Romania Curată

Săraci, dar cu mașină! Monitorul Social îți arată cifrele care te ajută să înțelegi mai bine realitatea din România

Suntem, după bulgari, cei mai săraci din Uniunea Europeană, dar mulți ne permitem să avem mașini! Decalajul dintre România și celelalte țări din UE este unul vizibil, dar Monitorul Social nu ne prezintă doar asta, ci și diferențele între regiunile țării. Monitorul Social își propune să prezinte realitățile sociale românești în cifre prezentate într-o manieră accesibilă și atractivă.

Conform cifrelor prezentate de Monitorul Social, sărăcia se regăsește în casele a 3 din 10 români. Lipsurile materiale sunt însă mai accentuate în zona de est a țării. Aceste cifre sunt uriașie comparativ cu media Uniunii Europene, unde sărăcia afectează 1 locuitor din 10.

Cu toate astea, românilor le plac mașinile! La nivel național există 223 de mașini la mia de locuitori, la jumătate din media Uniunii Europene. La nivel regional, însă, în zona București-Ilfov numărul autoturismelor este aproape egal cu media UE, înregistrându-se 427 de autoturisme la mia de locuitori.

„Numărul de mașini nu corespunde foarte îndeaproape cu polarizarea socială din regiuni. De asemenea, numărul de mașini de pasageri este foarte ridicat dacă luăm în calcul și volumul de trafic rutier“, susțin autorii studiului.

Salariați mai mulți, dar mai prost plătiți

Conform cifrelor publicate de Monitorul Social, ponderea în PIB a remunerației salariaților în România este printre cele mai mici din UE. Rata de ocupare scăzută (aproximativ la același nivel cu Portugalia, Polonia sau Slovacia – în jurul valorii de 60 de procente), ar putea fi o cauză, însă datele statistice arată că state cu rate de ocupare mai mici au ponderi mai mari în PIB a remunerației angajaților. „Mai mult decât atât, dacă în ultimii ani efectivul salariaților din economie a crescut semnificativ, ponderea remunerației salariale în PIB a continuat să scadă“, este concluzia studiului.

Citiți pe Monitorul Social mai multe studii interesante

Cât de săraci suntem și care e efectul cheltuitelor sociale asupra sărăciei? Influențează numărul de kilometri de autostradă rata accidentelor fatale la volan? Cum se face că avem o rată a șomajului atât de mică și, totodată, un număr de salariați scăzut? Setul de indicatori-cheie vă ajută să găsiți răspunsul la aceste întrebări. Indicatorii-cheie reprezintă un set de date anuale, care oferă o imagine a profilului socio-economic al României și a poziției acesteia printre alte state din vestul Europei, dar și din regiune. 

„Monitorul Social“ este un proiect al Friedrich Ebert Stiftung (FES)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *