Romania Curată

Românii au mai multă încredere în organizațiile societății civile

Încrederea românilor în organizațiile societății civile a crescut în 2015, la fel ca și donațiile individuale sau cele ale companiilor private pentru campaniile acestora, se arată în Indexul Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile pe 2015, publicat de FDSC.

Potrivit raportului, organizațiile societății civile au înregistrat mai multe victorii anul trecut. Printre acestea se numără campaniile de lobby derulate de Societatea Ornitologică Româna și Coaliția Natura 2000 care au prevenit modificări legislative ale Legii Vânătorii care ar fi periclitat existența mai multor specii. De asemenea, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), conducând o coaliție de 35 de organizații, a reușit introducerea unor prevederi legale privind reutilizarea socială a bunurilor confiscate din infracţiuni.

Indexul Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile pe 2015 mai menționează și creșterea donațiilor individuale pentru activitatea OSC. ”Peste 2,5 milioane de dolari au fost strânși prin donații SMS gestionate de donatie.ro, o platformă online de strângere de fonduri pentru OSC, între mai 2014 și finele lui 2015. Potrivit World Giving Index 2015, 24% dintre respondenții români au făcut donații în 2014, comparativ cu 21% în anul anterior, se mai arată în raport.

De asemenea, ”potrivit unui sondaj derulat de INSCOP Research în decembrie 2015, 30,2% dintre români au indicat că au încredere în OSC, comparativ cu 28,6% la finalul lui 2014. Cu toate acestea, ideea potrivit căreia societatea civilă servește intereselor străine a devenit mai vizibilă în presă, mai ales după demisia Guvernului în noiembrie”, se mai arată în raport.

Un alt lucru menționat este participarea celor 55.000 de persoane pe străzile Bucureștiului și altor orașe, după tragedia de la Colectiv care a dus la căderea Guvernului Ponta.

Totuși, au existat și abuzuri ale statului în 2015. ”La finalul lui aprilie, un expert al Asociației Naționale a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni a fost amenințat de reprezentanți ai poliției, fiind bătut de către patru bărbați imediat după. Expertul se afla într-o comună din Brașov, acolo unde se desfăşura un proiect al asociaţiei, tocmai pentru a consilia membrii comunității rome despre cum pot depune plângeri legate de abuzurile poliției. În acest caz, o investigație a poliției este în curs. Două luni mai târziu, zeci de cetățeni din toată țara care semnaseră o petiție online au fost citați să se prezinte la secțiile de poliție la care sunt arondați, în caz contrar riscând amenzi. Petiția, adresată premierului și mai multor miniștri, solicita investigarea unei companii private care încerca să construiască o microhidrocentrală în județul Hunedoara, precum și demisia șefului poliției județene. Petiția cumulase aproape 400 de semnături. În urma prezentării la poliție, mai mulți dintre cetățenii citați au declarat că nu li s-a cerut decât să confirme că într-adevăr semnaseră petiţia”, scriu autorii Indexului.

Citește raportul integral aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *