Romania Curată

Mining Watch: Rovina – pariul prost al Guvernului României

Guvernul României intenționează să dea undă verde unei noi mine, similară celei de la Roșia Poieni. Proiectul minier Rovina vizează exploatarea în carieră deschisă a celui mai mare zăcământ de cupru și aur din România. Rețeaua Mining Watch își exprimă dezaprobarea față de intenția Guvernului de a transforma România într-un stat extractivist în detrimentul dezvoltării durabile.

Mai mult, licența de exploatare pentru Rovina este pe cale să fie acordată, fără a informa publicul cu privire la riscurile viitoarei mine.

Pentru acordarea unei astfel de licențe este nevoie de o hotărâre de guvern. Pentru Rovina, proiectul de hotărâre conține un articol unic prin care Guvernul aprobă acordarea licentei de exploatare. Deși în spatele hotărârii de guvern stă o documentație amplă depusă de canadienii de la Euro Sun Mining (fosta Carpathian Gold), conținutul acestei documentații nu a fost pus la dispoziția publicului, studiile respective fiind clasate drept secret de serviciu. Mai mult, nici nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern, singurul document pus la dispoziția publicului, nu cuprinde nici măcar o concluzie referitoare studiile realizate. În aceste condiții, consultarea privind aprobarea Licenței nr. 18174/2015 a fost un simulacru.

Reprezentantul Mining Watch prezent luni la sediul ANRM a invocat, printre argumentele exprimate, și lipsa informațiilor cuprinzătoare și temeinice despre mina propusă la Rovina.

“Autoritățile vor rata probabil șansa de a fi oneste cu proprii cetățeni și vor emite acestă hotărâre de guvern fără a se informa publicul cu privire la studiul de fezabilitate, studiul de impact asupra mediului și bilanțul de mediu, planul de refacere a mediului și proiectul tehnic și studiul de evaluare a impactului social așa cum legea minelor o cere,” a declarat Oana Cătălina Poenaru din partea .

“Guvernul României se pregătește să facă un pariu prost cu viitorul României. Nu doar că Euro Sun Mining este o companie controversată cu un trecut minier precar, însă scara proiectului Rovina va crea o nouă rană în peisajul Munților Apuseni, asemănătoare celei de la Roșia Poieni. Timp de sute de ani, dezastrul provocat la Rovina, prin cariere de suprafață, va sta mărturie pentru viziunea de dezvoltare mărginită pe care o are azi Guvernul României”, a declarat Roxana Pencea Brădățan din partea Mining Watch România.

Zăcământul aurifier de la Rovina, al doilea cel mai mare din Europa, este deținut de obscura companie canadiană Euro Sun Mining. Aceasta și-a schimbat numele și a vândut proiectul deținut în Brazilia pentru a scăpa de proasta reputație cauzată de problemele financiare ale Riacho dos Machados. În 2015, anunțul acordului de asociere cu Guvernul Român pentru zăcământul Rovina a a dus la o explozie la bursă a acțiunilor companiei, marcând o creștere de 200% în decurs de două zile. La acea vreme, firma se afla în pragul falimentului. Vezi aici: Guvernul Ponta salvează de la faliment Carpathian Gold prin acordarea licenței miniere de la Rovina

Cele 204 tone aur și peste 635.000 tone de cupru de la Rovina, ar urma să fie  exploatate printr-o investiție exclusiv privată, fără participarea statului român. Rovina se află la 17 kilometri de concesiunea minieră Certej, deținută de canadienii de la Eldorado Gold, și la aproximativ 20 kilometri de Roșia Montană.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Mining Watch: Rovina – pariul prost al Guvernului României

  1. Don F

    Se aduc acuze grave Guvernului României! Cum ar fi aceea că ar avea viziune, că ar fi al României și mai ales că ar fi guvern. Dacă n-ar fi ocupați cu orice altceva decât ceea ce-ar trebui, v-ar da în judecată.
    E păcat că suntem situați așa defavorizant pe latitudine: 10-20 grade mai la sud și cultura arborașului de coca ar face oameni din noi! Dar sperăm. Deja am pregătit terenul prin defrișare, am golit subsolul de petrol, scoatem gazele de șist și metalele (să nu se taie rădăcinile). Ne mai trebuie un sfânt al încălzirii globale și moaștele aferente.

    Reply
  2. ionas

    La Rovina este posibil sa se gaseasca si ceva mai radioactiv decit banalele metale aur si cupru.
    Dar acum ce pretentii sa avem daca a fost palma a fost batuta si poate ca adalmasul consumat.

    In Romania, la fel ca in Africa, noi bastinasii ne bucuram ca vine cite o companie obscura care ne ia subsolul, ne da ceva banuti ( in special la sefii de trib si capetenii) si si ne lasa cadou un peisaj dezolant si cianuri. Daca pretul pietei scade la bogatiile respective vor exploata mai mult.
    Se tot vehiculeaza faptul ca aceste companii reprezinta de fapt mantuirea financiara a populatiei indigene din HD si AB ( mai ales a personalului roman din companii) si ca ar fi imoral sa te opui.

    Reply
  3. Andrei

    Impotriva exploatarii si contractului de la Rovina nu protesteaza nimeni ca la Rosia Montana? Sau li s-a evaporat constiinta ong-istilor? Hai bagati ceva, maidanezii, lgbt, etc.

    Reply
    • flesh

      Sigur că am protestat, și mai protestăm, dar se pare că protestul n-a ajuns la urechile tale. Posibil să te afli într-o bulă. Dacă da, evadează!

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *