Romania Curată

RISE Project: Condrea cumpăra dezinfectantul din Germania cu 7,9 euro litrul și-l vindea spitalelor din România cu 100 de euro

RISE Project face noi dezvăluiri despre afacerea dezinfectanților diluați vânduți spitalelor din România de firma lui Dan Alexandru Condrea, Hexi Pharma, după ce o serie de investigații pe aceast subiect a fost publicată de Tolo.ro. Codrea cumpăra din Germania un litru de dezinfectant spitalicesc cu 7,9 euro printr-o companie off-shore din Cipru, pentru ca suma încasată la final din banii publici, după vânzarea substanțelor spitalelor din România, să fie de 100 de euro pentru fiecare litru. Afacerea era una imensă în condițiile în care, potrivit dezvăluirilor făcute de ONG-ul Inițiativa România, în ultimii patru ani, firma Hexi Pharma a semnat peste 9000 de contracte cu unități sanitare din România. Citiți investigația RISE Project mai jos:

7,9 euro. Atât costă la sursă, în Germania, un litru de dezinfectant spitalicesc cumpărat de afaceristul Dan Alexandru Condrea prin compania lui offshore din Cipru.

75 – 100 euro. Același litru de dezinfectant se scumpește de peste 10 ori pe hârtie atunci Condrea vinde tot către Condrea. Adică atunci când offshore-ul său intermediar din Cipru trimite marfa la firma lui din România. RISE Project a obținut documentele offshore ale tranzacțiilor cu furnizorii străini.

100 euro. La final, aproximativ atât încasează SRL-ul lui Condrea de la spitalele românești pentru același litru de dezinfectant. Bani publici.

RISE Project continuă ancheta începută de tolo.ro și arată cum au decurs, în documente, afacerile lui Condrea.

Gazeta Sporturilor a dezvăluit că dezinfectanții vânduți de Condrea au fost diluați și de zece ori. Practic, Condrea a câștigat la două mâini: cu una a umflat prețul de achiziție a materiei prime de zece ori, cu cealaltă a diluat dezinfectantul de zece ori. Profitul? De 100 de ori mai mare.

ONG-ul Inițiativa România a arătat că în ultimii patru ani, firma românească a lui Condrea, Hexi Pharma, “a semnat peste 9.000 de contracte cu spitalele din România”. 90% dintre acestea au fost parafate fără licitație.

Cât costă la sursă

În anii 2008 și 2009, prin zeci de tranzacții cu frecvență lunară, Dan Alexandru Condrea a cumpărat câteva tone de dezinfectanți din Germania. Două substanțe de bază folosite în soluții antiseptice l-au interesat pe afacerist în mod special:clorhexidin digluconat și PVP-Iodine.

Corporațiile Evonik Industries și Basf, adică furnizorii nemți, au vândut dezinfectanții către o firmă offshore din Cipru, CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Ltd, controlată de Dan Alexandru Condrea. Un litru de clorhexidin digluconatvândut de nemți a costat 7,9 euro. Pentru PVP-Iodine, prețul a variat între 15 euro și 15,9 euro pe litru.

Afacerea era profitabilă oricum: dintr-un litru de clorhexidin digluconat adus din Germania, diluat și preparat în România, Condrea producea chiar și 50 de litri de Clorhexin B sau A – dezinfectanții finali care ajungeau în spitalele noastre la prețuri de peste 9 euro pe litru.

Cum a sărit prețul în Cipru

Schema era simplă. Condrea cumpăra de la nemți prin offshore-ul cipriot, apoi revindea substanțele către firma lui fanion din România, fabrica de dezinfectanți Hexi Pharma.  Pe hârtie, de la offshore la SRL-ul Hexi Pharma, prețul a suferit mutații majore.

În cazul clorhexidin digluconat, Condrea cumpăra litrul cu 7,9 euro, apoi îl revindea firmei sale cu prețuri între 75 și 100 de euro.

La fel, pentru PVP-Iodine, Condrea plătea în Germania între 15 și 15,9 euro pe litru, apoi, în acte, același litru era vândut în familie, de la offshore către SRL, cu sume între 75 și 160 euro.

Altfel spus, manevra făcută în contabilitatea firmelor lui Condrea, multiplica de zece ori prețul real al materiei prime, în condițiile în care offshore-ul vindea la suprapreț marfa către SRL-ul Hexi Pharma. De aici, substanțele erau procesate în fabrica din România, transformându-se în compuși finali livrați către spitale.

Citește continuarea investigației pe RISE Project


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “RISE Project: Condrea cumpăra dezinfectantul din Germania cu 7,9 euro litrul și-l vindea spitalelor din România cu 100 de euro

  1. Groza

    Nu este sungur.Asemenea jeguri mai sunt,dar se omite si cei din institutiile carele cumpara.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *