturale. Solicităm Guvernului României reformarea de urgență a sistemului național de arii protejate, bazat pe următoarele direcții de acțiune:

1. Înființarea agenției/administrației ariilor naturale protejate din România, instituție publică, independentă, subordonată Ministerului Mediului, finanțată de la bugetul de stat, cu rol de coordonare și administrare a ariilor protejate ce ocupă o suprafață totală de 23% din teritoriul României. Guvernul României trebuie să fie unicul responsabil al administrării parcurilor naționale si naturale de interes național, european și internațional.
2. Alocarea prin bugetul de stat, din fondul de rezervă al guvernului până la rectificarea bugetară, a minim 5 milioane euro pentru finanțarea înființării și funcționării instituțiilor de administrare a acestor parcuri la nivel național și local.
3. Politicile publice de coordonare și administrare ale ariilor protejate să fie fundamentate în linie cu principiile de conservarea biodiversității și nu de exploatarea resurselor naturale cum a fost până în prezent.
4. Consiliile științifice să fie organisme independente formate exclusiv din cercetători, cadre universitare și specialiști în conservarea naturii.
5. Interzicerea prin lege (inclusiv eliminarea conflictului de interese) a posibilităţii de administrare sau implicare în managementul ariilor protejate a agenților economici (regii autonome, composesorate, societăți comerciale) cu interes și obiect de activitate în exploatarea resurselor naturale (silvicultură, vânătoare, piscicultură, ape, etc).
6. Interzicerea prin lege a exploatărilor forestiere, curățirea pajiștilor și exploatarea altor resurse naturale în parcurile naționale, rezervațiile naturale, monumente ale naturii și rezervații ştiințifice. Aceste arii protejate reprezintă doar 2,5 % din teritoriul României, fiind unicele zone în care mai putem conserva pentru prezent și viitor un eșantion al biodiversității și geodiversității din țara noastră.
7. Informatizarea gestiunii și a managementului ariilor protejate prin punerea obligatorie în aplicare a modelului SINCRON (aplicație dezvoltată de ANPM prin fonduri europene și neutilizată la nivel național până în prezent) pentru planurile de management, evaluarea stării de conservare și monitorizarea acestora.
8. Realizarea procedurilor și alocarea fondurilor necesare pentru acordarea compensațiile proprietarilor de terenuri situate în arii protejate, prevăzute de lege. Achiziționarea de către Statul Român a terenurilor private din parcurile naționale acolo unde proprietarii doresc în mod voluntar să își vândă terenurile.
9. Realizarea unui pachet legislativ referitor la ariile protejate de tip IUCN (International Union for Conservation of Nature) și Natura 2000. Preluarea în legislația națională a tuturor specificațiilor cu privire la categoriile IUCN precum și alte recomandări ale organizațiilor internaționale.
10. Garantarea unui procent minim de arii protejate din suprafața țării care să fie administrate exclusiv pentru protecție și conservare și orice exploatare a resurselor naturale să fie excluse.
11. Desfășurarea unui control guvernamental cu privire la avizarea ilegală de către administratori a exploatărilor forestiere în Rezervațiile Naturale, avizarea unor noi construcții în parcuri naționale sau tolerarea unor construcții ilegale, precum și alte aspecte legale care rezultă din actul de administrare începând din 1999″.

Rezoluţia este semnată de Iosif Morac – Asociația Speologică Exploratorii, Andrei Szabo – Asociația Euroland Banat, Cornel Martin – Asociația Dunărea Moldova Nouă, Cătălin Gavrilă – Asociația Bike Attack, Nadia Potoceanu – Fundația Activity, Corneliu Sturza Popovici – Asociația GEC Nera, Emanuela Prahanca – Asociația ECO4EST, Alin Ciulă – Asociația Altitudine, Gabriel Păun – Agent Green, Ion Chiran – Asociația Speologică Speocaraș, Marian Anghel – Societatea Ghizilor și Liderilor Montani, Emilian Burdușel – Asociația UNESCO Pro Natura, Marius Prundaru – Asociația Ecologică Floare de Colț, Călin Țiru – Clubul de Turism Concordia, Cornel Galescu – Clubul Montan Caransebeș, Marin Cărămizaru – Asociația de Turism și Aventură Cazanele Dunării, şi Ion Mariș – Asociația Valea Verde.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “”Scoateți Romsilva din parcurile naționale!” Solicitare publică a organizațiilor civice

  • Ionut Raduica

   Aveți perfectă dreptat. Acest guvern-căpușă nu poate administra corect și eficient ariile protejate.

   Reply
 1. Pitigoi

  Da, dar fara sperante. Ni s-a retrocedat o padure de ca 5000mp, a intrat in Parcul National, nu avem nici un drept asupra padurii, doar daca ne ducem la Ocolul Silvic Valiug, care vine si marcheaza copacii „potriviti”, pe care putem sa-i taiem, sa-i transportam acasa….asa ca noi cumparam o cupa de lemne de la Farcalau sau Mocanu cu 2-300 lei si nu ne mai batem capul….ca din padurea noastra lemnul se fura si noi il cumparam???? Cui ii pasa! pe deasupra trebuie sa mai platim si o PAZA „asigurata” pt. paduricea noastra de Ocolul Silvic Valiug…………!!! Asta e!

  Reply
 2. Calin

  Hidroelectrica reia lucrarile ilegale de distrugere a Parcului National Defileul Jiului:
  http://www.accestv.ro/headlines/au-inceput-lucrarile-hidro-pe-defileu

  Iar administratia parcului national, ce tine de Romsilva, nu are nicio reactie! Lucrarile sunt strict ilegale (degeaba au hotarari de guvern de peste un deceniu, sunt nule atata vreme cat contrazic legea) si administratia parcului poate lejer sa cheme Garda de Mediu si sa curme din fasa demersul criminal al Hidroelectricii, dar nu o face. De ce? Pentru ca Romsilva face parte din reteaua mafiilor distrugatoare de mediu si corb la corb nu-si scoate ochii!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *