Adrian Popescu

Rudolph Giuliani – scrisoare împotriva protocoalelor SRI

Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al oraşului New York, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor.

O scrisoare similară a fost transmisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi premierului Viorica Dăncilă.

Rudolph Giuliani a fost primar al oraşului New York în perioada 1994-2001, în mandatul său având loc atentatele din America. Înainte de a fi primar în New York, Giuliani, a fost un strălucit procuror federal şi avocat anti-mafia, la mijlocul anilor ’80.

Giuliani s-a aflat printre cei care au contribuit la condamnarea a opt dintre cei mai importanţi mafioţi ai vremii, printre care Anthony „Fat Tony” Salerno, Anthony „Tony Ducks” Corallo sau Carmine „The Snake” Persico, capii puternicelor familii Genovese, Lucchese şi Colombo.

Iatî scrisoarea, obținută de Mediafax:


Dragă domnule preşedinte Iohannis,

Vă scriu ca să îmi exprim îngrijorarea în legătură cu prejudiciul continuu adus statului de drept în România, comis sub pretextul aplicării cu eficienţă a legii. Acest prejudiciu afectează negativ, în mod direct, cursul investiţiilor străine directe în România, deoarece niciun investitor raţional nu ar investi într-un loc în care domnia legii şi sistemul legal fac subiect al manipulării făcute de cei de la putere.

Înainte de alegerea mea în funcţia de primar al New York-ului, am servit ca oficial de rang înalt în Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, deţinând şefia reputatului birou de procurori din New York. De-a lungul mai multor ani, ca procuror, am investigat şi urmărit personal, sau am condus acuzarea unui număr mare de cazuri de corupţie publică, ceea ce a dus la condamnarea a numeroşi demnitari.

Protocoalele secrete şi excesele DNA: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor

După căderea lui Nicolae Ceauşescu din 1989, România a făcut paşi hotărâţi spre aplicarea legilor, în concordanţă cu respectarea dreptului la un proces corect în regulile statului de drept. Cu toate acestea, progresele au fost subminate grav de excesele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a României, sub conducerea fostului procuror şef, Laura Codruţa Kovesi. Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorecte.

În plus, faţă de excesele făcute de DNA în numele „aplicării legii”, am luat la cunoştinţă cu tristeţe în cursul ultimelor luni despre existenţa „protocoalelor secrete” pe care mai multe instituţii publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informaţii („SRI”). Acestea includ protocoale secrete cu: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii.

Semnatarii protocoalelor secrete includ: Laura Codruţa Kovesi, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi George-Cristian Maior, care acum îndeplineşte funcţia de ambasador al României în Statele Unite, din partea SRI.

O amnistie ar trebui dată celor care au fost condamnaţi ca urmare a exceselor

Recunosc şi înţeleg importanţa luptei împotriva corupţiei. În acest sens, încurajez România să îşi reafirme angajamentul de a investiga şi a judeca corupţia în mod cinstit, transparent, şi în concordanţă cu legea. O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare.

Protocoalele să fie verificate de o comisie de judecători internaţionali

De asemenea, îndemn Guvernul României să înfiinţeze o comisie independentă formată din judecători internaţionali şi experţi legali, care să examineze originile protocoalelor secrete, ca şi impactul lor asupra Parchetului General şi a judecătorilor din întreaga ţară.
Pe baza rezultatelor ei, comisia independentă ar putea face recomandări specifice pentru ca aplicarea legii să fie întărită în România, iar Codul Penal românesc să fie reformat, pentru a preveni reapariţia unor astfel de excese.

Guvernul trebuie să se asigure că judecătorii nu sunt intimidaţi de DNA sau de SRI

Guvernul României trebuie, de asemenea, să se asigure că judecătorii nu sunt intimidaţi de DNA sau de SRI. În consecinţă, există nevoia de a identifica sutele de dosare ale DNA despre judecători, aşa cum a descris recent un adjunct al DNA, pentru a determina numele judecătorilor, acuzaţiile şi originea acestor acuzaţii împotriva judecătorilor, precum şi cronologia şi durata acestor dosare.
În sfârşit, secţii de responsabilitate profesională ar trebui stabilite pentru Parchetul General, DNA, SRI şi orice alte instituţii recomandate de comisia independentă, pentru a stabili standarde potrivite de comportament şi răspundere, ca şi investigarea plângerilor împotriva acestor instituţii.

Un angajament în respectarea legii va îmbunătăţi perspectivele investitorilor în România

România trebuie să clarifice faptul că rămâne angajată în asigurarea proceselor corecte, transparente, şi a respectării legii. Acest lucru va impune corectarea multelor abuzuri ale DNA şi SRI şi ar trebui să includă amnistie pentru acuzaţiile şi condamnările suspecte. Un astfel de angajament în respectarea legii va îmbunătăţi, de asemenea, apetitul investitorilor pentru a contribui la viitorul României.

Cu respect,
Rudolph W. Giuliani, Esq.


George Maior, actual ambasador al României în SUA şi fost director SRI, a declarat referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani că aceasta este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

„Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar”a declarat, luni, George Maior, ambasadorul României în SUA, citat de Mediafax.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Rudolph Giuliani – scrisoare împotriva protocoalelor SRI

 1. emil

  Avocatul lui Adamescu ar fi credibil daca n-ar apara ţeapa trasa asiguratilor… Cu juratii din SUA nu-i merge asemenea escrocherie.

  Reply
 2. Fane_1

  Statul paralel a inebunit de furie, si-a pus toti hipnotizatii sa-l faca pe Mr. Rudolph Giuliani in toate felurile.
  Bre, mergeti la pecuit si relaxativa, poate asa scapati de flacara violet si dupa ce va treziti, la urmatoarele alegeri sa mergeti la vot. Puterea nu se schimba cu securitatea si procuratura, ea este in slujba cetateanului si se schimba la vot.

  Reply
 3. To H.

  Lobbyștii nu-și fac țel din apărarea unor persoane certate cu legea, să fim serioși. Interesele lor sunt mult mai lumești decât pedepsirea păcătoșilor: bani și influență pentru a câștiga și mai mulți bani.
  Se bat două găști de lobbyști, pe față, reprezentantele probabil ale celor mai puternice grupări de interese din lume (mai mult sau mai puțin în umbră): mondialiști neoliberali-sălbatici contra mondialiști mai moderați, conservatori. Drepturile omului, statul de drept, justiția etc.: salata-garnitură mediatică.

  Reply
 4. Dumitru

  Din punctul de vedere al functionarii institutiilor statului, mai importanta decat scrisoarea lui Giuliani mi se pare chemarea la Bucuresti a lui Maior, care este o reactie cat se poate de naturala intr-un stat de drept cand un ambasador face politica pe fata. E a doua tampenie majora facuta de oameni afiliati institutiilor de forta de care citesc saptamana asta, dupa protocolul PICCJ-SRI.

  Reply
 5. MIB

  „Guvernul României trebuie, de asemenea, să se asigure că judecătorii nu sunt intimidaţi de DNA sau de SRI.” Doar de guvern si de papusarii acestuia. Stop conflictului de interese!
  „Protocoalele să fie verificate de o comisie de judecători internaţionali.” Stiati ca Iordache si Nicolae tocmai si-au terminat studiile pe repede-inainte si au fost votati de majoritatea parlamentara judecatori internationali?
  Giuliani a parcurs etapele visului American, erou juridic al publicului (sursa de voturi), politician (sursa de bani si influenta), consilier politic contra cost (sursa de batraneti linistite). Chiar si veniti din ferma de porci din Teleorman, banii nu au miros.

  Reply
 6. Marius

  Cine are un pic de materie cenusie functionala, isi poate da seama cu usurinta ca aceasta „scrisoare” si „invitatia” pe care a primit-o liviu dragnea la petrecerea de investire a lui Donald Trump, fac parte din aceeasi categorie de circ regizat ieftin, marca „m…e PSD”. Astept cu interes ziua in care taraturile astea care se fac ca se pricep sa guverneze aceasta tara, vor ajunge in groapa de gunoi a istoriei

  Reply
 7. Cristian

  Cine e Giuliani asta? E o persoana particulara, un avocat, care a luat bani de la Dragnea ca sa trimita scrisoarea asta stupida dictata de consilierii lui Dragnea. Nu inteleg de ce atata scamdal pe tema asta. Iar Maior, desi are dreptate, trebuia sa-si vada de treaba si sa ignore mizeria asta.

  Reply
  • AUDI TT

   De când sprijină!?

   Păi, de când: „Nu ești tu când ți-e foame…”
   Oamenii ăștia tre’ să trăiască și ei cumva, o mână spală pe alta și amândouă… obrazul.

   Reply
 8. MIB

  In lumina noilor informatii se mai face vreun efort editorial? Sau dezmintirile nu sunt o prioritate.

  Reply
 9. Cristi

  Daca vreti sa faceti Romania un pic mai Curata, ar fi util sa adaugati si ultimele declaratii legate de aceasta tema.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *