Adrian Popescu

Romania primeste cel mai dur raport MCV din ultimii ani Comisia Europeana este ingrijorata de respectarea statului de drept. Guvernul a facut presiuni inacceptabile asupra Curtii Constitutionale

Daca in timpul mandatului fostului ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, Romania a obtinut an de an rapoarte tot mai favorabile din partea Comisiei Europene asupra reformei in Justitie, ultimele actiuni ale Guvernului si ale USL fac tot mai improbabila ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

In raportul preliminar privind MCV, care va fi facut public maine la Bruxelles, Comisia Europeana isi exprima ingrijorarea cu privire la respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar din Romania, in actualul context politic de la Bucuresti.

CE remarca activitatea buna a DNA si ANI, insa isi exprima ingrijorarea cu privire la presiunile Guvernului Romaniei asupra Curtii Conastitutionale, pe care le considera „inacceptabile”.

„Comisia considera ca pasii recenti facuti de guvernul Romaniei ridica ingrijorari serioase cu privire la respectarea acestor principii fundamentale. Aceste masuri au fost luate intr-un sistem politic puternic polarizat in care neincrederea si acuzatiile dintre actorii politici sunt o obisnuinta. Totusi, acest context politic nu poate justifica natura sistematica a catorva actiuni. In timp ce anumite actiuni pot fi explicate prin aceasta polarizare politica, ele au ridicat indoieli serioase privind angajamentele de a respecta statul de drept sau intelegerea fuctionarii statului de drept intr-un sistem democratic. Punerea sub semnul intrebarii a unor decizii ale instantelor, subminarea Curtii Constitutionale, rasturnarea unor proceduri consacrate si incalcarea principiului separatiei puterilor in stat au pus sub semnul intrebarii angajamentul guvernului de a respecta statul de drept si independenta justitiei. Comisia Europeana este extrem de ingrijorata de incercarile de manipulare si de amenintarile la adresa institutiilor parte a sistemului judiciar si care pot afecta societatea in ansamblu. Desi acest raport vizezeaza evolutiile din ultimii cinci ani, controversele recente ameninta serios progresele inregistrate pana acum si ridica serioase semne de intrebare asupra reformelor deja inceput”, se arata in draftul de raport.

Presiunile asupra Curtii Constitutionale, considerate inacceptabile

Comisia Europeana remarca activitatea ANI si DNA si avertizeaza ca viitoarele numiri in functiile de Procuror general si de sef al DNA vor fi „indicatori cheie pentru sustenabilitatea reformei”.

„Comisia cere guvernului sa ia masurile necesare pentru a remedia daunele aduse reformei in ultimele saptamani”, se arata in document.

Totodata, CE arata ca este ingrijorata de presiunile recente asupra Curtii Constitutionale, facute de membri ai Guvernului si de politicieni, apreciind ca „acestea sunt interventii inacceptabile asupra unei institutii judiciare independente”.

„Guvernul si toti politicienii trebuie sa respecte separatia puterilor in stat, sa respecte strict independenta justitiei si sa actioneze ferm impotriva oricarei critici fata de o decizie judecatoreasca”, se arata in raportul preliminar.

Recomandarile Comisiei Europene

Comisia Europeana include in raport cerintele adresate presedintele CE Jose Manuel Barroso in intalnirea cu Victor Ponta, de saptamana trecuta, de la Bruxelles.

Astfel, se recomanda anularea ordonantiei privind restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale, precum si a celei referitoare la conditiile de desfasurare a referendumului pentru demitrerea presedintelui. Comisia mai cere respectarea cerintelor constitutionale in emiterea ordonantelor de urgenta, precum si publicarea imediata a tuturor deciziilor, inclusiv ale CCR, in Monitorul Oficial.

De asemenea, Bruxelles-ul cere respectarea independentei justitiei de catre toti actorii politici, printr-un angajament de a sanctiona orice membru al guvernului sau al vreunui partid care submineaza credibilitatea judecatorilor prin criticarea hotararilor instantelor sau pune presiune pe sistemul judiciar.

Comisia Europeana solicita numirea unui Avocat al Poporului agreat de toate partidele, printr-un proces transparent si obiectiv, care sa duca in fruntea institutiei o personalitate a carei autoritate, integritate si independenta nu pot fi contestate.

CE remarca activitatea buna a DNA si ANI

In ceea ce priveste institutiile care lupta impotriva coruptiei, proiectul de raport al Comisiei Europene retine ca ANI si DNA, desi constestate in mod repetat, au inregistrat realizari si au devenit eficiente.

„Agentia Nationala de Integritate (ANI) este o institutie pregatita sa-si urmareasca dispozitiile cu convingere. De asemenea, in ciuda realizarilor, autoritatea acestor institutii anti-coruptie a fost pusa la indoiala. Baza legala pentru munca Directiei Nationale Anticoruptie (DNA, Procuratura si ANI a fost contestata in mod repetat din 2007, o parte din aceste contestari sunt in curs de asteptare.

Infiintata in 2007, ANI a devenit operationala rapid si a pus la punct o administratie eficienta si o metodologie investigativa. Astazi, ANI a evoluat, devenind o componenta a cadrului institutional de lupta impotriva coruptiei si isi poate arata primele rezultate bune”, se arata in proiectul de raport.

Dezbaterea privind felul in care ar trebui sa se amendeze baza legala in care functioneaza ANI a aratat ca vointa politica cand vine vorba de cei care ataca integritatea si de a onora angajamentele este superficiala. Reprezentantii celor mai importante partide politice au redeschis problema existentei ANI. De asemenea, Parlamentul a esuat in implementarea deciziilor privind incompatibilitatea si conflictul de interese” (n.r. se refera la cei doi parlamentari romani – Sergiu Andon si Florin Paslaru).

„In total, in martie 2012, ANI a efectuat aproximativ 4.000 de verificari si a eliberat constatari si decizii in 500 de cazuri: 250 de decizii de incompatibilitate, 37 de cazuri in care s-a constatat conflictul de interese, 24 cazuri in care nu s-au putut justifica bunuri si 239 de referinte privind posibile delicte legate de intimidarea procurorilor”.

In ciuda incercarilor politicienilor de a reduce atributiile ANI, institutia „a dovedit ca este capabila sa se concentreze pe cazuri importante si complexe, incepand din 2010. O investigatie menita sa descopere posibile cazuri de coflict de interese in randul administratiei locale a dus la un mare numar de potentiale cazuri, iar masura in care acestea vor fi continuate in justitie este un test important”, potrivit raportului.

Pe de alta parte, Comisia Europeana critica Parlamentul pentru ca a incercat sa reduca atributiile ANI si pentru ca refuza sa ia masuri in cazul unor decizii definitive ale justitiei. „Dezbaterea privind amendarea legislatiei ANI arata ca vointa politica pentru a lupta efectiv pentru integritate si pentru a pune in aplicare masurile asumate inainte de aderarea la UE este slaba. Parlamentul a esuat de asemenea in a pune in aplicare decizii de incompatibilitate si condlict de interese”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Romania primeste cel mai dur raport MCV din ultimii ani Comisia Europeana este ingrijorata de respectarea statului de drept. Guvernul a facut presiuni inacceptabile asupra Curtii Constitutionale

  1. NICU DEMOCRATU

    Presiunile asupra Curtii Constitutionale, sunt EXERCITATE si considerate acceptabile de catre unii reperezentanti ai autoritatilor sau institutiilor statului roman DIN cauza REMINISCENTELOR BOLSEVICE. Aceste sensibilitati umane se cultiva si se sadesc cu greu in gena colectiva a poporului mai ales a celor care mostenesc instinctele comuniste de tip stalinist. NUMAI cei cu valorile umane superioare, adevarate, fiinte superioare inzestrate cu talent, inteligenta, mestesug competitional, harnicie si moralitate, omenie, sentimente de compasiune pot intelege cand si pentru ce sa fie TOLERANTI.

    Reply
  2. Mircea

    De vina pentru situatia actuala sunt justitia corupta si CNA-ul. Daca justitia i-ar fi trimis pe toti infractorii din parlament (si pe infractorii care le dau ordine celor din parlament) acolo unde le este locul, iar averile le-ar fi fost integral confiscate, guvernul Ungureanu nu ar fi cazut, iar guvernul Grivco nu ar fi fost investit. Judecatorii de la Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa spuna clar, fara echivoc, ca Presedintele nu a incalcat deloc constitutia, iar parlamentul nu poate vota suspendarea. Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa anuleze imediat toate Hotaririle si Ordonantele neconstitutionale date de parlament si de guvern. Justitia ar fi trebuit sa-l aresteze pe premier pentru ca a uzurpat calitati oficiale la Consiliul European si l-a impiedicat pe seful statului sa-si indeplineasca obligatiile constitutionale, de a reprezenta tara la Consiliul European. Daca CNA-ul si-ar fi facut datoria si ar fi inchis televiziunile infractorilor Felix, SOV si DDD, sau le-ar fi amendat in fiecare zi cu milioane de euro, pentru minciunile, calomniile, dezinformarile, intoxicarile si manipularile practicate, daca aceste televiziuni ar fi fost obligate sa prezinte doar adevarul, electoratul nu ar fi fost indobitocit, ar fi inteles ca tara a traversat o profunda criza economica mondiala, ca guvernul Boc a fost obligat sa ia masurile de austeritate tocmai pentru a salva tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati. Electoratul ar fi inteles ca masurile luate de guvernul Boc au avut efecte benefice : tara nu a intrat in faliment, tara a iesit din recesiune, a revenit pe crestere economica, moneda nationala a ramas stabila, inflatia a ajuns la cel mai scazut nivel dupa 1989, somajul este mult mai mic decit media din Europa, datoria externa este cea mai mica din UE si poate fi platita in citiva ani. Electoratul ar fi inteles ca fara masurile corecte si absolut necesare luate de guvernul Boc, tara ar fi fost astazi in faliment, salariile si pensiile ar fi fost mult mai mici, nu s-ar fi putut plati cu lunile, somajul ar fi fost foarte mare, inflatia ar fi fost scapata de sub control, moneda nationala s-ar fi prabusit. Toate aceste lucruri se vor intimpla foarte curind, daca guvernul Grivco (compus doar din incompetenti, incompatibili, corupti, infractori, plagiatori si lichele) nu va fi demis si inlocuit cu un guvern competent, condus de Boc sau de Ungureanu.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *