Romania Curată

România curată: PSD să țină cont de părerea magistraților

ARC solicită ministrului Tudorel Toader și conducerii PSD să modifice proiectul legilor justiției după consultare.

Mai multe organizații din Alianța pentru o Românie Curată (ARC) și-au exprimat îngrijorarea față de declarația reprodusă de agenția Mediafax și atribuită ministrului Justiției. Întrebat despre memoriul magistraților, acesta ar fi spus că „Memoriul nu face decât să susțină avizul negativ dat de către CSM pentru că CSM-ul reprezintă judecătorii și procurorii, dar avizul este consultativ”.

Desigur că guvernul are cuvântul final asupra propunerilor legislative pe care le trimite Parlamentului, dar în momentul în care mii de oameni pe care legea îi privește direct, în acest caz magistrații, cer o schimbare, acea schimbare trebuie discutată și acceptată de ambele părți.

Consultările în urma cărora proiectele rămân absolut neschimbate sunt doar de fațadă și semnul unor regimuri autoritare. Ministrul și CSM ar trebuie să se așeze la masa medierii și să modifice proiectul. Aceasta e calea normală într-o democrație, care rezolvă tensiunile sociale și numai aceasta poate fi implementată cu succes.

România nu a făcut mari progrese la controlul corupției, dar independența justiției este cea mai ridicată din regiune, țara noastră surclasând Bulgaria, Grecia și Balcanii de Vest, conform raportului anual al Competitivității Globale.  Încrederea populației în justiție a crescut constant. Sigur că ministrul Justiției e îndreptățit să propună modificări pentru eficientizarea justiției, numai că acestea nu trebuie să pună în pericol ceea ce este deja câștigat, mai spune comunicatul Alianței.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “România curată: PSD să țină cont de părerea magistraților

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *