Adrian Popescu

Romania cauta consultant privat pentru a ne spune cum sa absorbim fondurile europene in perioada 2013-2020

Esecul rasunator inregistrat de Romania in absorbtia fondurilor europene i-a convins pe guvernantii nostrii ca specialistii de la Bucuresti nu prea sunt specialisti. In consecinta, Romania cauta expertiza in afara aparatului de stat si este hotarata sa angajeze un consultant care sa ne invete cum sa ne dezvoltam dupa anul 2013, cand se termina perioada de sase ani in care am beneficiat de fonduri europene de 19,7 miliarde euro, si pe care nu prea i-am folosit.

Daca pentru perioada 2007-2013, Uniunea Europeana ne-a lasat sa aborbim fondurile structurale asa cum ne-am priceput noi mai bine, dupa 2013 situatia se
va schimba.

Va fi lansat un nou program adresat tuturor regiunilor din UE, menit sa reduca dezechilibrele existente la nivelul Uniunii, iar statele care nu reusesc sa isi faca planul vor fi penalizate.

Ministerul Afacerilor Europene, condus de fostul comisar european Leonard Orban, a lasat o licitatie pentru gasirea unei companii de consultanta, care sa identifice nevoile de dezvoltare la nivel national, pentru perioada 2013-2020.

Contractul are o valoare de peste doua milione de euro (9,3 milioane lei fara TVA).

Cum ideea reimpartirii teritoriale a Romaniei pare abandonata, datorita opozitiei UDMR, consultantul va lua in considerare actuala impartire administrativa in 8 regiuni, totusi Ministerul Afacerilor Europene ii solicita flexibilitate, in cazul aparitiei unei modificari.

Firma de consultanta trebuie sa identifice prioritatile si sub-prioritatile de dezvoltare, sa imagineze viziuni strategice cu accent pe prioritatile Strategiei Europa 2020 si sa elaboreze scenarii de dezvoltare pentru perioada de programare 2014-2020, inclusiv prin prezentarea tipurilor de Programe Operationale necesare pentru atingerea obiectivelor strategice.

Pe baza acestei analize, autoritatile romane vor elabora viitoarele documente de programare, aferente perioadei de dezvoltare cu fonduri europene 2013-2020.

De asemenea, consultantul va trebui sa colaboreze cu autoritatile publice (la nivel national, regional si local), organizatiile non-guvernamentale si expertii relevanti din sectoarele vizate, sectorul privat, fosti sau actuali beneficiari ai fondurilor europene nerambursabile si potentiali beneficiari (inclusiv aceia care nu au putut accesa fondurile, din diverse motive).

Domeniile vizate de noua strategie sunt: transporturile si infrastructura, mediul si schimbarile climatice, sectorul energetic, competivitate si crestere economica, educatia, ocupare si incluziune sociala, turism, cultura/patrimoniul cultural, servicii de sanatate si sociale, dezvoltare regionala, dezvoltare rurala si agricultura, administratie, dimensiunea teritoriala (rolul oraselor, zonele cu probleme geografice si demografice specifice, zonele de frontiera, strategiile UE macro-regionale).

Firma de consultanta este obligata sa organizeze consultari la nivel national, cel putin 24 de reuniuni, cu reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale, ONG-uri, companii private, beneficiari ai fondurilor structurale.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *