Dollores Benezic

Romania, 20 de ani prea tarziu

Un fost ziarist, aspirant la președinția țării, umblă de câteva ore cu un sac cu trei milioane de euro prin Capitală, încercând să cumpere cu ei un combinat chimic din România și să plătească salariile muncitorilor. Șeful Guvernului se codește mai bine de o săptămână să pună capăt unui circ de prost gust care evident nu duce nicăieri.

Actualul președinte al României îi pupă inelul patriarhal capului unui cult religios, cu ocazia împlinirii a cinci ani de domnie, și îi mulțumește pentru rolul jucat în viața socială a poporului pe care-l conduce. La fel ca el fac mulți alți oameni de stat, politicieni mai mici sau mai mari, care participă la festivitățile la care același cap al bisericii se laudă că nu se lasă până când România nu va construi un templu religios de 500 de milioane de euro.

În aceeași țară, un sat întreg din Satu Mare asediază postul de poliție în care sunt ținuți niște hoți, cerând justiție prin linșare. Hoții furaseră din casele oamenilor sume în bani (cash, ținuți în casă) cuprinse între 50.000 de lei și 5000 de ron.

Oamenii dintr-un alt sat, din Gorj, refuză să se branșeze la canalizare, deși primăria a cheltuit câteva milioane de euro – bani europeni – ca să le instaleze aceste condiții minimale de viață. Oamenii spun că nu au nevoie de canalizare, pentru că oricum nu au băi în casă, deși taxa pe care ar trebui s-o plătească lunar pentru civilizație e de 5 ron = o lumânare jumate.

Azi e 1 octombrie și a început noul an universitar. Numărul studenților e neobișnuit de mic din cauza faptului că mai mult de jumătate dintre tinerii absolvenți de liceu nu a promovat BAC-ul în 2012, dar și din cauza faptului că șomajul în rândul tinerilor așa-zis instruiți este mai mare ca oricând.

România este o țară guvernată democratic, din 1989, și membră a Uniunii Europene din 2007. Anual pleacă din ea câteva mii de medici, sictiriți de condițiile de muncă (desconsiderarea și salariile mici de care au parte în țară) pentru job-uri bine plătite în străinătate, unde munca lor e apreciată.

Bine ați nimerit în România medievală! Lumânările se aprind ori pe stânga, ori pe dreapta, dar e musai să aibă sigla Patriarhiei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *