Romania Curată

S-a lansat petiția ”Scoatem mașinile, să intre oamenii”. Semneaz-o și TU!

Miliția Spirituală a lansat ieri (luni), prin intermediul platformei de-clic.ro, petiția ”Scoatem mașinile, să intre oamenii!”, adresată conducerii Universității București, prin care solicită reconversia curții interioare de pe b-dul Elisabeta 4-12, utilizată acum doar ca parcare, într-un spațiu comunitar pentru oameni.

”În prezent, Universitatea din București este un spațiu cvasi închis din ce în ce mai segmentat și claustrofob, un spațiu al necomunicării și al segregării care nu constituie un climat propice dezvoltării gândirii critice, spiritului de solidaritate și cetățeniei active.

În schimb, Universitatea din București dispune de un spațiu generos cu un mare potențial de dezvoltare: curtea interioară a clădirii din Bd. Elisabeta 4-12 (actualmente utilizată ca parcare), ce poate fi revitalizată și deschisă atât comunității academice cât și locuitorilor orașului.

Dorim reconversia curții interioare a clădirii Universității din București într-un spațiu comun, nereglementat, care să faciliteze socializarea studenților și interacțiunea acestora cu profesorii lor într-un cadru informal, propice dezvoltării gândirii critice și atitudinii civice și stimulării creativității lor.”, se arată în motivarea petiției.

În sprijinul petiției, inițiatorii arată că:

  • în spațiul curții interioare intră max. 80 de autoturisme;
  • în clădirile care înconjoară curtea își exercită zilnic activitatea mii de studenți și profesori care au nevoie de spații de socializare;
  • ideea de „bine public” trebuie să prevaleze în politicile instituțiilor statului în fața interesului personal, iar într-o instituție dedicată educației acest imperativ al democrației trebuie să fie și mai puternic;
  • în proximitatea instituției există două parcări subterane iar Universitatea ar putea încheia un contract de atribuire de locuri de parcare gratuite sau la tarife sub cele practicate pentru public;
  • documente ratificate de România – cum este „Carta de la Leipzig pentru orașe europene durabile” (semnată de România în 2007), stipulează că orașul este al locuitorilor săi; crearea şi asigurarea unor spaţii publice de bună calitate este o prioritate a orașului iar prioritatea în mobilitatea urbană pune pe primul loc pietonul și doar pe ultimul loc autoturismul personal (după bicicletă și transportul în comun);
  • Universitatea din București, prin Carta universitară din septembrie 2011, se dorește a fi o instituție „fundamental deschisă”, așa acum este stipulat în art. 12 al Cartei;
  • Piața Universității este spațiul cu cele mai bune oportunități de a deveni piața urbană reprezentativă a Bucureștiului datorită relației cu mai multe clădiri semnificative, istoriei locului, resursei de spațiu pietonal, conectivității urbane, proximității față de „centrul istoric” și simbolisticii culturale și sociale pe care a dobândit-o în perioada post-decembristă; iar clădirea Universității București este cel mai vechi, valoros și reprezentativ edificiu din această piață;
  • Curtea clădirii din bd. Elisabeta 4-12 întrunește criteriile unui spațiu public de bună calitate; un spațiu incluziv, care să fie deschis atât comunității academice cât și celorlați locuitori ai orașului; un spațiu în care oamenii să se simtă bine, să comunice și să schimbe idei.
  • Reamenajarea curții interioare a Universității este un proiect pe cât de necesar pe atât de novator, care, odată realizat, va constitui un precedent pozitiv și un exemplu de bună practică în materie. Este un proiect demn de o universitate europeană și de o capitală europeană în 2016 și în concordanță cu obiectivele candidaturii orașului București la titlul de capitală culturală europeană prin componenta sa de activare a unor comunități.

Petiția poate fi semnată (click aici) atât de către studenți, cadre didactice și alumni ai Universității București, dar și de către orice cetățean care consideră că drepturile sale au prioritate față de drepturile… mașinilor.

Petiția ”Scoatem mașinile, să intre oamenii!” face parte din proiectul ”Comuna universitară – un spațiu al implicării”, care își propune revitalizarea comunitară a curții interioare a Universității București de pe b-dul Elisabeta 4-12.

Mai multe detalii aici.

comuna 1 comuna 2 comuna 3 comuna 4 comuna 5


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *