Romania Curată

SAR și Academia de Advocacy: scrisoare deschisă pentru Guvernul Ponta. Măsuri urgente pentru votul în diaspora

Stimate domnule Prim Ministru Victor Ponta,

Stimate domnule ministru de Externe Bogdan Aurescu,

Stimate domnule ministru de Interne Gabriel Oprea,

Constatând că în privința modificării, a modernizării legii referitoare la votul pentru diaspora nu există suficientă voință politică pentru a răspunde solicitărilor primite din partea a sute de mii de români transmise pe diverse canale publice, Societatea Academică din România și Academia de Advocacy vă solicită să dispuneți de urgență următoarele măsuri:

  1. Cartografierea comunităților de români din diaspora;
  2. Bugetarea unui număr suplimentar de secții de votare în funcție de situația reală a numărului de votanți români din străinătate;
  3. Scrierea și punerea în aplicare, de către Ministerul de Interne și Ministerul de Externe, a unor măsuri prin care procedura de prelungire a actelor de identitate a românilor de pretutindeni să fie simplificată astfel încât să nu mai avem un milion de oameni pe liste suplimentare și sute de mii de oameni eliminați din sistemul de vot;
  4. Finalizarea operațiunii de digitalizare a evidenței populației, mult întârziată, fără de care nu e posibil nici un vot electronic.

În cadrul audierii publice dedicată modernizării actualului sistem de vot, pe care Societatea Academică din România și Academia de Advocacy au organizat-o pentru a colecta și transmite decidenților opinia generală a românilor din străinătate asupra acestui aspect, s-au desprins cereri concrete. Comisia de Experti a audierii publice a fost formată din Dacian CIOLOȘ, fost Comisar European (2010 2014), Alexandru RADU, Profesor Universitar Doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, Bucureşti, Emil HUREZEANU, Analist politic, Silviu ROGOBETE, Conferențiar Universitar Doctor la Facultatea de Științe Politice,  Universitatea de Vest din Timișoara, Corina DRAGOMIRESCU, Expert Audieri Publice, Academia de Advocacy.

În general, Autorității Electorale Permanente i se cere să își asume mult mai multe sarcini, la nivelul Guvernului manifestându-se mai puțină încredere, așa cum reiese din raportul sinteză extins al audierii publice desfășurată pe data de 21 aprilie, la București, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România, Sala Titulescu, pe care vi-l transmitem împreună cu această scrisoare. De aceea, pe lângă cerințele de mai sus, vă mai solicităm domnule Prim Ministru, să dați dovadă de voință politică și în privința susținerii reorganizării AEP astfel încât la viitoarele alegeri instituția să fie pregătită să își asume, cu profesionalism, un rol mai extins decât la alegerile precedente.

Organizațiile semnatare consideră că, indiferent ce proiect se va adopta în cele din urmă, aplicarea propunerilor enumerate mai sus este indispensabilă. Suntem interesați să fim informați trimestrial asupra progresului și sperăm ca până la finele acestui an toate cele patru măsuri să devină operaționale, având în vedere că anul viitor vor fi organizate noi alegeri.

Societatea Academică din România                                        Academia de Advocacy

Alina Mungiu Pippidi                                                                    Radu Nicosevici

***

Citește aici Raportul sinteză Audierea publică ”votul electronic sau votul prin corespondență”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “SAR și Academia de Advocacy: scrisoare deschisă pentru Guvernul Ponta. Măsuri urgente pentru votul în diaspora

  1. AMERICANUL

    Cerem si anularea prevederii LEGALE PRIN CARE PRIMARII sau alti alesi SA FIE desemnati PRINTR-UN SINGUR TUR DE SCRUTIN.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *