Romania Curată

Reper pentru Tudorel Toader: 10.000 de euro, pragul de la care statele UE nu pot renunța la acțiunea penală pentru frauda de fonduri europene

Statele membre ale Uniunii Europene nu pot renunța la acțiunea penală împotriva unei persoane fizice care a deturnat fonduri UE de cel puțin 10.000 euro, potrivit Directivei 1371 privind “combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal”. 

“Pentru infracțiunile care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii și implică un prejudiciu mai mic de 10.000 EUR sau un avantaj mai mic de 10.000 EUR, statele membre pot să prevadă sancțiuni de altă natură decât penală”, precizează Directiva.

Documentul are o importanță specială pentru România pentru că furnizează un reper pentru discuția care se poartă în acest moment privind valoarea pragului de la care abuzul în serviciu trebuie considerat faptă penală.

Propunerea din celebra OUG 13, elaborată în mandatul fostului ministru al Justiției Florin Iordache, plafonul era fixat la 200.000 de lei, adică peste 43.000 de euro.

Potrivit celor mai recente declarații făcute de parlamentari PSD, pragul ar urma să fie votat de legislativ mult mai sus, la cel puțin 100.000 de euro, indiferent de valoarea ce va exista în proiectul pe care-l vor primi de la Guvern.

Cele 27 state membre au obligația să aplice directiva începând începând cu 6 iulie 2019.

Cu precizarea că articolul 16 prevede posibilitatea păstrării legislațiilor naționale care au praguri mai coborâte:

“Având în vedere că faptul prezenta directivă prevede norme minime, statele membre pot adopta sau menține măsuri mai stricte referitoare la infracțiunile care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii”.

Pentru cazurile cu prejudiciu semnificativ (de peste 100.000 euro), Comisia spune că sancțiunile ar trebui să prevadă cel puțin patru ani de închisoare.

 

Citiți integral articolul pe Curs de Guvernare


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Reper pentru Tudorel Toader: 10.000 de euro, pragul de la care statele UE nu pot renunța la acțiunea penală pentru frauda de fonduri europene

  1. Nelu Stiuca

    PANA LA punerea DIRECTIVEI IN APLICARE, in tarile civilizate ale lumii nu exista in prezent PRAG pt abuzul in serviciu. In conditiile in care in Ro „balcanica” la incadrarea intr-o functie publica nu se impun criterii de INTEGRITATE sau de MORALITATE (de fapt nici un criteriu de performanta) asta mai lipseste sa oferim HOTILOR SI BANDITILOR care conduc si administreaza tara conditii sa FURE LEGAL CU MASURA pana in 10.000 de euro -o juma de miliard vechi- asta da CHILIPIR pt MAFIOTI oferit de capitalismul salbatic de cumetrie si democratia originala de rahat din Ro.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *