Dollores Benezic

Satui de evaziune fiscala, cetatenii au pus mana pe lopeti

Supărați că restul țării nu le-a asfaltat ulițele cât au fost ei la muncă în străinătate, maramureșenii au pus mână de la mână și și-au dat glodul din fața vilelor.

În satele din nordul țării, acolo unde fiecare gospodărie are cel puțin un membru plecat la muncă în străinătate, se petrec lucruri aparent trăsnite. ProTV zice că tanti Florica și nea Gheorghe, sătui să mai meargă prin glod, au pus mâna pe utilaje și și-au făcut singuri stradă cu asfalt. Ca să le demonstreze aleșilor că ei sunt mai gospodari decât ei, zice știrea.

Bine, o fi și asta, dar eu zic că altul e mesajul real aici. Și anume acela că după 20 de ani de muncă în străinătate, mai la negru mai la gri, oșenii, maramureșenii și probabil în curând și alții ca ei au înțeles că de unde nu dai nimic nu prea ai ce să ceri. Dacă forța de muncă din zonele alea s-a tot dus să construiască diverse alte țări, fără să plătească taxe și impozite în România, de unde să le facă primăriile din localitățile lor drumuri și utilități? Pentru că, se știe, acasă au rămas bătrânii și eventual nevestele casnice cu copiii.

Iar datele fiscale ne arată de ani de zile că în România jumătate dintre județe primesc bani de la celelalte, în fruntea listei fiind Vasluiul, dar și Maramureșul e printre județele primitoare. Așadar, sigur e bine că sunt oameni muncitori și descurcăreți, că au umplut lumea cu priceperile lor, dar hai să nu fim ipocriți când venim acasă și să ne supărăm că restul țării nu a pus mână de la mână ca să ne facă nouă ulița șosea.

Da, e adevărat și că ei au trimis bani în țară, dar le-au trimis rudelor lor ca să-și cumpere plasme, țoale, jucării la copii și eventual i-au zidit în propriile case. Un exemplu grăitor despre ce zic aici este reportajul pe care l-am făcut în anii 90 la Certeze, satul din Oaș în care fiecare casă era o vilă, dar nu aveau apă curentă ca să-și poată folosi de exemplu mașinile de spălat aduse de prin Vest.

Prin urmare, mie știrea asta îmi place, respiră optimism. Încep să vină zilele alea în care românii înțeleg în sfârșit că nu se va face nimic dacă nu facem ceva. Mai trebuie să înțelegem că mergând la vot și alegând în cunoștință de cauză putem cere ceva de la politicieni și că numai stând cu geana pe ei îi mai oprim din furat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Satui de evaziune fiscala, cetatenii au pus mana pe lopeti

 1. Catalin Trandafir

  Nu va dau dreptate intrutotul…
  Cei care au lucrat in strainatate au sustinut economia tarii cativa ani buni, fapt recunoscut de guvernele noastre.
  Asta inseamna ca banii lor au ajuns in economia Romaniei si implicit in bugetul tarii…. stiti, ala din care se impart banii tuturor regiunilor. Ati uitat probabil, sau nu v-ati gandit ca, daca si-au construit vile inseamna ca au cumparat materiale din Tara, ba chiar din zona aia a lor, iar taxele aferente au ajuns la stat; au platit salarii unor muncitori, iar taxele au ajuns… ghiciti unde?
  Sa fiti sigura ca au adus beneficii mult mai mari Romaniei decat au cerut…. de fapt nici n-au mai cerut, au renuntat si s-au pus singuri pe treaba, pe banii lor – caci asta au invatat in strainatate, faptul ca prin munca si vointa se rezolva orice. Chiar si aces lucru este un castig pentru Romania, adus de catre cei care au lucrat afara!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *