Romania Curată

România Curată recomandă FânFest 2015. Ce te așteaptă la Forumul Social de Activism

Activişti din toată ţara merg la sfârșitul săptămânii viitoare (13-16 august( la Roşia Montană, la cea de-a zecea ediţie a festivalului FânFest. Ca în fiecare an, zeci de invitaţi vor vorbi despre cele mai importante provocări ale momentului pentru societatea civilă.

Atelierele demonstrative Adoptă o Casă din cadrul FânFest au devenit o tradiție: tehnicile, materialele și resursele care se investesc în fiecare campanie de restaurări la Roșia Montană devin temă de discuție și de experiment pentru participanții la festival. Atelierul, programat vineri, între 18:00 şi 19:30, va fi susținut de Ştefan Bâlici, vicepreşedinte al Asociaţiei ARA.

Cum ne protejăm pădurile. Atelier interactiv despre tăierile ilegale de pădure din România, construirea ilegală a fabricii gigant de procesare a lemnului deținută de Holzindustrie Schweighofer la Reci și modalitățile de implicare ale publicului în combaterea tăierilor ilegale. Invitaţi la acest forum, programat vineri, între 14:30 şi 16:00, sunt Marina Barbalată, Octavian Berceanu, Alina Bogdan și Hans Hedrich.

România este expusă riscului expansiunii rapide a unor proiecte miniere bazate pe tehnologii cu cianură. Certej, Băița Crăciunești și Rovina sunt doar câteva din comunitățile ce au nevoie de solidaritatea noastră. Pericolul de la Roșia Montană extins în toată Transilvania este un seminar susţinut de Roxana Pencea și Tudor Brădățan, de la Mining Watch Romania. Ei vor prezenta, vineri, de la 10:30 la 12:00, la Fânfest, modul în care fiecare dintre români se pot alătura acestei lupte.

Sebeş fără formaldehidă. Protestele din ianuarie-martie 2015 au adus în stradă peste 6.000 de locuitori din Sebeș împotriva poluării produse de fabrica Kronospan. Asociația Prima Natură va prezenta joi, între 14:00 şi 15:30, pașii urmați pentru un mediu curat la Sebeş, iar jurnalistul Radu Cernuta va povesti despre guvernanța bazată pe cunoaștere, importanța dovezilor și rolul presei în acest caz.

În anul 2012, România a fost în mod subit divizată în nenumărate perimetre petroliere pentru explorarea și exploatarea gazelor de șist. Asociația Salvați Bucureștiul s-a implicat activ în majoritatea proceselor inițiate pe subiect și a urmărit modul de desfășurare al celorlalte. Unele bătălii juridice sunt deja tranșate, în altele a ajuns chiar Înalta Curte de Casație și Justiție să se pronunțe. Departe de a fi terminată, lupta juridică a adunat deja un istoric menit sa ilustreze dificultățile juridice de contracarare a unor proiecte dăunătoare. Forumul Gazele de şist în România, istoric al luptei în justiţie o va avea ca invitată, sâmbătă, între 11:00 şi 12:30, pe Oana Poenaru.

Forumul Dedesupturile celor mai mari afaceri cu păduri; tehnici de investigaţie îi are ca protagonişti pe membrii RISE Project. Aceştia au investigat în ultimii doi ani afacerile care au ca obiect pădurile din România dar și din alte țări din Europa de Est. RISE va împărtăși tehnici și metode avansate de anchetă sâmbătă, de la 13:30 la 15:00.

Activiştii sunt aşteptaţi şi la alte forumuri, precum Hărți și instrumente digitale pentru activiști, Jurnalism Comunitar pentru Solidaritate Socială, Strategia Zero Deșeuri, Zero Waste România,  Povești din Casa Jurnalistului sau Acapararea terenurilor agricole în România.

Programul complet al Forumului Social de Activism de la FânFest 2015, aici.

Aici puteți consulta programul detaliat al FânFest 2015.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *