Romania Curată

Rise Project: O parte din terenul pentru care a fost reținut Onțanu a ajuns la familia lui Gabriel Oprea

O parte din terenul pentru care Neculai Onțanu, primarul Sectorului 2 și lider al UNPR, a fost reținut de procurorii anticorupție aparține astăzi familiei generalului Gabriel Oprea arată o investigație realizată de Rise Project.

Actualul lider al UNPR, Nicolae Onțanu a fost reținut în 23 martie 2016 pentru 24 de ore, fiind acuzat de  luare de mită, într-un dosar legat de retrocedări.

Pe terenul de o mie de metri pătrați, aflat pe malul Lacului Colentina, peste drum de baza sportivă deținută de fostul tenismen Dinu Pescariu, familia Oprea își construiește un hotel cu trei niveluri la subsol, parter și șase etaje.

Din documentele obținute de RISE Project și Centrul de Investigații Media, terenul ajuns la familia Oprea este o bucată dintr-un lot mai mare. În 2007, o suprafață de peste un hectar a fost retrocedată de primăria condusă de Niculai Onțanu unei persoane cu numele de Tudor Ioan Ionescu.

La doar o lună după retrocedare, acesta i-a vândut avocatei Loredana Radu o mie de metri pătrați din lot cu un preț de zece ori mai mic decât cel real. La un an distanță, Loredana Radu- avocata lui Victor Ponta și nepoata lui Gabriel Oprea – avea să-l vândă familiei Oprea cu un preț de opt ori mai mare decât îl achiziționase. În final, aceștia l-au donat fiicei lor, împreună cu hotelul aflat și astăzi în construcție.

Tiparul nu este unul unic. Mai multe achiziții imobiliare ale familiei Oprea au fost făcute prin interpunerea Loredanei Radu.

În 20 septembrie 2007, Ioan Tudor Ionescu obține un titlu de proprietate pentru o suprafață de teren de 11.774 de metri pătrați, evaluat atunci de Societatea Experților Tehnici SA la aproape șase milioane de euro. Dreptul de proprietate i-a fost dat în baza legii 18 din 1991 de Primăria Sectorului 2 condusă de Neculai Onțanu.

După nici două luni, în 13 noiembrie 2007, prin intermediul unor acte redactate la cabinetul de avocat al Loredanei Radu, suprafața de teren se împarte în trei loturi: unul de 10.274 de metri pătrați, altul de 500 și altul de o mie de metri pătrați.

Loredana Radu – paravanul lui Gabriel Oprea

În aceeași zi, lotul de o mie de metri pătrați îi este vândut Loredanei Radu contra sumei de 50.000 de euro. Conform documentelor consultate la Cadastrul Sectorului 2, Ionescu a primit suma de 5000 de euro ca avans.

Este vorba chiar despre unul din contractele pe care procurorii DNA le consideră fictive, după cum scriu chiar reprezentanții instituției în comunicatul care anunță reținerea lui Onțanu.Vânzarea a fost perfectată la notarul Florina Dobre, care a calculat taxele și comisioanele pentru tranzacție la o valoare de zece ori mai mare, adică jumătate de milion de euro.

Citește toată investigația pe riseproject.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *