Romania Curată

RISE Project: Spitalul Floreasca a irosit un sfert din banii de echipamente ai unității de mari arși

Aproape un sfert din banii alocați pentru investiția în echipamente necesare secției de arși gravi de la Spitalul Floreasca au fost folosiți pentru cumpărarea unei ustensile care nu are nici o legătură cu îngrijirea marilor arși, arată o investigație realizată de jurnaliștii de la RISE Project. Deși a fost prezentată publicului ca pe o minune a tehnicii, ”barocamera monoloc” nu poate fi folosită la bolnavii aflați în stare gravă sau critică. Ustensila se utilizează în medicina hiperbară, o ramură medicală care funcționează independent de îngrijirea arșilor.

Citiți mai jos investigația RISE Project:

”Am mers pe urmele „navei spațiale” care zace nefolosită în mijlocul secției de mari arși de la Spitalul Floreasca. Capsula aceea orizontală cu ușă de etuvă, care a fost prezentată drept o minune a tehnicii la una dintre inaugurările care au umplut încăperile spitalului de demnitari, medici, jurnaliști, cameramani și fotoreporteri.
Deși a făcut senzație în fața unor spectatori care vedeau o asemenea ustensilă pentru prima oară în viață, este cel mai simplu instrument pe care piața de echipamente medicale îl poate oferi în acest domeniu. Atât de simplu încât nu poate fi folosit în procedurile de urgență și de terapie intensivă, iar în unele țări tratamentul efectuat cu el, considerat riscant, nici măcar nu este decontat de stat.
Achiziția barocamerei a consumat, totuși, un sfert din bugetul de utilare a secției.
Chiar și profesorul Ioan Lascăr, șef al departamentului de arși de la Floreasca, cel care s-a ocupat de cumpărarea ei, îi recunoaște astăzi inutilitatea.

Timp de un deceniu, cât au durat pregătirile pentru crearea unității de arși gravi de la Floreasca, din 2004 până în 2013, statul român nu a fost în stare să pună pe hârtie necesarul de tehnologie care să utileze această secție.

Aproape un sfert (23 la sută) din investiția în echipamentele acestei secții a fost alocat pentru o ustensilă care nu are nicio legătură cu îngrijirea marilor arși.

Se numește „barocameră monoloc” și este un instrument utilizat în medicina hiperbară, o ramură medicală care funcționează independent de îngrijirea arșilor.

Câțiva specialiști europeni în medicina hiperbară, intervievați de RISE Project – din Franța, Polonia și Belgia – spun că barocamerele „monoloc”, spre deosebire de altele, de generație mai nouă, denumite „multiloc”, nu pot fi utilizate la bolnavii aflați în stare gravă și critică.

Un mare ars nu ar putea fi niciodată îngrijit într-o barocameră monoloc”, spune profesorul Jacek Kot din Gdansk, secretar general al Comitetului European de Medicină Hiperbară.

Barocamerele monoloc sunt de concepție veche și periculoase”, afirmă medicul Erika Parmentier din Lille.

Folosirea barocamerelor monoloc este puternic descurajată”, spune medicul Peter Germonpré din Bruxelles.

Punctele lor de vedere, pe larg, în articol.

Deși recunoaște și el inutilitatea echipamentului, profesorul Ioan Lascăr își păstrează calmul: „Poate, cândva, la un moment dat, în cadrul evoluției clinice a unui pacient, să fie necesară utilizarea unui astfel de serviciu”.

Nu doar că barocamera de la Floreasca e una „monoloc”. E, totodată, o barocameră monoloc „low cost”.

De fapt, e cea mai slabă barocameră monoloc vândută de producătorul neamț care o comercializează, compania Haux.

Spitalulul Floreasca nu a cumpărat-o direct din Germania, ci de la un intermediar român: societatea comercială Gemedica SRL, patronată de Aurel Galea, partenerul de afaceri și prietenul de familie al lui Sorin Oprescu.

Spitalul i-a plătit lui Galea 620.000 de euro pentru ea – de trei ori mai mult decât costă o barocameră cu specificații asemănătoare, vândută de o firmă americană.

Cel care a hotărât achiziționarea unei barocamere de tip monoloc, care a redactat caietul de sarcini al licitației și care, ulterior, a dispus achitarea acestui echipament către firma Gemedica, fără ca măcar să-l testeze, a fost Ioan Lascăr.

(Felul în care s-a desfășurat această licitație este anchetat, în prezent, de Direcția Națională Anticorupție.

La ultima raportare oficială a cazului, acum trei luni, s-a descoperit că barocamera nu fusese utilizată niciodată, nici măcar de probă, din momentul cumpărării ei, decembrie 2013, și până în prezent, deși își epuizase demult perioada de garanție.)

Dincolo de modelul inadecvat al barocamerei – monoloc, în loc de multiloc, de prețul exorbitant la care a fost achiziționată de faptul că, odată cumpărată, a fost lăsată să zacă în mijlocul secției, trebuie spus că medicina hiperbară, în sine, ca modalitate terapeutică, nu e luată foarte în serios de centre importante de arși din Europa.

Astfel, lt. col. Peter Germonpré, directorul medical al clinicii de oxigenoterapie hiperbară de la Spitalul Militar din Bruxelles – spital la care fost îngrijiți opt dintre răniții de la Colectiv – spune, pentru RISE Project, că marii arși internați aici nu sunt tratați prin oxigenoterapie hiperbară, deși spitalul ar avea întreaga logistică necesară.

Medicul olandez Jos Vloemans, specialist în îngrijirea arșilor la Spitalul Crucii Roșii din Beverwijk (lângă Amsterdam) – spital unde a fost tratat Andrei Găluț, solistul trupei Goodbye to Gravity  – spune, la rândul său: „Oxigenoterapia e puțin eficientă și greu practicabilă la pacienții cu răni extinse. La spitalul nostru, nu există o facilitate de medicină hiperbară”.

Citește continuarea investigației pe Rise Project.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *