Discutând cu ascultătorii la România în Direct despre propunerea Guvernului de a reduce cumva, chiar și pentru doi ani, ratele la bănci ale persoanelor cu venituri mai reduse, am auzit de mai multe ori expresia gogoașă electorală, sau mai simplu gogoașă. Că e electorală nu mai încape discuția, dar acum ar trebui să judecăm și cât e de utilă. Văd că statul n-a găsit soluția de a tăia și dobânda pe această perioadă și, în condițiile în care la un credit ipotecar pe 30 de ani plătești de exemplu principalul 30 de euro și dobânda 180, chiar nu te ajută prea mult dacă banca îți scade pentru doi ani 15 euro pe lună, sau chiar 30 de euro. Atunci chiar devine gogoașă.
O să sune ca dracu ceea ce o să vă spun acum, dar un calcul simplu arată că schema ar fi mult mai eficientă și că ratele cetățenilor chiar s-ar putea înjumătăți dacă statul ar da deducerile din impozitul pe profit nu cetățenilor ci băncilor. Desigur, asta pentru a putea tăia întreaga rată la jumătate, inclusiv dobânda, nu doar principalul și asta numai dacă banca are profit. Cum profitul întregului sistem bancar a depășit cu greu anul trecut 400 de milioane de euro, statul nu riscă mai mult de 70 de milioane de euro (16%).
Problema este că o astfel de schemă tot discriminatorie rămâne, atât față de cei care au venituri mai mari de 1600 de lei pe lună, dar și față de cei care nu au credite deloc. În plus, oricum ai lua-o, pomana e pomană. Ea nu schimbă mentalitatea unui popor cu evidente înclinații spre reduceri și gratuități într-a unuia cu înclinație spre muncă și un stoicism educat. Dacă tot e să dea bani băncilor pentru a ajuta cu adevărat economia, guvernul ar putea să plătească gradual dobânzile firmelor care creează locuri de muncă. Cu cât mai multe locuri de muncă, cu atât mai mari deduceri la dobânzi. Și atunci cetățenii și-ar plăti ratele din salarii, ar cumpăra la market mai mult din salarii, iar consumul s-ar relansa pe producție, nu pe importuri.
Desigur, în acest caz cetățenii n-ar mai avea conștiința faptului că i-a ajutat Ponta și s-ar pierde efectul electoral, cel care i-a animat din păcate întotdeauna pe gânditorii politicilor fiscale ale neamului nostru de oameni blânzi, buni și, mai ales, milostivi.
Intr-un sondaj din ziarul local al orasului meu, doar 17% au declarat ca vor solicita reesalonarea creditelor, iar 51% au declarat ca nu vor solicita asa ceva. E drept au fost aprox 400 de voturi, o cifra nesemnificativa deci. Va pot spune ca foarte multi romani care platesc rate la banca, stiu deja ce inseamna sa ai credit reesalonat sau restructurat. Practic prin reesalonare strangi toata mizeria si o ascunzii sub pres, fara sa te mai uiti la gramada de gunoi de acolo. Iar candva te impiedici de pres si te miri de unde ai atata gunoi. Referitor la cresterea consumului sperata de guvern, cred ca este o abureala, deoarece preturile la marfuri si prestari servicii cresc ca urmare a acizelor si impozitelor noi bagate de cel mai competent guvern care il avem. Asa ca totul este o abureala ca nu o sa fie mare crestere.