Romania Curată

România Curată recomandă FânFest 2015. Tururile care îţi arată Roşia Montană de azi şi de ieri

La FânFest 2015, organizatorii au pregătit o serie de tururi ghidate. Faimoasele Galerii Romane, Muzeul Mineritului, satul cu bisericile sale, comuna Geamăna, ucisă de exploatarea de la Roşia Poieni, şi satul Corna, care ar urma să aibă aceeaşi soartă dacă RMGC se va pune pe treabă, toate aceste obiective îşi aşteaptă vizitatorii în cele patru zile ale festivalului, ajuns anul acesta la a zecea sa ediţie.

Turul Cianurii. Soarta comunei Geamăna (foto jos) de pe Valea Şesii este un avertisment pentru posibilul viitor al Roșiei Montane: a fost curmată la sfârşitul anilor 1970 prin demararea exploatării de suprafaţă Roşia Poieni. Oamenii au fost forţaţi să se mute pe măsură ce satele erau inundate de steril, iar în prezent doar câteva case și turla bisericii se mai înalță peste nivelul lacului de steril. Turul este programat vineri, 14 august 2015, de la ora 11.

comuna geamana

Turul Satului și Bisericilor. Roșia Montană este satul din România cu cele mai multe monumente de patrimoniu, inclusiv cinci biserici seculare. Pornim din Piața Veche, ne pierdem pe străduțele ce păstrează parfumul altor vremuri, descoperim povestea caselor târgului tradițional cu ajutorul unui arhitect pasionat și apoi participăm la slujbă. Turul este stabilit pentru duminică, 16 august 2015, ora 9.

galerii romane rosia m

Turul Istoric. Roșia Montană este cea mai veche localitate minieră din România și, în opinia specialiștilor, situl minier istoric cu cea mai longevivă activitate minieră documentată din lume. În acest tur, cunoaștem istoria ei milenară, vizităm Muzeul Mineritului și faimoasele Galerii Romane (foto dreapta). Tururi vor avea loc joi, 13 august 2015, de la ora 15, vineri, 14 august 2015, de la ora 9, şi sâmbătă, 15 august 2015, tot de la ora 9.

Turul Monumentelor Naturale. Ghidele noastre, două roșience care doresc păstrarea localității, ne invită să cunoaștem atracțiile naturale din zonă, Piatra Corbului, Sfinxul Roșiei Montane sau Piatra Despicată, alături de lucrări dacice și peisaje remarcabile. Tot duminică, 16 august 2015, dar de la ora 11.

Organizatorii au mai pregătit Turul Ţarinei, care va trece pe la Tăul Ţarina şi va urca pe Vârful Rotundu, dar şi Turul Cornei, programat pe tărâmul satului Corna, pe care Gold Corporation dorește să îl scufunde sub un lac de cianură. Va exista de asemenea un „English Tour”, o combinaţie între turul satului şi cel istoric, cu ghidare în limba engleză. Pentru fotografi, au fost pregătite un tur care să surprindă răsăritul la Roşia Montană, şi altul care să imortalizeze apusul.

Găsiţi aici programul detaliat la festivalului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *