Romania Curată

România coboară două locuri după indicele democrației calculat de The Economist

România a coborât cu două poziții, până pe locul 61, în clasamentul întocmit de The Economist pe baza indicelui anual al democraţiei pentru 2016, și se află la egalitate cu Mongolia, dar după țări precum El Salvador sau Peru. Țara noastră a obținut un indice anual al democraţiei de 6,62, anunță News.ro. Clasamentul The Economist ierarhizează ţările lumii în funcţie de puterea regimului democratic, determinată pe baza a cinci categorii generale: alegeri libere şi corecte, libertăţi civile, funcţionarea guvernului, participare politică şi cultură politică.

Autorii acestui indice al democraţiei încadrează România în lista „democraţiilor viciate”, alături de ţări precum Statele Unite, Italia, Franţa, Japonia, Coreea de Sud, Israel, India, Bulgaria, Ungaria, El Salvador, Peru, Columbia, Serbia, Malaysia, Mexic, Sri Lanka şi Republica Moldova.

„Democraţiile viciate” sunt considerate acele naţiuni unde, deşi există alegeri libere şi corecte, iar libertăţile civile sunt respectate, încă există probleme grave, precum interferenţa statului în libertatea presei. Totuşi, aceste ţări întâmpină probleme serioase în alte categorii analizate de experţi şi se confruntă cu o cultură politică subdezvoltată, cu niveluri reduse de participare politică şi cu probleme legate de funcţionarea guvernării.

Românii au cel mai mic punctaj pentru participare politică şi cultură politică, pentru cele două categorii obţinând doar un indice de 5.00. Cea mai mare reuşită pentru statul român rămâne asigurarea unui proces electoral corect şi a pluralismului politic, pentru care primim un indice de 9.97, iar funcţionarea guvernului a rămas neschimbată la 5.71, atât de-a lungul guvernării Ponta, cât şi în timpul lui Cioloş.

Totuşi, România a pierdut două poziţii din cauza nerespectării complete a libertăţilor civile, acest indice scăzând de la 8.35 la 8.24 în doar un singur an. De asemenea, ţara noastră ocupă cea mai joasă poziţie în indicele democraţiei prin comparaţie cu celelalte 27 de state ale Uniunii Europene. Ungaria ocupă locul 56 în acelaşi incide, în vreme ce Bulgaria se bucură de poziţia 47, potrivit The Economist.

Clasamentul democraţiei este deschis în mod tradiţional de Norvegia, Islanda şi Suedia, care şi-au păstrat aceleaşi poziţii ca în indicele pe 2015 realizat de The Economist. Aceste state sunt considerate democraţii complete, iar norvegienii cel mai ridicat indice, de 9,93, cu câteva probleme raportate doar în categoria funcţionării guvernului. În vreme ce, islandezii şi suedezii întâmpină câteva probleme care duc la scăderea indicelui democraţiei în categoriile participării politice, funcţionării guvernului şi libertăţilor civile.

Ultimele trei poziţii sunt ocupate de Ciad, Siria şi Coreea de Nord. Aceste trei state sunt considerate regimuri autoritare, iar nord-coreeni au păstrat în ultimul deceniu ultima poziţie în clasament, cu un indice al democraţiei dezastruos. Phenianul nu primeşte niciun punct pentru asigurarea unor alegeri libere şi corecte şi pentru respectarea libertăţilor civile.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “România coboară două locuri după indicele democrației calculat de The Economist

 1. Alexandru Lazarescu

  Dilema lui Calin,
  Dupa douazeci de ani in functii importante in stat, Calin are o dilema : cine conduce astazi Romania ?
  A vazut conducatori adevarati ca Ceausescu, Iliescu, Nastase, Basescu si Ponta care faceau ce doreau ei. Vrea si el sa stie acum la cine sa se inchine la Dragnea sau la Iohannis. Cine este acum jupanul Romaniei care face tot ce-i trece prin cap si-i doreste sufletelul ?
  Calin nu accepta ideea ca Romania trebuie sa devina o tara normala in care puterile statului servesc interesele tarii, ele trebuie sa colaboreze si sa se supravegheze reciproc, sa nu existe derapaje si incalcari ale legii si ale spiritului democratic.
  Cred ca a venit timpul sa nu mai avem tatuci si tirani. Haideti sa facem o tara normala !

  Reply
 2. Cristi C

  Sunt dezolat. Credeam că președintele Iohannis și guvernul lui tehnocrat vor face România mai democratică. Cum se poate ca The Economist să greșească atât de mult? Doar două lucruri s-au întâmplat în 2016… toate fiind manevrele de înscăunare a guvernului lui.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *