Adrian Popescu

Salvati Spitalul Fundeni! Cel mai mare institut de cardiologie din tara, la un pas de inchidere

Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C.C.Iliescu” de la Fundeni, unde vin sa se opereze pe cord deschis pacienti din toata tara pentru care medicii de aici reprezinta unica speranta de salvare a vietii, este la un pas de inchidere din lipsa banilor. Anual, aici sunt internati 14.000 de bolnavi si alti 35.000 in ambulator, prin spitalizare de o zi. Motivul este ca in contractul cu CNAS nu au fost prevazuti bani pentru lunile noiembrie si decembrie.

Si alte unitati spitalicesti din tara se afla in aceeasi situatie, deoarece nu au asigurata finantarea corespunzatoare.

Aproape in fiecare an, in lunile noiembrie si decembrie, spitalele anunta ca au ramas fara bani, iar autoritatile apeleaza la o rectificare bugetara pentru a le salva. De data aceasta, Ministerul Finantelor sustine ca nu are in plan asa ceva!

Managerul institutului, Serban Bubenek, a anuntat ca nu mai poate asigura asistenta medicala de specialitate in cardiologie, chirurgie cardiovasculara si anestezie decat pana la 8 noiembrie.

„Aceasta situatie se datoreaza faptului ca in contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu sunt prevazute niciun fel de sume in bugetul lunilor noiembrie si decembrie, destinate achizitionarii de medicamente, materiale sanitare si consumabile uzuale, reactivi, utilitati. Spre exemplu, pentru luna noiembrie sunt prevazute doar fonduri care acopera cheltuielile cu salariile, iar pentru luna decembrie, bugetul total aprobat al institutiei este de 87 de lei”, declara conf. dr. Serban Bubenek.

Acesta mai spune ca desi de la semnarea cu mare intarziere a contractului cu CASMB si CNAS, la 30 iunie 2011, s-a semnalat in repetate randuri necesitatea suplimentarii fondurilor pentru spitale, rezultatul a fost doar „schimbarea regulilor in timpul jocului, adica modificarea de doua ori in cinci luni a practicilor de codificare si nicidecum ameliorarea finantarii pe baze reale obiective”.

„Mentionam ca aceleasi date obiective din care reiese faptul ca institutia noastra acopera cea mai mare parte a urgentelor medico-chirurgicale in domeniul cardiovascular la nivel national au stat la baza deciziilor prompte si justificate ale Ministerului Sanatatii de a suplimenta recent fondurile programelor nationale de sanatate (destinate achizitionarii doar de materiale sanitare specifice) rezolvand astfel problema care tinea de MS”, a explicat conf. dr. Bubenek.

Medicul a mai aratat ca situatia in care se gaseste institutul nu este singulara, „daca ar fi asa ar fi grav, deoarece s-ar pune problema finantarii preferentiale pe criterii netransparente” si solicita rezolvarea cu maxima prioritate a acestei probleme de interes national. Pana atunci insa, in lipsa banilor, bolnavii de la Fundeni au inceput sa fie trimisi acasa, iar operatiile, chiar daca urgente, au fost amanate. Ceea ce este ne neimaginat.

Cel mai mare si cel mai performant institut de cardiologie din tara

Infiintat in 1945 de Dr. C.C. Iliescu, primul profesor de cardiologie din Romania, institutul este cel mai mare de acest profil din Romania. La aceasta unitate se realizeaza peste 40% din interventiile cardiovasculare din tara, iar anual sunt executate peste 700 interventii pe cord deschis (36% din totalul interventiilor realizate in prezent in Romania). Anual sunt internati 14.000 de bolnavi si alti 35.000 in ambulator, prin spitalizare de o zi.

Foarte important este faptul ca la Institutul „Prof. dr. C.C.Iliescu” se rezolva peste 60% din urgentele chirurgicale cardiace din tara si peste 50% din urgentele chirurgicale vasculare majore la nivel national.

Conducerea spitalului se mandreste cu faptul ca nu are niciun fel de datorii, avand de recuperat 2,4 milioane lei de la CNAS, pentru serviciile medicale prestate in anul 2010, iar cheltuielile de personal reprezinta sub 35% din bugetul institutiei (legea prevede un maxim de 70%).
Institutul are si o functie didactica. Viitorii medici se instruiesc aici in cardiologie, chirurgie cardiaca, vasculara sau cardiologie interventionala.

In tara, spitalele nu mai au bani nici pentru salarii

Situatie grea si in judetul Suceava, unde spitalele mai au bani doar pentru acoperirea necesarului pe luna noiembrie. Directorul Casei Judetene de Sanatate Suceava (CJAS), Cristian Bleotu, a declarat ca a obtinut o suplimentare a bugetului de la CNAS pentru eliberarea medicamentelor gratuite si compensate si a medicamentelor acordate prin subprogramul de tratament si monitorizare a persoanelor cu infectie HIV/SIDA (849.240 lei), dar aceasta suplimentare nu este insuficienta pentru spitale.

Si la Buzau lucrurile stau rau. Presedintele Consiliului Judetean Buzau, Victor Mocanu, a anuntat ca nu are bani pentru a plati salariile aferente lunilor noiembrie si decembrie pentru personalul medico-sanitar din Spitalul judetean. El sustine ca a atras atentia autoritatilor de la Bucuresti inca din luna aprilie, fara nici un rezultat insa.

Conducerea Spitalului orasenesc din Corabia, judetul Olt, a gasit alta modalitate de a face fata situatiei. Au fost reduse salariile angajatilor, iar medicii sunt obligati sa intre in concediu fara plata cate trei zile pe luna.

Directorul spitalului, Mihail Dorcu, a declarat, ca unitatea nu are fonduri suficiente pentru salarii si restul cheltuielilor, respectiv incalzire, plata materialelor sanitare, medicamentelor, utilitatilor. Numai incalzirea pe timp de iarna a celor patru pavilioane costa cel putin 200.000 lei, iar acum spitalul mai are combustibil doar penstu o saptamana.

In judetul Valcea, medicii si asistentele si-ar putea primi cu intarziere salariile pe noiembrie si decembrie, deoarece Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate nu mai are bani, avand restante de peste doua milioane de lei catre spitale. Si aici singura solutie pare o rectificare bugetara din partea Minsiterului Finantelor.

Inclusiv Spitalul Judetean Brasov are probleme grave cu bani. Managerul unitatii, dr. Marius Neculoiu, sustine ca bugetul institutiei nu poate acoperi nici macar salariile pentru luna decembrie si nici tratamentul bolnavilor cronici. Motivul este acelasi: contractul incheiat cu Casa Judeteana de Asigurari prevede fonduri doar pana in luna noiembrie.

Problema este ca cifrele lipsa de pe hartiile Ministerului de Finante, ale Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari se cuantifica in viata reala in pierderi de vieti omenesti sau agravarea bolii pacientilor care au nevoie urgenta de asistenta medicala, in cazul spitalului Fundeni de operatii pe cord deschis. Daca pana si soarta celui mai mare spital de cardiologie din tara este lasata de izbeliste, atunci ce este de facut?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Salvati Spitalul Fundeni! Cel mai mare institut de cardiologie din tara, la un pas de inchidere

  1. Sandu

    Nu inteleg de ce acele contracte cu CNAS sunt facute doar pe 10 luni? Ce i-a impiedicat sa dea bani pe noiembrie si decembrie. In toata lumea asta serviciile medicale sunt foarte scumpe, iar statul trebuie sa isi asume obligatia de a finanta sistemul medical.

    Reply
  2. Nita Gabriela

    Eu am fost operata acolo si am fost foarte multumita de modul in care am fost tratata de medici. Este o crima sa nu dai bani la institutul din Fundeni. Daca situatia va continua in acest mod, medicii buni vor pleca din tara.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *